Spremenjena priporočila za ponovno nosečnost po porodu

Koliko časa velja počakati po porodu, da se ženska znova odloči za nosečnost? Desetletja je veljalo, naj bo to vsaj dve leti.

V razvitih okoljih z dobro razvitim sistemom vodenja nosečnosti in poroda ter dobro post-natalno oskrbo je razmik med dvema porodoma lahko krajši od dveh let. Foto: Bigstock

Nove ugotovitve so pod vprašaj postavile obstoječo doktrino, naj ženske počakajo najmanj dve leti po porodu, da ponovno zanosijo. S tem naj bi se namreč zmanjšalo tveganje za neželene izide nosečnosti, vključno s prezgodnjim porodom in nizka porodna teža sicer donošenega otroka.

Leta 2018 se je v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija rodilo 10.051 otrok, v regiji Zahodna Slovenija pa 9533 otrok. Leta 2020 se je število živorojenih otrok še znižalo. V regiji Vzhodna Sloveniji se je rodilo le še 9503 otrok, v regiji Zahodna Slovenija pa 9264 otrok – skupaj torej 18.767. Za primerjavo: leta 1991 se je v Sloveniji rodilo več kot 21.500 otrok, v letu 1985 pa skoraj 26 tisoč otrok. Projekcije prebivalstva EUROPOP 2019 kaže, da je bila v letu 2020 v Sloveniji celotna stopnja rodnosti 1,54. Več kot 20 odstotkov Slovencev je bilo starih 65 let in več. Leta 2030 se bo ta odstotek dvignil na dobrih 25 odstotkov, leta 2040 pa na skoraj 28 odstotkov.

Priporočila potrebno prilagoditi okolju

Raziskava ki so jo izvedli na Univerzi New Curtin (Norveška) je pokazala, da je priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o najmanj dvoletnem razmiku med zaporednimi nosečnostmi nepotrebna. Vendar le za ženske, ki živijo državah z visokim dohodkom na prebivalca, kot so Avstralija, Finska, Norveška in ZDA. Vodja raziskave dr. Gizachew Tessema iz Curtin School of Population Health je dejal, da priporočila o razmiku med dvema nosečnostma potrebno prilagoditi okolju, v katerem bodoče matere živijo. V razvitih okoljih z dobro razvitim sistemom vodenja nosečnosti in poroda ter dobro post-natalno oskrbo je razmik med dvema porodoma lahko krajši od dveh let, pravi.

Razmik več kot 60 mesecev poveča tvegana za neželeni izid

“Primerjali smo približno 3 milijone rojstev pri 1,2 milijona žensk z najmanj tremi otroki in odkrili, da tveganje neželenih izidov poroda po interpregnacijskem intervalu, krajšem od šestih mesecev, ni bilo večje kot pri tistih, rojenih po 18 do 23 mesečnem intervalu,” nadalje pojasnjuje Tessema, perinatalni epidemiolog in specialist za reprodukcijo. “Glede na to, da so trenutna priporočila glede razmika med rojstvi najmanj 18 mesecev do dve leti po živorojenem otroku, so naše ugotovitve pomirjujoče za družine, ki prej zanosijo. Prav tako smo ugotovili, da daljši razmik med sorojencema (več kot 60 mesecev), poveča tveganje za zaplete v nosečnosti in neželeni izid poroda.

Avtorji tudi poudarjajo, da podobno kot trenutna priporočila WHO niso specifična za starost žensk, tudi za njihove ugotovitve velja podobno. “Naš naslednji korak je ugotoviti, ali intervali med nosečnostmi vplivajo na tveganje neželenih izidov poroda pri ženskah različnih starosti,” načrte razsikovalne skupine razkriva Tessema.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj