Naj nam alergija na sonce ne pokvari brezskrbnih počitnic. Kaj storiti?

Ste tudi vi med tistimi, ki se na plaži skrivate v globoki senci, a se kljub temu vsako leto soočate z neprijetnimi posledicami sončnih alergij? Znano je, da je ravno alergija na sonce med najpogostejšimi alergijami, ki nas lahko doletijo. Glavni znaki, ki se kažejo na telesu in prizadene približno eno petino ljudi, so srbeči mozoljčki ali pordela koža. Pojavijo se takoj za tem, ko smo bili izpostavljeni sončnim žarkom. Splošnega pravila za nastanek alergične reakcije ni, saj se pri nekaterih pojavlja bolj pogosto, spet pri drugih le nekajkrat v življenju.

Alergija na sonce.
Alergija na sonce je med najpogostejšimi alergijami in prizadene okoli eno petino ljudi. Foto: Bigstock

Ravno v izogib neprijetnim poškodbam kože zaradi izpostavljenosti soncu, moramo storiti vse, da se temu izognemo. Trend zagorele kože, ki je pred desetletjem zajel Evropo je izpodrinil opozorila o nevarnosti prekomernemu izpostavljanju ultravijoličnemu UVA in UVB-sevanju. Sedaj so ta svarila zopet aktualna, saj si je veliko ljudi zaradi premajhne pazljivosti in ne- zaščite, trajno poškodovalo kožo ravno s sončenjem. Med ključnimi napotki za obvarovanje kože pred močnimi poletnimi sončnimi žarki je njeno negovanje. Poznati moramo vzroke za nastanek alergičnih reakcij in prav tako simptome, ki se kažejo na koži. Zelo pogosta vprašanja, ki se nam postavijo ob tem so, kaj najbolj pomaga pri alergiji na sonce, ali lahko kožo predhodno pripravimo (solarij) na poletno sonce, kako je z alergijami pri otrocih in kako si pomagamo sami z domačimi zdravili ter kakšno vlogo ima pri zdravljenju sončnih alergij hemeopatija.

Ključna priporočila za negovanje kože poleti

Spomladi ter poleti postane vreme toplejše in vlaga v zraku naraste. Koža začne proizvajati povečano količino olj, ki ostanejo na njeni površini  ̶  postane lepljivo mastna in to privede do zamašitve por. V tem obdobju je koža še toliko bolj izpostavljena UV žarkom. Dolgotrajna ali večkratna izpostavljenost soncu ima zanjo lahko kratkoročne in dolgoročne posledice. Kratkoročna izpostavljenost povzroči rdečino, prepoznamo jo kot sončno opeklino. Temu sledi aktivacija melanocitov (celice bazalne plasti vrhnjice), ki povečajo proizvodnjo melanina zato koža porjavi. Dolgoročna izpostavljenost soncu lahko vodi do fotostaranja kože ter nastanka kožnih melanomskih in nemelanomskih rakov.

Torej, katera so zlata pravila za nego kože poleti?

Čiščenje obraza je ključnega pomena in moramo biti pri tem zelo dosledni. Ljudem s suho kožo se priporoča čistilna sredstva, ki se ne penijo. V vsakem primeru, ne glede na tip kože, je priporočljivo uporabljati blag čistilni gel, brez alkohola z nevtralnim PH-jem.

Hidracija kože na obrazu zahteva še posebno pozornost. Z hidracijskimi maskami, ki si jih nadenemo čez noč po večernem čiščenju kože, ali s škropljenjem obraza z obrazno vodico, poskrbimo za zadostno navlaženost kože. S pitjem zadostne količine vode si zagotovimo dobro telesno hidracijo. Pitje kokosove vode, uživanje lubenice in ostalega svežega sadja, ki vsebuje veliko vode prav tako pripomore k preprečevanju dehidracije telesa. V prehrano lahko tudi vključimo domačo zelenjavo in hladno stiskana rastlinska olja.

Pred poletnim soncem se vedno zaščitimo s kremo za sončenje, priporoča se naravna kozmetika s certifikatom ter zaščitnim faktorjem med 30 in 50. Pri tem ne smemo pozabiti, da je nanos na kožo zaščitne kreme potrebno nujno obnavljati.

Oči in ustnice so nemalokrat pri zaščiti pred sončnimi žarki pozabljene. Oči si obvarujemo s kvalitetnimi sončnimi očali (imajo zaščito pred UV žarki), na ustnice obvezno nanesemo balzam z zaščitnim faktorjem.

Velja še poudariti, da se je v poletnih dneh dobro izogniti težkim ličilom. Močan makeup namreč koži preprečuje, da bi dihala. Zato je priporočljivo (namesto pudra) uporabiti tonirano kremo z zaščitnim faktorjem, ki je po teksturi veliko lažja.

Vzroki za izbruh alergičnih reakcij na sonce

Do alergičnih reakcij pride, ko ultravijolično sevanje povzroči spremembe kožnih celic. Imunski sistem zaradi teh sprememb napačno identificira beljakovine (kot vsiljivce) v kožnih celicah zato sprosti protitelesa, ki napadejo celice kar izzove nastanek simptomov. Ob tem se začne sproščati histamin, ki je glavni povzročitelj za nastanek srbenja, rdečine in otekline.

Pri večini ljudi, ki so alergični na sonce, izbruh reakcije vzpodbudi izpostavljanje kože soncu med spomladanskimi in poletnimi meseci. Kljub temu se lahko alergija pri nekaterih pojavi tudi pozimi. Pri tistih z resno obliko alergije pogosto reakcijo povzroči tudi umetna svetloba, kot na primer običajne luči v zaprtem prostoru.

Priporočljivo je, da se pred poletjem dodatno pozanimamo pri svojem farmacevtu, če morda naša zdravila povzročajo ali aktivirajo alergične reakcije. Med zdravili, ki pospešujejo ali vzbujajo preobčutljivo reakcijo na sonce so antibiotiki, sulfonamidi, derivati kinina, protiglivična zdravila, antidepresivi in nevroleptiki, diuretiki, substance proti aknam, ter kozmetična sredstva (bergamotovo eterično olje). Alergično reakcijo na sonce povzročajo tudi sintetični parfumi, takih je večina.

Simptomi, ki opozarjajo na pojav alergije

Znaki (rdečina in mehurčki) se pojavljajo predvsem na vratu, po obrazu in rokah. Tovrstne alergije so lahko sekundarne in nastanejo istočasno z drugimi alergijami. Srbenje je prvi znak alergije na sonce in se pojavi navadno dva do tri dni po prvem intenzivnem kontaktu s soncem oziroma spremembi letnega časa ali geografske lege. Med glavnimi simptomi alergije na sonce so tudi majhni mehurčki, ki se pojavijo na koži in so zelo srbeči. Kožne mehurčke je potrebno razlikovati od mehurčkov, ki nastanejo pri sončarici. Pomembno je še omeniti, da pri sončnih alergijah ni opeklin.

Kako vemo s katero obliko alergije na sonce se spopadamo?

  • Polimorfna fotodermatoza se pojavi pri 10-20 odstotki prebivalstva. Prepoznamo jo po srbeči zatrdlini, drobnimi mehurčki ali mozoljčki, ki povzročajo nelagodje, srbenje ali pekoč občutek  ̶ pojavijo se od nekaj ur do nekaj dni po izpostavljenosti soncu.
  • Akne Mallorca so močno srbeče, pordele, lahko vnetne zatrdline na zgornjih okončinah in dekolteju, včasih tudi po ramenih, ki se največkrat pojavijo pri mastno-vlažni koži. Sprožijo jih določene sestavine kozmetičnih sredstev in izpostavljenost UVA-žarkom.
  • Fotoalergične oziroma fototoksične reakcije, ki so posledica izpostavljenosti UV-žarkom v kombinaciji z nekaterimi učinkovinami ali UV-sevanja ob istočasnem jemanju določenih zdravil.

Pri prvih težavah po sončenju dobro blaži pordelo in srbečo kožo tanek nanos jogurta, katerega pustimo na koži 15 minut, nato speremo s hladno vodo in to ponovimo večkrat na dan. Prav tako ima blagodejni učinek maska iz skute. Eden boljših sredstev pri sončnih alergijah so geli z aloa vero, ki zelo uspešno blažijo bolečine, otekline in srbenje. Za umiritev poškodovane kože od sončnih žarkov pomaga tudi med, ki zdravi in obnavlja poškodovane celice kože. Na kožo ga nanesemo v tankem sloju in po približno 20 minutah umijemo. Poletni čas je bogat z jagodami, ki vsebujejo veliko vitamina C ter tanina kar je zelo dobrodošlo pri pomirjanju vnetij. Jagode pretlačimo in jih razporedimo po opečeni koži, pustimo nekaj minut in spremo z mrzlo vodo. Ravno tako nam encimi surovega krompirja pomagajo pomiriti kožo  ̶  narezane rezine krompirja položimo direktno na prizadete dele kože. Razdraženo in vneto kožo zelo učinkovito blažita tudi metin in zeleni čaj. Skuhan čaj iz obeh sestavin z namočeno vato ali krpico navlažimo po opečenih delih telesa.

Kaj najbolj pomaga pri alergiji na sonce? Preventiva.

Najboljša zaščita pred alergijo na sonce je, da se izognemo sončnim žarkom med 11 in 16 uro, ko ima sonce največjo moč. Dva tedna pred in ves čas med izpostavljanjem soncu, je priporočljivo uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo betakaroten. Prav tako lahko preventivno posežemo po antihistaminiku v obliki tablet, jemljemo ga 5 dni pred in ves čas, ko smo izpostavljeni soncu.

V preteklosti so priporočali uživanje kalcija – tako za preventivno uporabo kot tudi za terapijo pri že nastali alergiji. Vendar ni nobenih kliničnih oziroma znanstveno zasnovanih študij, ki bi potrjevale njegov učinek zato ni več del sodobnega zdravljenja.

Priprava kože v solariju na sonce. Da ali Ne?

Solarij je naprava, ki vsebuje vir (žarnice) UV sevanja in je namenjena umetnemu sončenju. V ta namen uporabljajo različne žarnice, nekatere oddajajo več, druge manj večinoma UVB in UVA sevanja. UVB sevanje povzroča porjavelost in sončne opekline kože. UVA sevanje ima daljšo valovno dolžino zato prodira v globlje plasti kože in vzpodbudi foto-staranje kože. Obe vrsti UV sevanja povečujeta tveganje za razvoj kožnega raka tako nemelanomskega kot tudi bolj nevarnega melanomskega.

UV sevanje solarijev ima enake škodljive vplive na zdravje kot naravno oziroma sončno UV sevanje. Najbolj ogroženi so uporabniki s svetlo poltjo in mladostniki. Epidemiološke raziskave so pokazale, da se je pri ljudeh, ki so pred svojim 30. letom začeli redno uporabljati solarij, pojav malignega melanoma kože povečal za 75%.

Znano je, da več kot 8 obiskov v solariju povzroči trajno poškodbo kože. Posledice so vidne s prostim očesom in ostanejo celo življenje. Ker varne meje izpostavljenosti UV sevanju v solarijih ni, njihov obisk odsvetujejo tako slovenski dermatologi kot tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Alergija na sonce pri otroku

Otroška koža je tanjša kot koža pri odraslih, nudi manj zaščite pred bakterijami alergijami in kemičnimi dražili. Mlajši kot je otrok bolj se kemična sestava njegova kože razlikuje od kože pri odraslih. Zato so otroci dovzetnejši za kožne alergije  ̶  predvsem v obdobju do 4. leta starosti.

Pri alergiji na sonce imajo otroci in odrasli enake znake, vendar otroci veliko težje in nekontrolirano prenašajo srbež, ki se ob visokih zunanjih temperaturah stopnjuje. Alergična reakcija se pojavlja v vseh starostnih skupina, sicer pogosteje pri najstnikih. So pa otroci, ki so alergični na druge alergene (hrana, piki itd.) bolj podvrženi verjetnosti, da bodo imeli tudi alergijo na sonce. Zato je še toliko bolj pomembno, da se upošteva priporočila  ̶  otrok naj bo na soncu le zgodaj dopoldan in pozno popoldan. Uporabljajte visok zaščitni faktor in pokrivala za glavo. Ob tem ne smemo še pozabiti, da so otroci močnemu poletnemu soncu izpostavljeni tudi v vrtcih, tako na igrišču in sprehodih.

Alergija na sonce se pogosteje pojavi na morju, zato jo nekateri povezujejo z morsko vodo. Srbenje kože se v morski vodi stopnjuje, hujša reakcija se lahko pojavi takoj, ko otrok pride iz morja, zaradi visokih zunanjih temperatur. Koža postane rdeča, izpuščaj se stopnjuje, močno srbi ali peče.

Kako poteka zdravljenje od sonca poškodovane otroške kože? Vedno uporabljamo vlažilne kreme, če se pojavi izpuščaj kožo speremo s toplo vodo ali fiziološko raztopino. Mesto kjer se je pojavil izpuščaj nežno posušimo s »tapkanjem«, za to uporabimo mehko gazo ali pustimo, da se posuši na zraku. Koristne so tudi obloge iz fiziološke raztopine in nevtralni losjoni, nikakor pa ne alkohol. Če je sonce opeklo dojenčka, mlajšega od enega leta, se nujno posvetujemo z izbranim pediatrom. Prav tako storimo, če je otrok starejši od enega leta in ima povišano telesno temperaturo, več kot 38,3⁰C. V vsakem primeru damo otroka v ohlajen in zatemnjen prostor in poskrbimo, da dovolj pije.

Zdravljenje

Ko se alergija na sonce že pojavi moramo ustrezno poskrbeti za poškodovano kožo. Poslužujemo se hladilnih gelov, pri hujših oblikah se posvetujemo z zdravnikom, ki nam bo predpisal pravo zdravilo, med katera  sodijo antihistaminiki, kortikosteroidne kreme ali oralni pripravki. V nekaterih primerih pride v poštev tudi zdravljenje z ultravijolično svetlobo – fototerapijo. Pri odpravljanju alergijskih težav si prav tako lahko pomagamo z domačimi pripravki in hemeopatskimi zdravili.

Farmakoterapija: zdravila, prehranska dopolnila, mazila

Ob pojavu sončne alergične reakcije moramo kožo najprej ohladiti in namazati s kremo ali gelom z antihistaminikom (Fenistil gel). Primerni so tudi geli, ki hladijo ter blažijo srbenje in vnetje (Kamagel, aloe vera, arnika, kamilica, itd.). Pri močnejših reakcijah posežemo po antihistaminikih v obliki tablet, (Claritine S, Letizen S, Flonidan S, Rinolan, itd.), pomagajo pa tudi kalcijevi pripravki.

Homeopatija

Homeopatska zdravila lahko pri alergijah na sonce uporabljamo tako preventivno kot kurativno. Za preventivo pred alergijo na sonce se priporoča tri tedne pred intenzivnim sončenjem (dopust itd.), kakor v času izpostavljenosti intenzivnemu soncu homeopatsko zdravilo Natri muriaticum. Ob nastopu alergije (akutno) jemljemo sistematično homeopatski histamin.

Ob kožnih erupcijah (rožnata koža brez majhnih mehurčkov, edem, poboljšanje s hladnimi obkladki) se priporoča homeopatsko zdravilo Apis mellifica. Če kožno rdečino spremlja še visoka temperatura, jemljemo homeopatsko zdravilo Belladona. Ob kožnih erupcijah z mehurčki in zelo rdeče kože uživamo homeopatsko zdravilo Muriaticum acidum. Po nasvetu strokovnjaka homeopata lahko vzamemo še homeopatsko zdravilo Thymuline, ki splošno krepi imunski sistem, zato je lahko dopolnilo pri zdravljenju alergij.

Tudi pripravek iz rastlinskih vršičkov Ribes nigrum se sistemsko priporoča pri vseh alergijah, ker ima kortizonu podobno delovanje, in to brez stranskih učinkov. Homeopatska raztopina Ribes nigrum1 DH je pripravek iz področja gemoterapije, ki uporablja sveže rastline v dobi intenzivne rasti.

Za konec lahko poudarimo, da se bomo ob upoštevanju vseh nasvetov zagotovo lažje izognili alergiji na sonce, ali vsaj njenim hujšim posledicam. In če bomo ob tem našli še prijetno senco, bo preobčutljivost na sonce le še oddaljen spomin.

Viri:

Samopomoč pri alergiji na sonce, https://www.revijazamojezdravje.si/samopomoc-pri-alergiji-na-sonce/ (2016)

Ultravijolično sevanje in zdravje, NIJZ

Koža in sonce-že veste vse?, Moja koža št. 3, 2017

Reševanje težav s kožo v lekarni – nega ali zdravljenje, Farmacevtski vestnik št. 4, september 2021

Alergija na sonce, https://www.pomurske-lekarne.si/tocka-zdravja/alergija-na-sonce (2010)

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj