Zdravila zoper hepatitis C ne povečajo tveganja za raka jeter

Direktna antivirusna zdravila (DAA) veljajo za zlati standard pri zdravljenju okužb z virusi hepatitisa.

Zdravila zoper hepatitis C ne povečajo tveganja za raka jeter. Foto: Bgstock

Čeprav je študija, ki so jo leta 2016 opravili raziskovalci Univerze Barcelona pokazala, da zdravljenje z direktnimi antivirusnimi zdravili poveča tveganje za ponovitev raka jeter (delež je bil kar 27 odstoten), je retrospektivna študija, ki je potekala v dveh ameriških referenčnih centrih, te ugotovitve ovrgla. Izvedli so jo na Univerzi Teksas v sodelovanju z bolnišnico Southwestern Medical Centre v Dallasu, v njej pa spremljali 793 bolnikov, ki sov preteklosti preboleli heptacelularni karcinom.

Izkazalo se je,da je bilo ponovitev bolezni pri tistih, ki so bili zdravljeni z direktnimi antivirusnimi zdravili (DAA) manj kot pri tistih, ki niso bili. V prvi skupini se je rak vrnil pri 128 bolnikih od 304 spremljanih, v drugi (nezdravljeni z DAA) pa pri 288 bolnikih od 489 spremljanih. Hitrih ponovitev bolezni je bilo v prvi skupini 52, v drugi pa 277. 

Ugotovitve kažejo, da je uporaba direktnih antivirusnih zdravil varna in verjetno koristna pri bolnikih, okuženih z virusom hepatitisa C ter anamnezo heptacelularnega karcinoma, so izvajalci raziskave zapisali v končno poročilo.  

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj