Težave s sečili: Šibka točka pri ženskah in moških

Avtor: Veronika Sorokin

Razširjene težave, s katerimi se spopadajo ženske in moški, so obolenja in okužbe sečil. Ženske te težave doletijo predvsem v rodnem obdobju pa tudi pozneje, v klimakteriju, pri moških pa se večje tveganje za okužbe pojavi ob povečani prostati ali pa vstavljenem urinskem katetru. Doc. dr. Tomaž Smrkolj, dr. med., z Oddelka za urologijo na UKC v Ljubljani pojasnjuje, da se veliko motenj s sečili v osnovi pojavi že zaradi različne anatomije pri obeh spolih.

okužba sečil

Telesna zgradba pri ženski v delu zunanjih genitalij se precej razlikuje od moške. Sečnica je bistveno krajša, zunanje izvodilo sečnice pa je posledično bistveno bližje zadnjični odprtini, v kateri se zadržujejo mikrobi prebavne cevi. Obenem je izvodilo sečnice zelo blizu nožnici, zato med spolnimi odnosti prihaja do razmikanja ustja sečnice, kar poveča možnosti prehoda mikrobov iz nožnice skozi sečnico v mehur.

Težave lahko v otroški dobi utrpijo tudi deklice, ki imajo prirojen vzrok ali motnjo na sečilih, kar je treba pravočasno diagnosticirati in ustrezno zdraviti. Naslednja skupina so ženske v menopavzi, pri katerih se okužbe pojavijo zlasti zaradi težav s suho nožnico. 

Med najbolj ogroženimi 

O zapletenih oblikah okužb govorimo, če te ne izzvenijo v doglednem času. Pogosto se pojavijo ob boleznih sečnih kamnov in zastajanju seča, pri oslabljenih mišicah sečnega mehurja, zoženi sečnici, povešeni maternici, oslabljenem imunskem sistemu zaradi bolezni (npr. HIV) ali ob jemanju zdravil, ki oslabijo imunski sistem itn. Pri moških se vzroki za oslabitev mišice zapiralke, ki je  pod prostato v medeničnem dnu, pojavijo zlasti zaradi zunanjih dejavnikov, kot so: operacija na prostati, poškodbe medenice ali bolezni živčevja, ki nadzoruje mišico zapiralko.

Priporočljivi ukrepi 

Pri hujši akutni okužbi se, kot pove dr. Tomaž Smrkolj, priporoča zdravljenje z antibiotiki, za preprečevanje ponovnih okužb pa uživanje dovolj tekočin (dnevno od 2 do 3 litre), redna higiena zunanjih genitalij in uriniranje takoj po spolnem odnosu. Pri ženskah v menopavzi je učinkovito lokalno nadomeščanje ženskega spolnega hormona estrogena z vaginaletami, preventivno pa delujejo tudi nekateri zeliščni pripravki. 

Naravna zakladnica je na splošno ena najbližjih rešitev, saj marsikdo svoje težave (še zlasti, če zapleti niso prehudi), rešuje kar z uporabo naravnih sestavin in dodatkov v dnevni prehrani. Za uravnovešeno delovanje prostate se npr., priporoča uživanje bučnega olja in semen, ki lajšajo težave z razdražljivim mehurjem in s povečano prostato, ob motečem pekočem občutku pri uriniranju pa svetujejo napitek iz sode bikarbone, ki zmanjšuje zakisanost urina. Pri pospešenem odvajanju vode iz telesa pomaga peteršiljev čaj, kot naravni diuretik pa delujejo tudi semena zelene. Brusnični sok  ob nastali okužbi omili simptome in prepreči nadaljnje razmnoževanje bakterij, hren pa jih po nekaterih raziskavah celo uniči. Za naravno zdravljenje okužb sečil se prav tako priporoča kombinacija vinskega kamna in limone, saj vpliva na pH-vrednost urina, zaradi česar postane okolje precej manj ugodno za razmnoževanje škodljivih bakterij.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj