Atopijski dermatitis pri otrocih

Atopijski dermatitis (AD) je vse pogostejša kronična, močno srbeča bolezen kože dojenčkov, otrok, mladostnikov in odraslih. Bolezen ni nalezljiva. Pojavnost bolezni se je v zadnjih 30 letih zvečala za od 2- do 3-krat, točnih podatkov o pojavnosti bolezni v Sloveniji pa nimamo.

V prvih letih življenja so bolniki z atopijskim dermatitisom pogosteje preobčutljivi za prehranske alergene. Foto Društvo AD

Pogosteje zbolevajo osebe, pri katerih so v družini druge atopijske bolezni, kot je astma, alergijski nahod ali alergijsko vnetje oči. Pri velikem odstotku otrok z atopijskim dermatitisom se pozneje v življenju lahko pojavi ena izmed alergijskih bolezni dihal. Za nastanek AD je poleg neravnovesja v delovanju nekaterih imunskih celic v koži moten tudi nastanek posebne beljakovine v koži, ki skrbi za neokrnjeno kožno pregrado.

O atopijskem dermatitisu smo se pogovarjali s prim. Vlasto Dragoš, dr. med., ki deluje na ljubljanski dermatovenerološki kliniki.

Pogostejša preobčutljivost za prehranske alergene

V prvih letih življenja so bolniki z atopijskim dermatitisom pogosteje preobčutljivi za prehranske alergene, kot so: kravje mleko, jajca, pšenična moka, soja in arašidi. Pri bolnikih, ki so preobčutljivi za jajčni beljak, atopijski dermatitis navadno traja dlje časa; pri teh se lahko pozneje pojavi še preobčutljivost za pršico hišnega prahu.

Pri starejših otrocih in odraslih se pogosto pridruži še preobčutljivost za vdihane alergene: pršica, živalska dlaka, drevesni in travni pelodi ter plesni. Na potek bolezni in poslabšanja dodatno vplivajo še okužbe z bakterijami ali virusi. Manjši delež bolnikov z AD ima enake značilnosti na koži, vendar obenem preobčutljivosti na prehranske ali vdihale alergene niso dokazane.

Klinična slika AD v različnih starostnih obdobjih

V različnih obdobjih življenja se AD pojavlja na različnih in za starost značilnih predelih kože; običajno se začne pri treh mesecih starosti. Prizadeta je koža po licih, čelu, lasišču, zgornjem delu trupa in po okončinah.

Za AD so značilne simetrično razporejene, neostro omejene srbeče spremembe z rdečino, mehurčki in z rosenjem ali bunčicami ter zadebeljena in pordela koža.

V obdobju do četrtega leta starosti prevladujejo srbeča žarišča po zapestjih in gležnjih. Pri šolskih otrocih, mladostnikih in pri odraslih bolnikih se pojavijo vneta žarišča v komolčnih in kolenskih jamah, po rokah, nogah in prstih. Pri odraščajočih in odraslih je vneta tudi koža vratu, vek in obraza in pod mečicami uhljev.

Postavitev diagnoze

Diagnozo AD postavimo na osnovi pregleda kože in značilnih bolezenskih sprememb, pomembni so tudi natančni podatki o poteku bolezni. V pomoč pri diagnozi so izvidi alergoloških testov in dodatnih laboratorijskih preiskav, s katerimi določimo vzročne dejavnike, ki so povzročili poslabšanje. V izbranih primerih so potrebni še dodatni imunološki testi.

Kdaj se opravijo kožni testi?

Kožne vbodne teste za prehranske in vdihane alergene opravimo v času, ko je koža brez vnetja in bolnik ne prejema antihistaminikov. Vrednotenje teh preiskav zahteva ustrezno alergološko znanje in izkušnje pri prepoznavanju bolnikov z atopijskim dermatitisom. Ne smemo spregledati, da so pozitivni kožni testi ali zvišane vrednosti specifičnih IgE mogoč izvid pri popolnoma drugih pridruženih kožnih boleznih. Pri okužbi kože bolnikov z AD z bakterijami, glivami ali z virusi moramo opraviti še dodatne preiskave, ki potrdijo ali ovržejo sum za tovrstno pridružene zaplete, ki lahko spremenijo videz osnovne bolezni.

Osebe z atopijskim dermatitisom lahko razvijejo tudi kontaktno preobčutljivost, zato je v izbranih primerih opravljen tudi krpični test. Odčitavanje krpičnih testov ravno tako zahteva ustrezno izobraženega in izkušenega dermatologa, saj se le tako lahko izognemo napakam pri diagnozi alergijske kontaktne preobčutljivosti.

Zdravljenje atopijskega dermatitisa (AD)

Osebe z AD si morajo redno umivati kožo s primernimi mili (syndet mila) in si suho kožo redno mazati s primernimi negovalnimi mazili. Izbirajo naj med preparati, ki bolniku najbolj ustrezajo. Negovalne izdelke naj uporabljajo redno, ko je koža le suha in luščeča ter brez pridruženih znakov vnetja ali okužb. V zimskih mesecih je nujno izvajanje negovalne terapije dvakrat dnevno, v poletnih mesecih zadostuje nanos mazila 1-krat zvečer. Pomembno je, da si kožo namažejo v prvih petih minutah po kopeli, da voda, ujeta v vrhnji plasti povrhnjice, ne izhlapi.

Ob poslabšanjih večje število bakterij na koži

Koža bolnikov z AD je ob poslabšanjih poseljena z večjim številom bakterij, ki so sicer redno prisotne na koži, zato je takrat potrebno dnevno izvajanje protiseptičnih kopeli. Svetujemo izdelke, ki jih bolnik dobro prenaša. Z umivanjem odstranimo kraste in luske, nadaljujemo z zdravilnimi mazili glede na stopnjo vnetja ali v nadaljevanju redno negovalna mazila.

Zdravljenje s protivnetnimi mazili je vedno prilagojeno vsakemu bolniku posebej. Ob pregledu se dermatolog odloči za vrsto, način in za čas zdravljenja z različnimi protivnetnimi mazili. Izbira je odvisna od videza sprememb, razporeditve, razširjenosti, mesta, na katerem so spremembe, in predvsem starosti bolnika.

AD terapevstko med najzahtevnejšimi boleznimi kože

Vodenje in zdravljenje bolnikov z atopijskim dermatitisom je izziv za izkušenega dermatologa, saj je AD terapevtsko med najzahtevnejšimi boleznimi kože. Za kakovostno strokovno obravnavo bolnikov z atopijskim dermatitisom je potrebno dobro poznavanje pestrosti pojava bolezenskih slik atopijskega dermatitisa, ki se spreminja v starostnih obdobjih in je zato ne le diagnostični, ampak predvsem terapevtski izziv.

Osebni pristop k vsakemu bolniku, ocena stopnje vnetja ob pregledu in navodila bolniku o pravilnem stopenjskem zdravljenju bolezni so ključni dejavniki za obvladovanje poslabšanj.

Osebna izkušnja vodila v ustanovitev društva

V Sloveniji že tretje leto deluje Društvo atopijski dermatitis, katerega cilj je dvig kakovosti življenja obolelih ter lajšanje fizičnih in psiholoških simptomov, ki jih bolezen s seboj prinaša. O atopijskem dermatitisu smo se pogovarjali z ustanoviteljema društva zakoncema Novak.

Špela in Sašo Novak sta do ideje o ustanovitvi prišla na podlagi osebne izkušnje; sta namreč starša štirih otrok, atopijski dermatitis pa je v njihovo življenje prišel s tretjim in nato še četrtim otrokom.

»Že ob prvi izkušnji sva iskala neko podporo, pomoč, povezovanje, več informacij. Nekoga, ki bi zares razumel, da je AD veliko več kot samo stanje kože. Ker ničesar takšnega nisva našla, tudi ko se je še najmlajši izkazal za atopika, sva to vzela kot svoje poslanstvo. Začutila sva, da je to nekaj, kar morava midva omogočiti ljudem. Vsem, ki so v istem boju,kot smo mi. Tako je nastalo Društvo AD.«

Kot glavno nalogo društva so si zadali pomagati vsem bolnikom z atopijskim dermatitisom (in njihovim bližnjim) k boljšemu počutju, boljšemu življenju. Društvo organizira mesečne podporne skupine in individualna srečanja, saj poudarjajo pomembnost individualnega stika.

Okolje sprejemanja, razumevanja in zaupnosti

Ko gre za bolezni, ki so vidne vsem, se oboleli velikokrat težje odpravijo med ljudi. Ravno zato moramo ob tej priložnosti povabiti vse, da naj se opogumijo. Druženje je v izjemno pomoč in res gre za okolje sprejemanja, razumevanja in zaupnosti.

Eden večjih dogodkov za atopike, ki se bo 16. novembra v Medvodah odvijal že tretjič, je sejem Atopic. Namen dogodka je, da se ljudem predstavijo različne možnosti, ki obstajajo. Pri tem gre za izdelke in storitve, ki so jim lahko v pomoč. Sejem vključuje tudi predavanja strokovnjakov, kot so dermatologi in alergologi. Pri njih lahko zainteresirani dobijo odgovore na vsa vprašanja, povezana z boleznijo, od opredelitve do simptomov, načinov zdravljenja in še česa.

Več informacij lahko poiščete na spletni strani www.drustvoad.si ali na Facebookovi strani Društvo atopijski dermatitis. Tam lahko najdete vsebine, ki vam bodo v pomoč. Vedno lahko pišete po e-pošti na naslov [email protected] ali pokličete 070 430 527.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj