Kopalna sezona in zdrava ušesa

Avtor: R. M. Z.

Se tudi vi radi potapljate in plavate? To je vsekakor koristno, a ob tem nikar ne pozabite na zdravje svojih ušes, saj jim lahko dolgotrajna izpostavljenost vlagi in toploti škodi; draži in zmehča zunanji sluhovod in pripadajočo kožo, zato okužbe z mikrobi niso več daleč. 

Nenehna izpostavljenost vlagi oziroma vodi slabo vpliva na zdravje ušes in povečuje tveganje za njihovo vnetje. Ljudje, ki se ukvarjajo z vodnimi športi, še posebej pa otroci, ki radi dolgo čofotajo v bazenih, imajo lahko slabšo naravno obrambo kože v sluhovodu. Takšno okolje pa olajša pot prežečim bakterijam in glivicam, ki lahko povzročijo vnetje ušes.

Vnetje zunanjega ušesa 

Obsega zunanji sluhovod in pripadajočo kožo, kjer se navadno začne akutna bakterijska okužba. Vnetje sicer najpogosteje povzročajo bakterije Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, anaerobne in gram negativne bakterije ter glivice Aspergillus in Candida. Če imate vnetje zunanjega ušesa, se nikar ne praskajte ali čistite z vatiranimi palčkami, ker s takim početjem ušesno maslo potiskate še globlje proti bobniču in vnetje se lahko razširi.

Znaki in zdravljenje

Vnetje ušes je verjetno že vsak kdaj izkusil in spremljajoče bolečine ni pozabil. Drugi osrednji znaki vnetja so še: luščenje povrhnjice, neprijeten občutek v telesu, srbenje, pridružen pa je lahko tudi slabši sluh. Včasih je prisoten tudi gnojni izcedek, ki sicer ni nalezljiv, lahko pa se pojavi na obeh sluhovodih. Čeprav velja, da se lahko vname kateri koli del ušesa, so odrasli najpogosteje izpostavljeni vnetju zunanjega, otroci pa srednjega ušesa. Vnetje terja zdravljenje z antibiotiki in/ali zdravili proti glivicam, za lajšanje bolečin pa vam bo zdravnik svetoval analgetike. Za preprečevanje vnetja lahko največ postorite sami: po kopanju si ušesa temeljito osušite. 

PROMOCIJSKO SPOROČILO

Pršilo za uho NORMISON® 

Pršilo za uho NORMISON se uporablja preventivno in sočasno z zdravljenjem vnetij zunanjega sluhovoda, zlasti ob pogostem ali daljšem stiku z vodo (prhanje, plavanje, potapljanje …); pršilo je hkrati tudi sestavni del podpornega zdravljenja vnetja sluhovoda z zdravili. Pršilo za uho NORMISON vsebuje izopropilni alkohol, vodo, ocetno kislino in dekspantenol.

Visoka vlažnost in previsoke (preveč bazične) vrednosti pH spodbujajo vnetja zunanjega sluhovoda. Odstranitev vlage po intenzivnem stiku z vodo je pomemben ukrep pri preprečevanju vnetij. Zaradi posebne sestave pršila za uho NORMISON se površina zunanjega sluhovoda hitro posuši. Kisla sestavina v pršilu za uho NORMISON pomaga vzpostaviti ali ohraniti naravni kislinski plašč kože, dekspantenol pa omogoča posebno zaščito in nego kože.

Pršilo za uho NORMISON se lahko uporablja brez omejitev v obdobju nosečnosti in dojenja. Primerno je za odrasle in otroke od 3. leta starosti naprej.                                                                                                                                                                                                           

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj