Prihaja univerzalno zdravilo za gripo ne glede na sev virusa

V krvi bolnika z gripo so odkrili protitelo, ki uspešno deluje na vse seve virusa gripe. Odkritje bi lahko kmalu privedlo do razvoja univerzalnega zdravila, ki bi učinkovito zdravilo gripo pri ljudeh, ne glede na sev, ki bolezen povzroči. Uporabili bi ga lahko tudi kot cepivo.

Virus gripe se izjemno hitro prilagaja in vsako leto nastopi v novi obliki. Foto: Bigstock

Trud znanstvenikov, da bi razvili zdravilo za gripo, ki bi bilo uspešno pri vseh sevih virusa, traja že desetletja. Zdaj se zdi, da je storjen prebojni korak.

Raziskovalna ekipa, v kateri so moči združili Scripps Research Institute, Washington University School of Medicine in St. Louis and Icahn School of Medicine, je odkrila protitelo, ki virusu gripe onemogoča, da se pripne na celico in se začne deliti. Odkritje pomeni pomemben napredek pri razvoju univerzalnega zdravila in učinkovitega cepiva za gripo. Odkritje je bilo 25. oktobra 2019 objavljeno v reviji Science.

Virusi so najmanjši mikroorganizmi in najbolj primitivna oblika življenja, ki za svoje razmnoževanje potrebuje gostitelja – celico.

Nevraminidaza omogoči delitev virusa

V raziskavi osredotočili na nevraminidazo – encim, bistven za razmnoževanje virusa gripe v telesu. Nahaja se na površini virusa, okuženim gostiteljskim celicam pa omogoča, da virus sprostijo, da se lahko širi na druge celice. Tamiflu, najpogosteje uporabljano zdravilo za hudo okužbo z gripo, deluje tako, da deaktivira nevraminidazo. Vendar pa obstaja veliko oblik nevraminidaze, odvisno od seva virusa gripe, in zdravila niso vedno učinkovita. Virus tudi lahko razvije odpornost nanje.

Drugačno protitelo ključ do rešitve?

“Obstaja veliko sevov virusa gripe, zato moramo vsako leto načrtovati in izdelati novo cepivo, ki bo ustrezalo najpogostejšim sevom tistega leta,” pravi dr. Ali Ellebedy, docentka za molekularno mikrobiologijo na Univerzi Washington. V krvi bolnika z gripo je pozimi 2017 naključno odkrila protitelo, ki bi lahko postalo ključno za razvoj cepiva proti vsem sevom virusa gripe.

Nenavaden vzorec krvi pritegnil pozornost

Takrat je delala na raziskavi, v kateri so analizirali imunski odziv na okužbo z gripo pri ljudeh. Opazila je, da je bil eden od vzorcev krvi bolnikov zelo nenavaden. Poleg tega, da je vseboval protitelesa proti hemaglutininu, glavnemu proteinu na površini virusa gripe, je vseboval še druga protitelesa, ki so bila očitno usmerjena v nekaj drugega. »Takrat smo šele vzpostavljali laboratorij in nismo imeli orodij, s katerim bi lahko natančno določili njihovo vlogo,« se spominja.

Neverjetno, česa vsega je sposoben človeški imunski sistem.

Tri vzorce z novimi protitelesi je poslala strokovnjaku za nevraminidazo dr. Florianu Krammerju. Testiral jih je in ugotovil, da vsak eden eden od njih blokira nevraminidazo pri vseh znanih virusih gripe (tudi pri tistih, ki okužijo samo živali).

Obnašanje protiteles presenetilo vse

“Široka zmožnost delovanja protiteles nas je res presenetila,” je povedal Krammer. “Običajno so protitelesa proti neuraminidazi uspešna znotraj posameznega podtipa virusa gripe, kot je na primer H1N1. Ta protitelesa pa so se obnašala drugače. Sprva nismo verjeli svojim rezultatom. Še posebej nas je presenetilo, da lahko prestopajo med virusi gripe tipa A in virusi gripe tipa B. Neverjetno, česa vsega je sposoben človeški imunski sistem.«

Miši preživele in okrevale

Da bi ugotovili, ali protitelesa lahko uporabijo za zdravljenje hudih primerov gripe, so jih Krammer in sodelavci testirali na miših, ki so dobile smrtni odmerek virusa gripe. Vsa tri protitelesa so bila učinkovita proti številnim sevom virusa gripe, eno pa je presenetilo. Protitelo, ki so ga poimenovali “1G01”, je delovalo pri vseh 12 testiranih sevih. Slednji so vključevali vse tri skupine virusov človeške gripe ter tudi tiste, ki okužijo zgolj živali.

“Vse miši so preživele, četudi smo jim protitelo dali šele 72 ur po okužbi. So sicer zelo zbolele in drastično shujšale, vendar smo jih še vedno lahko rešili. Bilo je izjemno,« pravi Ellebedy, in nadaljuje: »Če bi razvili zdravilo za ljudi, ki bi ga lahko dali kasneje (Tamiflu je potrebno dati bolniku v 24 urah po pojavu simptomov), bi lahko pomagali mnogim, ki jim je gripa potrjena (pre)pozno.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj