Novi test lymsko boreliozo odkrije v 15 minutah

Lymska borelioza je nevarna bolezen. Če se ne zdravi, lahko povzroči resne nevrološke, srčne in/ali revmatološke zaplete. Prenašajo jo klopi, dokazuje pa se s krvnim testom. Zdaj so razvili novega, ki bolezen potrdi v 15 minutah.

Okužbo z borelijo običajno dokažejo s krvnim testom, pri katerem določajo prisotnost specifičnih protiteles. Foto: Bigstock

Borellije potrebujejo 24 ur, da iz prebavil klopa pridejo v žleze slinavke in od tam v naše telo. Zato je hitra odstranitev klopa pri razvoju bolezni izjemno pomembna. Kljub odstranitvi klopa v manj kot 24 urah je mesto vboda potrebno opazovati še tri tedne. Znaki okužbe (značilni rdeči obroč na koži okrog mesta vboda), se namreč lahko pojavijo v 3 do 21 dneh.

Lymsko boreliozo povzroča bakterija borelija. Prenašajo jo klopi.

Do rezultatov v 15 minutah

Okužbo z borelijo običajno dokažejo s krvnim testom, pri katerem določajo prisotnost specifičnih protiteles. Na rezultate je običajno potrebno počakati nekaj dni. Zdaj se bo ta čas zahvaljujoč izboljšanemu testu skrajšal na 15 minut. Test so razvili na Columbia University School for Engineering and Applied Science, odkritje pa objavili v zadnji števili revije Journal of Clinical Microbiology.

Pri nas je najpogostejši sev borelije, ki se kaže s kožnimi spremembami.

Trenutno testiranje lymske borelioze, imenovano standardni dvostopenjski pristop , vključuje izvedbo dveh zapletenih testov (ELISA in western blot) za odkrivanje protiteles proti bakteriji. Biomedicinski inženirji so razvili hiter mikrofluidni test, s katerim lahko v 15 minut odkrijejo lymsko boreliozo. Test je podobno zanesljiv kot standardno dvostopenjsko testiranje.

Testiranje v splošnih ordinacijah

»Prvič sploh smo uspeli dokazati, da lymsko boreliozo lahko odkrijemo z mikrofluidnim testom. To tudi pomeni, da bodo test lahko izvajali neposredno v ordinaciji splošnega zdravnika. Zdaj so se vzorci pošiljali v specializirane laboratorije, na rezultate pa je bilo potrebno čakati od nekaj ur do nekaj dni,« pojasnjuje prof. dr. Sam Sia iz Univerze Columbia.

Novi test hiter in zanesljiv

Raziskovalci so ovrednotili 142 vzorcev treh različnih skupin ljudi. V eni so bili bolniki z zgodnjo lajmsko boleznijo, v drugi zdravi posamezniki s področij, kjer je bolezen endemična, v tretji pa bolniki z lymskim artritisom.

Najprej so pregledali niz znanih diagnostičnih biomarkerjev za lymsko boreliozo. Nato so preizkusili prve tri biomarkerje s standardnim encimskim imunološkim testom. V naslednjem koraku so za testiranje vzorcev uporabili mChip-LD – napredno mikrofluidno platformo, ki jo je razvil Sia z ekipo.

Olajšano delo medicinskemu osebju

Ko so opravili dodatna testiranja vzorcev pri ljudeh z lajmsko boleznijo, je bil novi test občutljivejši od standardnih testov, hkrati pa je pokazal visoko specifičnost. Z enotnim in hitrim testom za lymsko boreliozo, ki ga bo mogoče uporabiti v zdravniških ordinacijah, bomo pomagali mnogim bolnikom ter olajšali delo medicinskemu osebju, so v poročilo še zapisali raziskovalci.

Sia-jeva skupina je pri razvoju testa sodelovala z Marijo Gomes-Solecki iz podjetja Immuno Technologies in OPKO Health. Prva je odkrila kombinacijo treh beljakovin, ki so identificirala protitelesa, značilna za bakterijo B. burgdorferi v serumu, OPKO Health pa je zagotovil mikrofluidne kasete.

Odkritje so 11. oktobra 2019 objavili v Journal of Clinical Microbiology.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj