Ali veste, kaj pomeni E– …?

Avtor: R. M. Z.

eNaročanje zagotavlja informacijsko podporo pri napotitvi in naročanju pacientov na zdravstvene storitve s primarne zdravstvene ravni na sekundarno in terciarno, prav tako pa tudi znotraj sekundarne in terciarne. 

Storitev eNaročanje je sestavljena iz treh glavnih procesov: eČakalni seznami, eNaročanje in eNapotnica. Prednosti prinaša pacientom in izvajalcem zdravstvenih storitev – možnost izbire termina, učinkovito obveščanje ob morebitnih spremembah, elektronska izmenjava informacij med zdravniki. eNaročanje je uspešno prestalo pilotno fazo, ki je potekalo med Zdravstvenim domom Novo mesto in Splošno bolnišnico Novo mesto. Vključevanje organizacij se bo postopoma širilo v letošnjem in naslednjem letu, končni cilj pa je v celoti nadomestiti papirnato napotnico.

Med pričakovanimi rešitvami je tudi eRecept, ki bo postopoma nadomestil papirnate recepte. Storitev TeleKap povezuje vse slovenske bolnišnice pri hitri oskrbi po možganski kapi s strokovnim vodstvom Nevrološke klinike v Ljubljani. Med novejšimi zanimivimi postopki je tudi eTriaža, ki je sicer bolj v pomoč zdravstvenim delavcem, vendar pa je zaradi razporeditve nujnosti obravnave zanimiva tudi za paciente, ki potrebujejo urgentno pomoč.

eZdravje povezuje vse izvajalce zdravstvenih storitev – tudi koncesionarje. Programska podpora omogoča, da se lahko v sistem vključi vsak izvajalec zdravstvenih storitev v javni zdravstveni mreži. Povezovanje med različnimi sistemi pa zagotavlja Ministrstvo za zdravje. Uporabnikom (med njimi tudi pacientom) informatizacija zdravstvenega sistema prinaša vrsto prednosti: boljšo preglednost, hitrejše postopke naročanja, v nekaj letih pa tudi popolno ukinitev papirnih napotnic in receptov.     

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj