Kurkumin zmanjšuje bolečine v mišicah po vadbi

Sistematični pregled študij podpira koristi kurkumina za bolečinah v mišicah po vadbi.

Dodajanje kurkumina je varno in verjetno predstavlja koristen športni potencial, saj izkazuje učinkovitost pred in po intenzivnejši telesni vadbi. Foto: Bigstock

Kurkumin lahko ščiti pred poškodbami mišic po intenzivnejši telesni vadbi pri telesno neaktivnih posameznikih, kaže sistematični pregled kliničnih študij. Gre za podobne učinke, kot so jih opazili pri aktivnih športnikih.

Revija Oxidative and Cellular Longevity poroča, da je bilo jemanje kurkumina povezano tudi z zmanjšanjem ravni vnetnih markerjev. “Dodajanje kurkumina je varno in verjetno predstavlja koristen športni potencial, saj izkazuje učinkovitost pred in po intenzivnejši telesni vadbi,” je povedala prof. Ceres Mattos Della Lucia z Oddelka za prehrano na Univerzi Vicosa (Brazilija).

Kurkumin po prodaji na tretjem mestu

Ugotovitve potrjujejo vedno več znanstvenih podatkov, ki podpirajo zdravstvene koristi kurkumina. Glede na poročilo o trgu zelišč za leto 2020 (objavil ga je American Botaical Council), je kurkumin po prodaji z 41,5 milijoni ameriških dolarjev (36 milijonov evrov) na tretjem mestu. Osveščenost o koristih kurkumina in razumevanje njegovih potencialnih učinkov sta na visokem nivoju. Potrošniške raziskave namreč kažejo, da kurkumin pozna kar 6 odstotkov splošne javnosti.

Sistematičen pregled 5 kliničnih študij

Čeprav je bilo o učinkih kurkumina pri telesno aktivnih odraslih in poklicnih športnikih izvedenih precej raziskav, je bil njegov učinek na telesno neaktivne malo preučen. Della Lucia in ekipa so izvedli  sistematičen pregled 5 kliničnih študij, v katerih so pri osebah po vadbi merili ravni encima kreatin kinaze v serumu. »Naš pregled je pokazal, da dodatki kurkumina zmanjšujejo vnetje in bolečino v mišicah, ki je posledica intenzivnejše fizične aktivnosti pri doselj telesno nedejavnih. Izboljša tudi mišično aktivnost in športno zmogljivost ter zmanjša utrujenost, so zapisali avtorji.

Različni mehanizmi delovanja

Odmerki kurkumina v pregledanih študijah so bili v razponu od 0,18 do 0,4 gramov na dan. Možno je, da lahko neposredno delovanje kurkumina pri zaviranju NF-kappa B zavira encime, ki ustvarjajo ROS, kot je COX-2, so zapisali raziskovalci. Drugi možen mehanizem delovanja kurnumina za zmanjšanje aktivnosti CK je zaviranje proizvodnje histamina in prostagladina. To prav tako vodi v pozitivno regulacijo regulacije COX-2 in z izboljšanjem vaskularne permeabilnosti ščiti celično membrano, nadalje poročajo avtorji.

Hitro okrevanje tkiva po stresu

Čeprav so navdeni mehanizmi še vedno slabo razumljeni, pa je veliko več znanega o protivnetnem potencialu kurkumina. Tukaj so mehanizmi delovanja znani in dobro preučeni, in dokazano je, da kurkumin deluje proti-oksidativno, zavira vnetje ter spodbuja hitro okrevanje tkiva po stresu. Rezultati, predstavljeni v tej študiji, so pomembni in dragoceni, saj prinašajo nova spoznanja o možni uporabi kurkumina, so prepričani avtorji, ki kot omejitev izpostavljajo majhno število pregledanih kliničnih študij. Za dokončno potrditev učinka bo potrebno še več raziskav, zaključujejo.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj