Tudi nizki odmerki sevanja spodbudijo rakave celice

V našem telesu se bije neprestani boj za prevlado med zdravimi in okvarjenimi celicami. Radiacija povzroči, da se tehtnica nagne v prid slednjih, prevlado potencialnih rakavih celic pa spodbudijo že nizki odmerki sevanja – ki so do sedaj veljali za varne.

Nizki odmerki sevanja, ki jih dobimo z zdravstvenimi preiskavami, sicer veljajo za varne. Foto:Bigstock

Vsak dan smo izpostavljeni različnim virom ionizirajočega sevanja, vključno z naravnim sevanjem v tleh in kamninah in sevanjem zaradi različnih medicinskih postopkov, kot sta rentgen in CT slikanje. Nizki odmerki sevanja, ki jih dobimo z zdravstvenimi preiskavami, sicer veljajo za varne. Povzročajo namreč minimalne poškodbe DNK celic in imajo majhen vpliv na dolgoročno zdravje. Do sedaj tudi ni bilo veliko raziskav, ki bi se ciljno usmerile na merjenje učinkov, ki nastanejo pri izpostavljenosti nizkim dozam sevanja. Zato je bilo težko razumeti in oceniti resnično tveganje, povezano z njimi.

Že nizki odmerki sevanja lahko tehtnico prevesijo v korist mutiranih celic.

Mutacija p53 dokazano vpletena v raka

V našem telesu se za prevlado neprestano borijo okvarjene (mutirane) in zdrave celice. Število prvih se s staranjem povečuje, kar prinaša tudi večje tveganje za raka. Še posebej nevarna je mutacija p53. Nizke doze sevanja, kot kažejo ugotovitve zadnje raziskave, ponudi konkurenčno prednost prav celicam s to mutacijo. Začnejo rasti in se deliti hitreje ter v tekmi za prostor prehitijo zdrave celice.

Že nizki odmerki sevanja spodbudijo rast mutiranih celic

Raziskovalci iz Inštituta Wellcome Sanger in Univerze v Cambridgeu so preučevali učinke nizkih odmerkov sevanja pri miših. Odkrili so, da tudi nizki odmerki sevanja (ki ustrezajo trem do štirim CT slikanjem), potencialnim rakavim celicam dajo konkurenčno prednost pred normalnimi celicami v zdravem tkivu. Ugotovitve so objavili v zadnji števili revije Cell Stem Cell.

Antioksidant N-acetil cistein (NAC) proces obrne v prid zdravim celicam, vendar le pri sočasni izpostavitvi sevanju.

Antioksidanti učinkovita preventiva

Že malo sevanja je dovolj, da se v sluznici požiralnika pri miših poveča število celic z mutacijo p53. Slednja je dokazano povezana z rakom. Posredovanje z antioksidantom pred izpostavljenostjo sevanju – v študiji so uporabili N-acetil cistein (NAC) proces obrne v prid zdravim celicam. Raziskovalci so ugotovili tudi, da N-acetil cistein sam po sebi (brez izpostavljenosti sevanju) zdravim celicam v boju z mutiranimi ne pomaga. Odkritje ponuja nove možnosti razvoja preventivnih ukrepov za zmanjšanje tveganja za razvoj raka.

Prepoznati tveganje in ukrepati

Dr. David Fernandez-Antoran iz Inštituta Wellcome Sanger, ki je vodil raziskavo, je ugotovite pospremil z besedami: “V naših telesih se neprekinjeno odvija bitka za prostor med normalnimi in mutiranimi celicami. Dokazali smo, da že nizki odmerki sevanja lahko tehtnico prevesijo v korist mutiranih celic. Gre za dodatno potencialno tveganje za raka, ki ga je treba prepoznati in primerno ukrepati.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj