Matični mleček zmanjša težave ob menopavzi, predvsem valunge

Menopavza prinese za težave številnim ženskam in zmanjša kakovost njihovega življenja. Upad ženskih spolnih hormonov pa ni vzrok samo za vročinske oblive, motnje razpoloženja in nespečnost. Zmanjša tudi zdravje kosti in poveča tveganje za bolezni srca in ožilja.

Vročinski oblivi ženske v menopavzi najbolj motijo. Z njimi ima težave kar 75 odstotkov žensk. Foto: Bigstock

Ženskam z menopavzalnimi težavami so na voljo različne oblike lajšanja, od medikamentoznih do tistih brez zdravil. Pri prvih prevladuje hormonska nadomestna terapija z estrogenom in progesteronom. Skupini drugih se pridružuje nov »član«: matični mleček. Vročinske valove (valunge), ki spremljajo menopavzo, zmanjša kar za štirikrat.

V raziskavi sodelovalo 200 žensk

Raziskava, pred kratkim objavljena v Complementary Therapies in Clinical Practice, je pokazala, da matični mleček učinkovito lajša težave, ki spremljajo menopavzo. V raziskavo so zajeli 200 žensk v starosti od 45 do 60 let, ki prej za lajšanje menopavzalnih težav niso jemale nadomestnih hormonov. Razdelili so jih v dve skupini. Polovica jih je osem tednov jemala 100 miligramov matičnega mlečka na dan, polovica pa placebo. Ostalih navad življenja ženske med raziskavo niso spreminjale.

V raziskavi je sodelovalo 200 žensk v starosti od 45 do 50 let.

Merili 11 parametrov

Pred vstopom v raziskavo so vse izpolnile vprašalnik o 11 simptomih, ki spremljajo menopavzo. Vprašanja so »pokrivala« zelo pogoste težave (vročinske oblive, težave z mehurjem, razdražljivost, suhost nožnice) in tudi tiste manj pogoste. Več, kot so ženske imele težav, večji končni rezultat so dosegle. Največ so lahko zbrale 44 točk. Povprečni rezultat, ki so ga dosegle ženske, vključene v raziskavo, je bil 32 točk.

Matični mleček je drastično zmanjšal težave ob menopavzi.

Po osmih tednih so udeleženke raziskave ponovno izpolnile vprašalnik, rezultati pa so presenetili. Ženske v skupini, ki je jemala pravi matični mleček in ne placebo, so imele bistveno manj težav. Njihovo povprečje je padlo na 19 točk, pri ženskah, ki so jemale placebo, pa na 29 točk. Placebo je torej imel zanemarljiv učinek. Pet žensk iz skupine s placebom je celo na lastno zahtevo predčasno izstopilo iz raziskave, ker »zdravilo«, ki naj bi ga jemale – niso vedele, da je placebo, ni imelo učinka.

Za štirikrat manj vročinskih oblivov

Najbolj očitna je bila razlika pri vročinskih oblivih. Slednjih je bilo v skupini, ki je prejemala matični mleček, kar za štirikrat manj kot v skupini, ki je prejemala placebo. Spomnimo – prav vročinski oblivi ženske v menopavzi najbolj motijo in so tudi najbolj pogosti. Z njimi ima težave kar 75 odstotkov žensk. Izboljšanje pa se je pokazalo tudi pri ostalih simptomih. Raziskovalci so zaključili, da matični mleček učinkovito lajša menopavzalne težave in da bi ga veljalo priporočiti kot komplementarno pri zdravljenju z nadomestno hormonsko terapijo.

Zakaj je matični mleček učinkovit?

Mehanizmi, zaradi katerih je matični mleček zmanjšal težave ob menopavzi, niso povsem jasni. Avtorji študije domnevajo, da verjetno stimulira proizvajanje testosterona, ki bi lahko spodbudil nastajanje več estrogena, na primer 10-hidroksi-2-decenojsko kislino.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj