Eterično olje rožmarina učinkovito lajša bolečine v mišicah

Lepo je poročati o slovenski raziskavi, ki zbudi pozornost širše strokovna javnosti. Na letošnjih Schrottovih dnevih je doc. dr. Nataša Kos iz Inštituta za medicinsko rehabilitacijo UKC Ljubljana predstavila klinične dokaze o uporabi zdravila z eteričnim oljem rožmarina za lajšanje mišične bolečine.

Zdravilo v obliki kreme z 10 odstotkom eteričnega olja rožmarina klinično učinkovito pri zdravljenju bolečine v mišicah. Njegovo delovanje nastopi kmalu po nanosu, ima tudi druge ugodne vplive in je brez neželenih stranskih učinkov. Foto: Bigstock

Mišično bolečino najpogosteje povezujemo s športom in pretiravanjem s telesno aktivnostjo, vendar so zanjo tudi številni drugi vzroki. Eden od pomembnejših je dolgotrajno delo v prisilnih položajih. Značilno za nekatere poklice in vodi v poklicne bolezni, invalidnost ter pogoste bolniške odsotnosti.

Bolečina pomembno vpliva na kakovost življenja

Bolečina, ne glede na njen vzrok in izvor, pomembno vpliva na kakovost življenja. Zdravimo jo na različne načine, v zadnjih letih pa je opaziti porast uporabe zdravil rastlinskega izvora. Eno od njih so pripravki iz rožmarina, ki se tradicionalno uporablja za tako za zdravljenje bolečin v sklepih kot za zdravljenje bolečin v mišicah, njegovo učinkovitost pa je potrdila tudi Evropska agencija za zdravila.

Preučevali delovanje kreme z 10 odstotki eteričnega olja rožmarina

Slovenski raziskovalci so v klinično študijo, v kateri so preučevali delovanje kreme z 10 odstotnim deležem eteričnega olja rožmarina, vključili 148 bolnikov z mišično bolečino, ki je trajala najmanj sedem dni. Kremo z rožmarinom so uporabljali en teden. Kontrolna skupina je uporabljalo placebo. O zmanjšanju bolečine je 15 minut po nanosu je poročalo 54 odstotkov preiskovancev, 30 minutah se je ta delež dvignil na 63 odstotkov. Bolečina se je iz začetne povprečne ocene 5,7 na 10 stopenjski lestvici po štirih dneh znižala za 2,7 točk, po sedmih dneh pa za 3,5 točke.

Izrazit učinek nastopil po treh dneh

Izrazit učinek v primerjavi s skupino s splacebom je nastopil po po treh dneh. Bolečina je (po samooceni testnih oseb) popustila pri 52 odstotkih tistih, ki so uporabljali kremo z rožmarinom in pri 14 odstotkih tistih, ki so uporabljali placebo. Po štirih dneh je bila razlika 62 odstotkov proti 21 odstotkov v korist tistih, ki uporabljali kremo z rožmarinom. Po petih dneh je o zmanjšanju bolečine poročalo 76 odstotkov tistih, ki so uporabljali kremo z rožmarinom in 43 odstotkov tistih

Brez neželenih stranskih učinkov, delovanje kmalu po nanosu

Avtorji raziskave zaključujejo, da zdravilo v obliki kreme z 10 odstotkom eteričnega olja rožmarina klinično učinkovito pri zdravljenju bolečine v mišicah. Njegovo delovanje nastopi kmalu po nanosu, ima tudi druge ugodne vplive in je brez neželenih stranskih učinkov. Krema se dobro vpije, ne masti in ima prijeten vonj, za katerega so testne osebe ocenile, da dodatno pomirja – kar je, kot kažejo raziskave, pri lajšanju bolečine zelo pomembno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj