Stoletniki imajo drugačno sestavo črevesne mikrobiote

Ljudje, ki živijo do 100 let in več, imajo svojevrstno sestavo črevesne mikrobiotie. V njej prevladujejo nekatere bakterije, ki pomagajo pri preprečevanju okužb, je pokazala nova japonska študija.

Pregledali so črevesne bakterijske seve pri 110-letniku, ki je imel posebno visoko raven sekundarnih žolčnih kislin, in ugotovili, da izoaloLCA izočajo bakterije vrste Odoribacteraceae. Foto: Bigstock

Kaže, da je dolgoživost močno odvisna od črevesne mikrobiote. Pri sto in več letnikih črevo poseljujejo nekatere bakterije, katerih presnovki vplivajo na sintezo sekundarnih žolčnih – kar prispeva k zdravemu črevesju in posledično bolj zdravemu staranju. Vendar je za dokončno potrditev njihovega ključnega vpliva potrebnih več raziskav. Ugotovitve, objavljene 29. julija 2021 v reviji Nature, sicer kažejo le na povezavo med specifično sestavo črevesne mikrobiote in življenjsko dobo več kot 100 let, je povedala vodja raziskave dr. Kenya Honda, profesorica na katedri za mikrobiologijo in imunologijo na Medicinski fakulteti Univerze Keio v Tokiu.

Manjša raznolikost bakterij, večja splošna krhkost

Dobro znano je, da črevesna mikrobiota igra izjemno pomembno vlogo pri našem zdravju in tudi, da se spreminja s staranjem. Manjša raznolikost črevesnih bakterij je na primer povezana s splošno krhkostjo (izguba mišične mase in moči) pri starejših odraslih. Na podlagi prejšnjih študij so japonski raziskovalci postavili drzno hipotezo: ljudje, ki razmeroma zdravi dopolnijo 100 let, imajo v črevesju nekaj posebnega – bakterije, ki so drugačne kot pri večini ljudi. Zaradi njih tudi manj zbolevajo za kroničnimi boleznimi.

Pomembna vloga sekundarnih žolčnih kislin

Raziskovalci so pregledali črevesno mikrobioto 160 ljudi, ki so bili v povprečju stari 107 let. Primerjali so jo s črevesno mikrobioto 112 ljudi, starih od 85 do 89 let, in 47 ljudi, starih od 21 do 55 let. Ugotovili so, da imajo stoletniki precej drugačen “podpis” črevesnih mikrobov kot obe ostali preiskovani skupini. Na primer, nekatere vrste bakterij so se pri stoletnikih okrepile, pri drugih se je število kultur izrazito zmanjšalo. Nato so analizirali črevesne presnovke v vseh treh skupinah in ugotovili, da imajo stoletniki bistveno višjo raven sekundarnih žolčnih kislin. Žolčne kisline so spojine v žolču, ki pomagajo pri prebavi – zlasti maščob. Po tem, ko jetra proizvedejo žolčne kisline, se le-te sprostijo v črevo, kjer jih črevesne bakterije kemično spremenijo v sekundarne žolčne kisline.

Zaviranje na antibiotike odpornih enterokokov

Raziskovalci so pri stoletnikih odkrili še posebej visoke ravni sekundarne žolčne kisline, imenovane izoallo-litoholna kislina (isoalloLCA). Ker niso vedeli, katere bakterije so zaslužne za to, so raziskali tudi to. Pregledali so črevesne bakterijske seve pri 110-letniku, ki je imel posebno visoko raven sekundarnih žolčnih kislin, in ugotovili, da izoaloLCA izočajo bakterije vrste Odoribacteraceae. IzoalloLCAmed drugim upočasni rast bakterije Clostridium difficile – bakterije, ki povzroča hudo drisko in vnetje debelega črevesa. IsoalloLCA prav tako zavira rast na vankomicin odpornih enterokokov. »Ne vemo, kako so stoletniki prišli do teh koristnih bakterij, toda domnevamo, da gre za kombinacijo genetike in prehranjevalnih navad,« pojasnjuje Honda.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj