V program za zgodnje odkrivanje raka 110 tisoč oseb več

Avtor: D. M.

Več kot 90 odstotkov oseb, ki zboli za rakom debelega črevesa ali danke je starejših od 50 let, zato je s presejanjem smiselno začeti pri teh letih, čeprav ni zagotovila, da za tem rakom ne moremo zboleti že prej. Rak na debelem črevesu ali danki je bolezen, ki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi.

S testiranjem na prikrito krvavitev lahko zaznamo, da se v našem telesu nekaj dogaja, še preden do bolezni sploh pride. Zaznamo lahko že predrakave spremembe, ki se pojavijo na steni črevesa, jih odstranimo in s tem razvoj bolezni preprečimo. Ker spremembe ne krvavijo vedno, je pomembno, da se testiramo vsaki dve leti, ko prejmemo vabilo za sodelovanje v Programu Svit, saj je tako večja verjetnost, da zaznamo krvavitev. Žal pa se v Program Svit še vedno odzove le dobra polovica ljudi, ki prejme vabilo za sodelovanje.

V Programu Svit smo do sedaj odkrili več kot 1.600 rakov. Po podatkih prvega presejalnega kroga je bilo več kot 70 odstotkov teh rakov odkritih zelo zgodaj, ko ljudje z odkritim rakom niso potrebovali nobenega dodatnega onkološkega zdravljenja.

 

Več si lahko preberete v sporočilu za javnost na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje na naslednji povezavi: http://www.nijz.si/v-program-svit-bomo-odslej-vabili-prebivalce-do-74-leta.

Sedaj enkrat več pregledanih

V Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki, bodo od 1. julija 2015 dalje vabljene osebe med 50. in 74. letom starosti. V posameznem ciklu bo tako presejanih 110.000 oseb več kot doslej, to je 55.000 oseb več letno. V Program Svit, ki ga vodi in upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje ter v Sloveniji poteka že od leta 2009, so bili doslej vabljeni vsi prebivalci Slovenije, stari med 50 in 69 let in z urejenim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem. V posameznem ciklu izvajanja programa, ki traja dve leti, je vabilo za sodelovanje v Programu Svit prejelo nekaj več kot pol milijona oseb.

»Z dvigom starostne meje za sodelovanju v Programu Svit smo dosegli cilj, za katerega smo si dolgo prizadevali. Ta dogovor je velik uspeh in veseli smo, da smo ga dosegli, saj bo podaljšanje obdobja testiranja na prikrito kri v blatu pomembno pripomoglo k  še uspešnejšemu in učinkovitejšemu odkrivanju predrakavih sprememb in zgodnjih oblik raka na debelem črevesu in danki. Pri starejši populaciji je namreč predrakavih sprememb in raka še več. S tem smo dosegli standard, ki ga priporočajo Evropske smernice za kakovost presejanja raka na debelem črevesu in danki,« je povedala vodja Programa Svit Jožica Maučec Zakotnik, dr. med. spec., z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in dodala: »Želimo si, da bi se čim več ljudi odločilo za sodelovanje v Programu Svit, da bi izkoristili priložnost ter poskrbeli za to, da bi bilo njihovo zdravje še dolgo dobro. Vsem, ki zaradi starosti niso imeli več možnost sodelovanja v programu in jo bodo sedaj z dvigom zgornje meje znova imeli, polagam na srce – sprejmite vabilo, testirajte se in poskrbite za svoje zdravje! Preventiva je podarjena priložnost, izkoristite jo, lahko vam reši življenje!«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj