Nosečniško slabost preženite z ingverjem!

Avtor: A. V. in S. S.

Šibka do srednja stopnja slabosti se pojavi vsaj pri 80 % nosečnic, ki prvo tromesečje ali celo med vso nosečnostjo trpijo zaradi precej zmanjšane kakovosti življenja. Številne raziskave pa potrjujejo, da imajo na voljonaravni izvleček ingverja, ki učinkovito premaguje nosečniško slabost. 

Učinkovitost in varnost ingverja pri nosečnicah so ovrednotili v 33 kliničnih raziskavah. Od teh so na osnovi sistemskega pregleda medicinskih baz Medline, Embase in Cochrane izbrali 6 dvojno slepih raziskav in eno opazovalno raziskavo, ki so zadoščale vključitvenim kriterijem. V te raziskave je bilo skupaj vključenih 862 nosečnic. Med dvojno slepimi raziskavami so v štirih spremljali učinkovitost in varnost ingverja v prahu glede na placebo. Dnevni odmerek ingverja v prahu je bil 1000 mg. Rezultati teh 4 dvojno slepih raziskav so pokazali, da ingver učinkovito in varno lajša slabost pri nosečnicah. V primerjavi s placebom ni bilo razlik v pojavnosti neželenih učinkov, ki bi vplivali na izid nosečnosti.

Zelo raziskana rastlina

Že hiter pregled raziskav v svetovni spletni knjižnici strokovnih virov PubMedu pokaže na veliko število farmakoloških publikacij, ki raziskujejo ingverjevo specifično delovanje na muskarinske in serotoninske receptorje. Več kot sto raziskav je potrdilo njegovo antiemetično delovanje pri preprečevanju slabosti zaradi različnih vzrokov. Velika prednost ingverja pa je, da zaradi lokalnega delovanja na gastrointestinalni trakt njegovo uživanje ne povzroča neželenih učinkov na centralni živčni sistem.

Kako deluje ingver?

Za razumevanje delovanja ingverjevih protiemetičnih (ki delujejo proti slabosti) učinkovin je treba razumeti, kako nastane slabost. Signali, ki povzročajo slabost in bruhanje, potujejo po različnih poteh do centra za bruhanje v možganih, v katerem se sproži emetični odziv. V prenos signala so vključeni različni živčni prenašalci, pomembni pa so predvsem tisti, ki se vežejo na serotoninske receptorje, receptorje za snov P (receptorji NK1) in muskarinske receptorje (receptorji M).

Ker so torej v prenos signala vključeni različni živčni prenašalci, se za preprečevanje ali lajšanje slabosti in bruhanja uporabljajo različne skupine aktivnih sestavin. Prednost ingverjevih učinkovin, nehlapnih olj gingerolov in shogaolov je ta, da delujejo na vse tri prej omenjene vrste receptorjev. 

Med naravnimi izdelki za lajšanje slabosti izstopa prehransko dopolnilo Antimetil®. Ena obložena tableta vsebuje 50 mg standardiziranega suhega ekstrakta ingverja. Antimetil®, ki ga lahko uporabljajo nosečnice od prvega meseca nosečnosti dalje, deluje hitro ter ne vsebujejo glutena, laktoze in GSO.

Marjeta Rak Namestnik, mag. farm., o lajšanju slabosti v nosečnosti

Kaj svetujete nosečnicam za lajšanje nosečniške slabosti?

Farmacevti vedno svetujemo le preverjene izdelke, ki so spoznani kot varni za uporabo v času nosečnosti. Nosečnicam, ki imajo težave s slabostjo, najprej svetujemo ustrezno prehranjevanje, pitje zadostne količine vode in redno jemanje folne kisline. Priporočljivo je, da nosečnica na dan poje 5–6 manjših obrokov in prigrizkov. Želodec naj ne bo nikoli povsem prazen in tudi ne povsem poln. Izogibati se je treba mastni in začinjeni hrani, prav tako tudi hrani z močnimi vonji in okusi.

Katere izdelke na osnovi naravnih sestavin priporočate, če tudi ti ukrepi ne pomagajo?

Če kljub upoštevanju prej naštetih nasvetov slabost ne mine, priporočimo izdelke, ki so primerni za lajšanje slabosti pri nosečnicah. Strokovne smernice za lajšanje nosečniške slabosti priporočajo tiste naravne izdelke, ki vsebujejo standardizirane izvlečke ingverja, kar pomeni, da je v vsaki zaužiti enoti (kapsula, tableta …) vedno enaka količina aktivnih sestavin, ki so v ingverju odgovorne za lajšanje slabosti. Ingver je dokazano učinkovit za lajšanje nosečniške slabosti ‒ po učinkovitosti je primerljiv s sinteznimi zdravili, ki so namenjena lajšanju slabosti. V času nosečnosti se sme zaužiti do 1000 mg ingverja v prahu na dan, saj za višje odmerke ni zadostnih podatkov o varnosti. V Sloveniji je na voljo le eno prehransko dopolnilo z ingverjem, ki je v celoti skladno s smernicami o uporabi ingverja za lajšanje nosečnostne slabosti in je primerno za uporabo pri nosečnicah od prvega meseca dalje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj