Inzulin ima potencial pri zdravljenju kroničnega kolitisa

Kaže, da sladkorna bolezen ni edina, na katero vpliva inzulin. V novi raziskavi, ki je vključevala teste na miših, so raziskovalci odkrili novo metodo zdravljenja kroničnega kolitisa z rednim dodajanem inzulina.

Inzulin aktivira gen znotraj črevesnih celic, ki ima po drugih raziskavah antioksidativni učinek in tako lahko zaščiti črevesne celice pred vnetji. Foto: Bigstock

Kronično vnetje črevesja lahko učinkovito zdravimo z injiciranjem inzulina v rektum, je razvidno iz nove študije, v kateri so raziskovalci testirali zdravljenje na miših. Pred nekaj dnevi je bila objavljena v strokovni reviji Journal of Crohn’s and Colitis, pri njej pa sta sodelovali Univerza Kobenhaven in Univerza Roskilde. V njej so v nizu testov na miših z ulceroznim kolitisom preučili zdravljenje z inzulinom. Raziskovalci so že ustanovili univerzitetno spin-off podjetje z namenom testiranja zdravljenja na ljudeh. Upajo, da bo bolnikom kmalu na voljo.

Krepitev obrambe črevesnih celic

Zdravljenje z inzulinom kaže na velik potencial pri kroničnemu vnetju črevesja, ki mnogim mnogim ljudem povzroča veliko nelagodja. Obstoječi načini zdravljenja zmanjšujejo delovanje imunskega sistema in s tem blažijo vnetje. Naša metoda namesto tega krepi obrambo črevesnih celic. Zdi se, da deluje enako dobro, in bi jo bilo verjetno mogoče uporabiti v kombinaciji z obstoječimi načini zdravljenja, «pravi njen so-izumitelj Jorgen Olsen, profesor na oddelku za celično in molekularno medicino Univerze v Kopenhagnu. Vzrok za kronično vnetje črevesja ni znan, med značilnimi simptomi so krvava driska, slabokrvnost, bolečine v želodcu in trebuhu ter hujšanje. Podatki kažejo, da se je pogostnost kroničnega vnetja črevesja (ki sicer zajema ulcerozni kolitis in Chronovo bolezen) v zadnjih desetletjih povečala za dva do trikrat.

Vnetni marker COx2 padel za 50 odstotkov

Učinek zdravljenja z inzulinom so preučevali na različne načine. Najprej so dokazali, da količina vnetja, izražena kot nivo markerja Cox2, pade za 50 odstotkov (v primerjavi z kontrolno skupino, ki je prejemala fiziološko raztopino). Izmerili so telesno maso miši – znano je, da ljudje, ki trpijo zaradi kolitisa, običajno izgubijo veliko teže, ker ne jedo veliko. Miši, zdravljene z inzulinom, so izgubila za 15 do 20 odstotkov manj teže kot kontrolna skupina. Po koncu zdravljenja so težo pridobivale za 50 odstotkov hitreje, kar je pomemben znak zdravja.

Aktivacija gena, ki sproži antioksidativne procese

Inzulin aktivira gen znotraj črevesnih celic, ki ima po drugih raziskavah antioksidativni učinek in tako lahko zaščiti črevesne celice pred vnetji. Zaradi tega se novo zdravljenje razlikuje od obstoječih zdravil – ki oslabijo delovanje imunskega sistema na črevesje.

Prijava patenta in upanje na hitro odobritev zdravljenja

Na podlagi pozitivnih rezultatov so raziskovalci ustanovili podjetje, ki bo testiralo zdravljenje v kliničnih preskušanjih na ljudeh. Univerza Kopenhagen je prijavila patent za način zdravljenja in se s podjetjem raziskovalcev dogovarja o licenčni pogodbi za komercialno uporabo patenta. Po besedah Olsena bodo kmalu začeli z preizkusi prve faze na ljudeh. Domnevajo, da bodo učinki na ljudeh enaki kot na miših in upajo, da bo zdravljenje v nekaj letih na voljo za vpeljavo v redno klinično prakso.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj