Kirurško lepilo v 60 sekundah zapre rano

Rane običajno zašijejo, kar na koži pušča posledice. Alternativa tehniki šivanja kože je kirurško lepilo, ki v 60 sekundah zapre rano, skupaj pa so ga razvili avstralski in ameriški raziskovalci.

Mednarodna ekipa, ki je razvila kirurško lepilo, je prepričana, da bo na dolgi rok spremenilo kirurgijo. Foto: Bigstock

Znanstveniki so razvili elastično kirurško lepilo, ki zapre rane na koži, uporabno pa je tudi pri operacijah. Skrajša potek celjenja, v primerih kritične ogroženosti zaradi velike izgube krvi pa tudi reši življenje. Medicina se posebej veseli njegove uporabe pri operacijah organov, ki jih je težko šivati, na primer jeter.

Kirurško lepilo je dolgoročna in učinkovita alternativa šivanju in spenjanju ran s sponkami. Zaenkrat je uspešno testirano na živalskih modelih, prve klinične raziskave na ljudeh že potekajo.

Lepilo nanesejo na rano in aktivirajo z UV svetlobo

Mednarodna skupina raziskovalcev, ki je razvila kirurško lepilo, je prepričana, da bo na dolgi rok spremenilo kirurgijo. V zgolj 60 sekundah zapre rano v koži ali organih, brez potrebe po sponkah in šivanju. Temelji na metakriloil tropoelastinu (MeTro), elastični beljakovini, ki se takoj, ko pride v stik s tkivom, spremeni v gel in ne odteka. Ko ga nanesejo na del telesa, ga aktivirajo z UV svetlobo. Na ta način se lepilo tesno poveže s strukturami v tkivu.

Rane se celijo hitreje

»Rane, pri katerih uporabimo MeTro, se celijo za polovico hitreje kot tiste, ki jih zašijemo ali uporabimo sponke. Gel ostaja fleksibilen, kar omogoča, da se premika in upogiba, ko tkivo raste in se celi. Vgrajeni encim omogoča, da se sčasoma razgradi ne pušča brazgotin,« je povedal prof. dr. Anthony Weiss iz Univerze Sydney.

MeTro so skupaj razvili avstralski (univerza Sydney) in ameriški znanstveniki ( univerzi Harvard in Northwestern), razvoj pa je trajal pet. Računajo, da bo za klinično uporabo na voljo v naslednjih treh do petih letih. Raziskave na ljudeh so že v teku, poskusi na živalih pa so dali odlične rezultate.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj