Pomoč za dolgotrajno hospitalizirane bolnike

Avtor: R.M.Z.

Na Kliničnem oddelku za hematologijo Interne klinike UKC Ljubljana, kjer vsako leto zdravijo več kot 2000 najtežjih bolnikov s krvnimi raki, uvajajo zahteven projekt celostne obravnave bolnikov.

Doc. dr. Irena Preložnik Zupan, vodja ambulante in dnevne bolnišnice kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, poudarja: »Najnovejše študije kažejo, da je redna telesna aktivnost povezana z bistveno boljšimi rezultati zdravljenja in manjšo umrljivostjo bolnikov s krvnimi raki. Aktivni bolniki zdravljenje, ki pogosto presega meje človeških zmogljivosti, prenesejo veliko bolje – tako s fizičnega kot psihičnega vidika.«
Na pomoč z dobrodelnostjo

Vsem, ki se spopadajo z najtežjimi oblikami krvnega rak, je v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo priskočila na pomoč vokalna zasedba Perpetuum Jazzile. Da bi jim pomagali pri zdravljenju in okrevanju, v nedeljo, 24. aprila, v Kopru prirejajo veliki dobrodelni koncert, kjer bodo predstavili svoje uspešnice in veliko novosti. Izkupiček od prodaje koncertnih vstopnic bo namenjen nakupu pripomočkov za nadzorovano telesno vadbo, ki bodo bolnikom z levkemijami, limfomi in drugimi krvnimi raki omogočili uspešnejše zdravljenje in kakovostnejšo rehabilitacijo. Gre za del zahtevnega projekta uvajanja celostne obravnave pacientov na Kliničnem oddelku za hematologijo Interne klinike UKC Ljubljana, kjer vsako leto zdravijo več kot 2000 najtežjih bolnikov. Zaradi agresivnih kemoterapij ali presaditev kostnega mozga so številni med njimi v bolnišnični izolaciji tudi po mesec dni ali dlje.
 

Perpetuum Jazzile za bolnike v Kopru

Vstopnice za dobrodelni koncert Perpetuum Jazzile v Kopru, 24. aprila ob 19.30. uri, so po ceni 23 ali 12 evrov na voljo na prodajnih mestih Eventima, Petrola in Pošte.
   

V izolaciji ohraniti misli in telo v pogonu

»Vsi, ki so preživeli več kot mesec dni v izolacijskih bolnišničnih sobah, vedo, kako pomembno je, da v težkih trenutkih svoje misli in telo ohraniš v pogonu. Tako se počutiš aktivnega, koristnega in veš, da s tem, ko aktivno vadiš, doprineseš  k boljšemu izidu zdravljenja. Zato pozdravljamo prizadevanja UKC Ljubljana, da bolnikom zagotovi še večje možnosti za ozdravitev. Čutimo dolžnost, da pri tem pomagamo in s tem prispevamo k razvoju celostne obravnave in ne nazadnje k boljšemu preživetju bolnikov,« poudarja Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, ki je organizator dobrodelnega koncerta.

Še izboljšave na področju psihološke in prehranske podpore
»Dolgo vrsto let smo se vsi skupaj borili, da smo končno dobili nove in ustrezne prostore in s tem odlične pogoje zdravljenja za naše bolnike. Danes se resnično lahko postavljamo ob bok najsodobnejšim centrom v svetu za zdravljenje krvnih bolezni. Zavedamo pa se, da moramo postoriti še marsikaj tudi na področju psihološke in prehranske podpore ter uvesti tudi nadzorovano telesno vadbo dolgotrajno hospitaliziranih bolnikov. To vse pripomore k njihovemu čim boljšemu okrevanju,« je povedal prof. dr. Peter Černelč, dr. med., predstojnik KO za hematologijo Interne klinike UKC Ljubljana.
Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj