Naravni izvlečki za boljše počutje v meni

Avtor: S.S., P.S.

Ženska v obdobju mene preživi vsaj tretjino življenja, najtežji pa so prav prehodno obdobje in prva leta v menopavzi. Aktivna doma in na delovnem mestu si le stežka privošči življenje brez stresa in počasen ritem življenja, ki do neke mere odpravi tiste najhujše vročinske oblive. Zato je vsako novo spoznanje, ki prinaša pomoč ženskam v meni, še kako dobrodošlo.

menopavza

O grozdni svetilki, po latinsko Cimifuga racemosa, je bilo tudi v naših medijih veliko zapisov. Za ta prispevek sem preučila 15 različnih raziskav, ki so se osredinjale na delovanje pripravkov iz te zdravilne rastline. Cimicifuga racemosa je nadvse pomembna, zato ker učinkovito lajša simptome menopavze, še posebej navale vročine in znojenje, ne da bi vplivala na hormonske receptorje.

Prednost pred rdečo deteljo in sojo

To dokazuje raziskava, objavljena v Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology, v kateri so in vitro primerjali hormonsko aktivnost standardiziranih rastlinskih izvlečkov rdeče detelje, soje oziroma grozdne svetilke in v kateri se je jasno pokazala nizka aktivnost zadnje. S tem ima grozdna svetilka najugodnejši profil za zdravljenje menopavznih težav, tudi pri ženskah, ki ne smejo ali ne želijo uživati preparatov s hormoni – zeliščne terapije ali hormonske nadomestne terapije.

Potrjeno delovanje registriranih izdelkov

Grozdna svetilka se je za lajšanje težav v meni potrdila v številnih kliničnih izkušnjah in raziskavah po vsem svetu. Navajamo pregledno raziskavo, ki je iz številnih študij, ki so skupno zajele več kot 11.000 žensk z menopavznimi simptomi, izluščila in natančno klasificirala: kakovost, vsebnost, regulatorni status in indikacijo, za katero je izdelek z izvlečkom grozdne svetilke namenjen. Zelo jasno se je pokazalo, da so za lajšanje simptomov menopavze učinkoviti in varni le registrirani izdelki z izopropanolovim izvlečkom grozdne svetilke. 

Učinkovita pomoč tudi v kombinaciji 

Ena pomembnejših raziskav v raziskovanju učinkovitosti izvlečka grozdne svetilke je bila izvedena na Oddelku za ginekologijo na Kliniki univerze v Suedstadtu v Rostocku, ki je pri 6.141 ženskah raziskovala delovanje izvlečka grozdne svetilke ter kombinacijo grozdne svetilke in šentjanževke pri tistih, ki so imele tudi močna nihanja razpoloženja. Izsledki so pokazali, da je čisti izvleček grozdne svetilke učinkovitejši pri tistih, ki so imele samo vazomotorne simptome, kombinacija pa se je dobro obnesla pri drugi skupini žensk, in to ves čas trajanja raziskave (12 mesecev). 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj