Zdravniki tudi pojasnjujejo, kako do alergije pride. Nekateri klopi so nosilci posebnega tipa sladkorja (alfa-gal), ki ga najdemo pri večini živali – ne pa tudi pri primatih, kot so ljudje. Klopi ga dobijo z ugrizi živali, kot so ovce ali jeleni, ga nosijo v svoji slini in z ugrizom prenesejo na ljudi.
Ključen način vstopa alfa gala v telo
Običajno ljudje niso alergični na alfa-gal, ki ga z mesom zaužijejo, saj le-ta v telo vstopa skozi prebavni sistem.
Če pa se alfa-gal vnese v krvni obtok – na primer takrat, ko človeka ugrizejo klopi, imunski sistem proti njemu razvije protitelesa. Naslednjič, ko smo znova izpostavljeni »alfa-galu« (preko zaužitega mesa ali zgolj ob vonju, ki spremlja kuhanje), lahko pride do hude alergijske reakcije.
Simptomi alergije vključujejo koprivnico, bolečine v želodcu, otekanje požiralnika in ustne votline ter celo anafilaktični šok.
Alergija se pojavi z zamikom, osveščenost slaba
Medtem ko se večina alergijskih reakcij ponavadi pojavi takoj, se alergija na rdeče meso, ki nastane zaradi klopov, običajno razvije tri do osem ur po jedi.
Zdravniki še izpostavljajo, da je osveščenost tako javnosti kot medicinskega osebja slaba. V zadnjem letu je bilo le 21 odstotkom bolnikov z alergijo na rdeče meso stanje pravilno diagnosticirano, kljub tveganju za smrtno nevarno anafilaksijo.