Duda naj podpira otrokov naravni razvoj

Avtor: R. M. Z.

Sesanje običajne dude in prsta vpliva na nepravilen razvoj otrokovih zob in čeljusti pri skoraj 70 odstotkih otrok, zato sta dojenje in neuporaba kakršne koli dude sploh najboljša načina za pomirjanje dojenčkov. 

Če pa otrok že uporablja dudo, je dobro izbrati biofunkcionalno – takšno, ki podpira naravno in zdravo rast čeljusti in zob.

Duda kot eden izmed načinov prilagoditve nagona naravnega sesanja pri novorojenčkih in dojenčkih lahko pripomore k nepravilnostim v razvoju čeljusti, motnjam dihanja in k težavam pri požiranju. V zahodni Evropi ima od 70 do 80 odstotkov otrok dudo in eden od dveh ali treh razvije križni ali odprti ugriz. To pomeni, da ima v razvitih državah križni ugriz med 30 in 45 odstotkov otrok z dudo.

Posledice uporabe običajne dude ali sesanja prsta

Običajna duda in prst med sesanjem preneseta pritisk na ustno nebo, kar vpliva na morebitne nepravilnosti v razvoju zob in čeljusti. Idealno je, če je pri uporabi dude pritisk močnejši na stranskih delih neba, saj se to lahko razvija popolnoma brez pritiska. Katera koli običajna duda bo pritisnila v sredino neba in preprečila jeziku pritiskanje ob straneh neba. Normalna duda zato lahko povzroči stanje, znano pod imenom gotsko nebo, ki se navadno povezuje s križnim ugrizom.

Biofunkcionalnost

Pomembno vodilo pri oblikovanju izdelkov v liniji Curaprox Baby je biofunkcionalnost. Izdelki, ki so zasnovani biofunkcionalno, podpirajo otrokov naravni razvoj, ne ovirajo rasti čeljusti, zob ali ust, ne povzročajo deformacij in ne otežujejo dihanja. Biofunkcionalna duda deluje tako, da:

–        podpira optimalni naravni razvoj brez kakršnih koli neželenih učinkov;

–        preprečuje neželene posledice sesanja, na primer križni ali odprti ugriz;  

–        zmanjša verjetnost poznejših dragih korekcijskih posegov.

Kakšna je biofunkcionalna duda

·         Ploski sesalni del s stranskimi krilci

Stranski krilci usmerjata pritisk med sesanjem na zobe in s tem širita zgornjo čeljust, ploski sesalni del pa jeziku pušča dovolj prostora. Skupaj pomagajo preprečiti zoženje čeljusti z navzkrižnim ugrizom, imenovano tudi gotsko nebo. Spodbujajo dihanje skozi nos, kar omogoča optimalno preskrbo možganov in telesa s kisikom. Tako preprečujejo motnje spanja in zbranosti ter vnetje ušes, nosu in grla, ki so lahko posledica dihanja skozi usta.

·         Silikonski ščit

S svojo posebno površino je gibljivi ščit na otip podoben dojki in ni samo prijeten, ampak spodbuja tudi razvoj naravnega načina požiranja. Luknjice omogočajo kroženje zraka in preprečujejo vnetje kože, saj se slina hitro posuši tudi pod ščitom.

·         Naravni način požiranja

Stanjšano vznožje sesalnega dela in prožen silikonski ščit pri dojenčku spodbujata naraven način požiranja. Z drugimi besedami: duda ne povzroča motenj pri požiranju, zmanjša pa se tudi tveganje za nepravilen razvoj čeljusti in obraza.

·         Tipalne izkušnje

Hrapava konica sesalnega dela ob stiku z jezikom dojenčku ponuja zanimivo tipalno izkušnjo. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj