Prvič v Sloveniji: avtologno presaditev mrežnice

Avtor: R. M. Z.

Na Očesni kliniki UKC Ljubljana so prvič v Sloveniji 22. februarja letos izvedli inovativen operativni poseg – avtologno transplantacijo (presaditev) mrežnice. Gre za operacijo, ki je edinstvena tudi v svetovnem merilu, saj naj bi bilo doslej na svetu opravljenih le približno 20 teh posegov.

Operacijo je izvedel asist. mag. Xhevat Lumi, dr. med., z Očesne klinike s svojo ekipo. Presaditev mrežnice so izvedli pri bolniku z velikim foramnom makule (luknjo v rumeni pegi), ki se s standardnim operativnim pristopom ni zaprl. Makularna luknja nastane zaradi degenerativnih sprememb v steklovini ter nenormalnih vezi med steklovino in mrežnico na področju rumene pege. To lahko vodi do občutnega poslabšanja vidne ostrine, kar bistveno zmanjša kakovost življenja teh bolnikov. Nekateri izmed njih celo povsem izgubijo vid.

Slike očesnega ozadja (zgoraj) in OCT (spodaj) bolnika po operativnem posegu. Tretja slika v nizu kaže stanje pred operativnim posegom.

Asist. mag. Xhevat Lumi, dr. med., je povedal: »Med operativnim posegom se del zdrave mrežnice iz periferije presadi na mesto manjkajoče mrežnice v rumeni pegi. V nasprotju z dosedanjimi razmišljanji, namreč da se mrežnica kot živčno tkivo ne da presaditi, te začetne izkušnje kažejo, da se presajena mrežnica čez čas vendar zaraste in integrira v novem okolju ter postopoma prevzema svojo funkcijo. Dober mesec po operaciji so rezultati zelo obetavni. Prej popolnoma odprta makularna luknja je sedaj s pomočjo presadka mrežnice zaprta. Prišlo je že tudi do rahlega izboljšanja vidne ostrine operiranega bolnika.«

Avtologna presaditev mrežnice izjemen pionirski poseg. Je nova, obetavna oblika zdravljenja, ki vliva upanje številnim bolnikom z makularnimi spremembami, pri katerih druge metode zdravljenja niso bile uspešne.

Asist. mag. Xhevat Lumi, dr. med., ki je izvedel ta poseg, kot vitreoretinalni kirurg na Očesni kliniki UKC Ljubljana, deluje že več kot 20 let, od leta 2008 tudi kot vodja Oddelka za kirurgijo na Očesni kliniki. S pomočjo svojih bogatih izkušenj opravlja najzahtevnejše kirurške posege sprednjega in zadnjega očesnega segmenta ter oskrbo težjih očesnih poškodb. NJegovo ekipo so sestavljali še asistentka Polona Zaletel Benda, dr. med., inštrumentarka Erika Jakulin, dipl. m. s., in anesteziološka ekipa.


Foto: UKC Ljubljana 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj