Novo: Glukagon v obliki spreja za nos za hude oblike hipoglikemije

Odbor za medicinske produkte (CHMP) pri Evropske agenciji za zdravila (EMA) je odobril Baqsimi, prvi glukagon v obliki spreja za nos. Namenjen je za zdravljenje hude hipoglikemije pri bolnikih s sladkorno boleznijo, starih štiri leta in več. Julija letos je Baqsimi odobrila tudi Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA).

Organizem prepoznava nizko koncentracijo glukoze kot grožnjo s smrtjo in vklopi obrambne mehanizme. Foto: Bigstock

Hipoglikemija je stanje nizke koncentracije glukoze v krvi, ki največkrat nastane zaradi delovanja zdravil, ki dvignejo koncentracijo inzulina v krvi. Gre za zdravila, ki povzročajo izločanje inzulina iz trebušne slinavke ali pa intravensko ali podkožno dodani inzulin.

Največje tveganje za hipoglikemijo je pri diabetikih, ki se zdravijo z inzulinom.

Hipoglikemija pa lahko nastane tudi spontano, ob določenih boleznih, ki povzročijo znižanje koncentracije glukoze pod spodnjo mejo normale. Organizem prepoznava nizko koncentracijo glukoze kot grožnjo s smrtjo in vklopi številne obrambne mehanizme.

Zdravilo Baqsimi primerno tudi za nezavestne bolnike

Baqsimi je nova oblika glukagona, ki je v razpršilniku za enkratno uporabo in se ga daje skozi nos. Bolnikom pri jemanju ni treba vdihniti ali globoko dihati, kar omogoča dajanje zdravila tudi bolniku, ki ni pri zavesti.

Učinkovitost enaka kot pri injiciranem glukagonu

Učinkovitost in varnost zdravila Baqsimi sta bili dokazani v dveh študijah, v katerih je sodelovalo 83 in 70 odraslih s sladkorno boleznijo in hipoglikemijo, ki jo povzroča inzulin. Baqsimi je ustrezno zvišal raven sladkorja v 30 minutah po uporabi. Enako učinkovit in varen je kot injicirani glukagon. Podobne rezultate so zabeležili tudi v študiji 48 otrocih s sladkorno boleznijo tip 1, starejših od 4 let.

Najpogosteje opaženi neželeni učinki pri uporabi Baqsimija so bili glavobol, slabost, bruhanje, draženje zgornjih dihalnih poti in težave z očmi: solzenje, pordelost ali srbenje.

Za zagotavljanje pravilne uporabe Baqsimija Evropska agencija za zdravila priporoča predstavitveni komplet z vadbeno napravo in videoposnetkom z navodili.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj