Statini in bolečine v mišicah – kakšna je povezava

V nasprotju s pričakovanji ima zdravljenje s statini na krvne celice drugačen učinek kot na mišične celice, razkriva nova študija.

Eden od glavnih neželenih učinkov statinov so bolečine v mišicah (mialgija), ki lahko povzročijo zmanjšano kakovost življenja, bolečino in neaktivnost zaradi bolečine. Foto: Bigstock

Statini se največ uporabljajo za zdravljenje povišanega LDL holesterola. Nove ugotovitve o njihovem delovanju bi lahko pripomogle pri razvoju novih zdravil za številne bolezni.

Slovenci in statini – skoraj milijon receptov na leto

Statini znižujejo raven holesterola in tako pomagajo preprečevati bolezni srca in ožilja ter krvne strdke. Toda medalja ima tudi drugačno plat. Zdravljenje s statini ima lahko močne negativne stranske učinke, zaradi katerih se mnogi odločijo, da ga bodo prekinili. Eden od glavnih neželenih učinkov statinov so bolečine v mišicah (mialgija), ki lahko povzročijo zmanjšano kakovost življenja, bolečino in neaktivnost zaradi bolečine.

Statini povzročajo mialgijo

Statini zavirajo proizvodnjo holesterola v celici, hkrati pa tudi zavirajo sintezo energije v celicah. Vodijo jo mitohodnriji. Gre za organele, ki proizvajajo energijo in jih najdemo v vseh celicah telesa. Dokazano je, da statini na splošno znižujejo sposobnost mitodondrijev za “proizvodnjo” energije in tako povzročajo mialgijo (bolečine v mišicah). Raziskovalci so želeli ugotoviti, ali statini zavirajo tudi proizvodnjo energije tudi v mitohondrijih krvnih celic. Rezultati so jih presenetili.

“Ugotovili smo, da dolgotrajno zdravljenje s statini v priporočenem odmerku poveča sposobnost krvnih celic, da proizvajajo energijo. To so presenetljivi rezultati. Pričakovali smo, da se bodo statini obnašali enako kot v mišičnih celicah, v resnici pa počnejo ravno nasprotno, « pravi profesorica v Centru za zdravo staranje Lene Juel Rasmussen.

Statini hkrati koristijo in škodujejo

Čeprav presenetljivi rezultati omenjene raziskave spodbijajo teorijo, da statini znižujejo sposobnost telesa za proizvodnjo energije, to še zdaleč ne pomeni, da statini nimajo škodljivih učinkov na organe – ki jih mehanizmi imunskega sistema dolgo časa lahko kompenzirajo. “Statini imajo lahko tako pozitivne kot negativne posledice, odvisno od dela telesa,” pravi Lene Juel Rasmussen, in nadaljuje: “Naši rezultati sicer kažejo, da statini povečajo ravni energije v krvnih celicah, ampak – ali je to dolgoročno dobro ali slabo, ne moremo reči. “

Različni učinki na različne dele telesa

Mehanizem celostnega vpliva statinov tako še vedno ostaja neznan. “Prejšnje študije kažejo, da imajo statini potencialno ugoden učinek na nekatere oblike raka in morda tudi na nekatere oblike demence. Če bi lahko pridobili nova znanja o vplivu statinov na različne dele telesa, bi jih lahko uporabili za razvoj novih zdravil . Če na primer statini pozitivno vplivajo na možgane, se lahko osredotočimo na to pri oblikovanju zdravil za demenco,” za konec pojasnjuje Lene Juel Rasmussen.

Vir: Durhuus, J.A., Hansson, S., Morville, T. et al. Simvastatin improves mitochondrial respiration in peripheral blood cells. Sci Rep 10, 17012 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-73896-2

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj