WEB strani o probiotikih: Jim lahko verjamemo in zakaj ne?

Večina spletnih mest, ki ponujajo informacije o probiotikih, je nezanesljivih in celo zavajujočih. Navajajo nedokazane koristi za zdravje, njihove trditve pa niso podprte z znanstvenimi dokazi, ugotavlja nova študija.

Kefir, jogurt in fermentirana hrana so odlični naravni vir probiotikov. Zdravi ljudje prehranskih dopolnil s probiotiki ne potrebujejo. Foto: Bigstock

Raziskovalci so pregledali 150 najbolj popularnih spletnih strani s ključno besedo probiotik in ugotovili, da jih večino vodijo podjetja, ki oglašujejo probiotike ali prodajne novice o njih. Ponujajo nepopolne informacije in pogosto izpuščajo morebitne neželene učinke, navaja poročilo, objavljeno v reviji Frontiers in Medicine.

Probiotiki pri raku nimajo učinkov

“Naše ugotovitve dokazujejo, da številne spletne trditve o zdravstvenih koristih probiotikov niso podprte z znanstvenimi dokazi. Trditve o koristnih učinkih probiotikov pri raki na primer niso podprte z nobenimi dokazi,” pravi soavtor raziskave Michel Goldman, profesor imunologije na Univerzi Libre de Bruxelles (Belgija).

Dokazane druge koristi za zdravje

“To pa ne pomeni, da probiotiki nimajo koristi za zdravje. V razvitih državah so probiotiki dokazano v pomoč pri infekcijski driski in ter pri nosečnicah z gestacijskim diabetesom. Dokazano uspešni so tudi kot dodatek pri desenzibilizaciji alergij na hrano,” nadaljuje Goldman. “Probiotiki koristijo tudi pri določenih vrstah kožnih ekcemov in pri urogenitalnih okužbah pri ženskah. V državah v razvoju so raziskave pokazale, da probiotiki preprečujejo sepso pri dojenčkih. Slednja je v teh regijah pomemben vzrok smrti v zgodnjem otroštvu,” pravi.

Štirje kriteriji razvrstitve

Da bi našli najpogosteje obiskane spletne strani o probiotikih so Goldman in sodelavci iz računalnikov odstranili zgodovino in piškotke ter nato v brskalnik (Google) vtipkali “probiotiki”. Osredotočili so se na prvih na prvih 150 zadetkov in spletne strani razvrstili po štirih merilih: prisotnost povezav do znanstvenih referenc, ki podpirajo zdravstvene trditve, opozorilne opombe o ravni dokazov o domnevnih koristih, informacije o varnostnih pomislekih in informacije o regulativnem statusu probiotika.

Certifikat kodeksa ravnanja

Prav tako so preverili, ali imajo spletne strani certifikat Kodeksa ravnanja, ki ga izdaja Health on the Net Foundation (HONcode). Gre za neodvisno organizacija s sedežem v Švici, ki obravnava zanesljivost in verodostojnost zdravstvenih informacij na spletu.

Komercialne spletne strani najmanj zanesljive

Da bi ocenili znanstvene veljavnosti trditev na različnih spletnih straneh, ki pišejo o probiotikih, so raziskovalci pregledali tudi Cochrane – bazo kliničnih testiraj in meta analiz, ki združujejo dokaze iz prejšnjih manjših študij. Ugotovili so, da jih je večina od 150 pregledanih spletnih strani komercialnih ali pa ponujajo novice. Komercialne spletne strani so najmanj zanesljive, saj pogosto ne omenjajo možnih zdravstvenih tveganj ali vprašanj, povezanih z zakonodajo (regulacijo).

Probiotiki na splošno varni, vendar…

Na splošno je le 10 odstotkov analiziranih spletnih mest izpolnilo vse štiri kriterije raziskovalcev. Od tega jih je 35 odstotkov navedlo referenčne znanstvene vire, 40 odstotkov jih je opozorilo na domnevne prednosti probiotika, 25 odstotkov pa jih je omenilo morebitne stranske učinke.

Na splošno so probiotiki varni, pravi Goldman, vendar obstaja tudi nekaj poročil o hudih okužbah, ki jih probiotiki povzročajo pri posameznikih z prenizko telesno težo. Med njimi so tudi novorojenčki.

Za probiotike ne potrebujemo prehranskh dopolnil

“Nova študija je za potrošnike opomnik, da probiotikov in drugih dodatkov ne ureja FDA, in da trditve niso stoodstotno podkrepljene z dokazi,« je dejala Julia Denison, koordinatorka klinične prehrane v UPMC Magee bolnišnici v Pittsburghu. Izpostavila je tudi, da mnogi ne vedo, da lahko dobijo probiotike z uživanjem jogurta in druge fermentirano hrano. Za vnos probiotikiov ni potreben prehranski dodatek, je prepričana.

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj