Klopi pravi vzrok za alergijo na rdeče meso, zdravila ni

Zdravniki iz Univerze Cambridge poročajo, da so klopi verjetno glavni povzročitelji alergije na rdeče meso. Ljudje, ki jo imajo, se morajo rdečemu mesu izogibati do konca življenja. Alergija je lahko celo tako huda, da povzroči anafilaktični šok. Članek so objavili v strokovni reviji Annals of Allergy, Asthma in Immunology.

V zadnjem letu je bilo le 21 odstotkom bolnikov z alergijo na rdeče meso stanje pravilno diagnosticirano. Foto: Bigstock

Zdravniki tudi pojasnjujejo, kako do alergije pride. Nekateri klopi so nosilci posebnega tipa sladkorja (alfa-gal), ki ga najdemo pri večini živali – ne pa tudi pri primatih, kot so ljudje. Klopi ga dobijo z ugrizi živali, kot so ovce ali jeleni, ga nosijo v svoji slini in z ugrizom prenesejo na ljudi.

Ključen način vstopa alfa gala v telo

Običajno ljudje niso alergični na alfa-gal, ki ga z mesom zaužijejo, saj le-ta v telo vstopa skozi prebavni sistem.

Če pa se alfa-gal vnese v krvni obtok – na primer takrat, ko človeka ugrizejo klopi, imunski sistem proti njemu razvije protitelesa. Naslednjič, ko smo znova izpostavljeni »alfa-galu« (preko zaužitega mesa ali zgolj ob vonju, ki spremlja kuhanje), lahko pride do hude alergijske reakcije.

Simptomi alergije vključujejo koprivnico, bolečine v želodcu, otekanje požiralnika in ustne votline ter celo anafilaktični šok.

Alergija se pojavi z zamikom, osveščenost slaba

Medtem ko se večina alergijskih reakcij ponavadi pojavi takoj, se alergija na rdeče meso, ki nastane zaradi klopov, običajno razvije tri do osem ur po jedi.

Zdravniki še izpostavljajo, da je osveščenost tako javnosti kot medicinskega osebja slaba. V zadnjem letu je bilo le 21 odstotkom bolnikov z alergijo na rdeče meso stanje pravilno diagnosticirano, kljub tveganju za smrtno nevarno anafilaksijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj