Preventiva poleti in pozimi

Avtor: M. K.

Ta se pravzaprav ne razlikuje veliko. V toplejših in hladnejših mesecih je treba skrbeti za uravnoteženo prehrano, zadostno količino počitka in za gibanje na svežem zraku. Pozimi, ko je hladno, je vsekakor zelo pomembno, da smo tudi dobro oblečeni. 

Težava je predvsem pri najstnikih, ki imajo tudi pozimi radi gol trebuh (popek) ali hrbet, ker je tako moderno. »Starši me velikokrat sprašujejo, ali se odpraviti ven na zrak, ko je zunaj minus pet stopinj. Vsekakor temu pritrjujem. Tudi ko je mrzlo, je gibanje pomembno, saj hladen zrak krepi imunski sistem. Bistveno pa je, da smo toplo oblečeni. Ko si starši postavljajo tovrstna vprašanja, naj imajo vedno v mislih Skandinavce, ki živijo v okolju, v katerem je minus 15 stopinj, poleg tega pa je še ves dan tema, vendar gredo vseeno na zrak,«razloži pediater Igor Dovnik.

Kako ukrepati, ko se otroka že loti prehlad?

»Pomembno je, da otrok pije veliko tekočine. Če ima tudi povišano telesno temperaturo, naj vsekakor ostane doma. Simptome je mogoče blažiti s čiščenjem nosa in kapljicami. Uporabljamo pa lahko tudi sredstva za zniževanje visoke temperature in lajšanje prisotnih bolečin. Ponovno: otrok, ki ima povišano temperaturo in druge znake okužbe, ni za v vrtec,« poudarja sogovornik.

Kdaj k zdravniku?

Specialist pediater pravi, da morajo starši nujno obiskati zdravnika: ko otroka nekaj zelo boli in ne more spati, ko otrok težko diha in se pri dihanju utruja, ko je zaspan, se ne zbuja kot običajno ali se sploh ne zbudi, zavrača hrano itn. Vse to so znaki, da naj ne odlašajo z obiskom pri zdravniku. »Staršem vedno svetujem, da naj opazujejo celega otroka – njegovo spanje, uživanje hrane, dihanje in vedenje. Visoka temperatura namreč sama po sebi ni težavna, če otrok, ko se mu ta zniža, začne spet uživati hrano, je spet dobre volje in ‘čeblja’kot običajno.«

Moj otrok noče vzeti zdravila, kaj zdaj?

Pravilo je, da mora otrok, če zdravilo potrebuje, to tudi zaužiti. »Starši naj k otroku pristopijo jasno in naj ga nikar ne sprašujejo, npr. »Ali bova zdaj vzela zdravilo?«. Otrok zdravilo mora zaužiti in pri tem ni dvoma. Temu primerno mu je treba ponuditi zdravilo in se z njim pogovoriti. Kako to storiti, pa je v domeni staršev, saj otroka tudi najbolje poznajo. Pri dojenčku je načinov veliko manj in je dajanje z brizgo, za zobmi na koren jezika, včasih tudi edina možnost. »Vzgoja je blaga diktatura, saj vse drugo prinese slabe rezultate. Predstavljajte si, da ima otrok epilepsijo – grenko zdravilo mora uživati prav vsak dan, sicer bo imel ponavljajoče se epileptične napade,« poudarja pediater.

Dodatni ukrepi ob bolezni otroka

Specialist pediater še svetuje, da naj bo prostor, v katerem počiva bolan otrok primerno ogret in udoben za prebivanje. Prostor je treba tudi redno ustrezno prezračevati. Za majhnega otroka je pomembno, da lahko bolezen preboleva tako, da je blizu nekdo iz ožje družine (mama ali oče). Dobro je, da je ta oseba v otrokovem vidnem polju, kar ga pomirja in lajša slabo počutje med prebolevanjem okužbe. Sicer pa so ukrepi ob prebolevanju virusne bolezni še: pitje zadostnih količin tekočine, počitek, uživanje zdrave prehrane, zbijanje temperature nad 38,5 stopinje Celzija in blaženje drugih prisotnih simptomov. 

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj