Boste letos na aktivnih počitnicah?

Avtor: R. M. Z.

Poletne počitnice so namenjene počitku in nabiranju novih moči. Če jih preživimo aktivno, z veliko gibanja, si bomo ne samo odpočili, pač pa naredili tudi nekaj koristnega za svoje zdravje. Možnosti je ogromno, aktivnosti pa so primerne za vsako starost in za vsak žep.

Zapišimo letos v knjigo življenjskih vtisov namesto lenarjenja razgibana doživetja – izbira je velika: planinarjenje, kolesarjenje, plezanje, rafting, adrenalinski parki … Letni dopust je za marsikoga edini čas v letu, ko se lahko v celoti posveti sebi in svojim bližnjim, kar vključuje tudi skrb za zdravje in dobro počutje. Slovenija in tudi njene sosede vse dni v letu ponujajo izjemno pestre možnosti za doživetja polne športne aktivnosti, primerne za vse starosti in za vsako mero telesne kondicije.

Dogajajo se v naravi

Glavna značilnost aktivnih počitnic je, da potekajo v naravi in da so vezane na letne čase. Čim bolj raznolika je pokrajina, več možnosti ponuja. Gibanje v naravi dviguje raven serotonina, kar dobrodejno vpliva na naše počutje. Pozimi vabijo smučišča, poletni prevladujejo vodni športi, jeseni in spomladi pa pohodništvo, plezanje in kolesarstvo. Še posebej mamljive so aktivnosti, ki dvigujejo raven adrenalina: tura skozi adrenalinski park, rafting, soteskanje, vožnja s kanujem … Posebna oblika aktivnih počitnic so t. i. team buildingi. Gre za serijo vodenih aktivnosti, ki običajno trajajo od 1 do 3 dni in pri katerih skupina ljudi premaguje različne fizične izzive. Team buildingi so posebej priljubljeni med podjetji, saj utrjujejo pripadnost in neformalne povezave med zaposlenimi ter dvigujejo produktivnost.

Planinarjenje in pohodništvo

Pohodništvo (treking) je najpristnejši način spoznavanja naravnih in kulturnih lepot določenega okolja. Hoja po neokrnjeni naravi, tudi po brezpotjih, prinaša nepozabna doživetja in čudovite spomine, udeležence pa notranje poveže. Izbira poti je vedno izjemna, zato ni presenetljivo, da treking kot oblika aktivnih počitnic postaja vse bolj priljubljen. Hodimo lahko v dvoje ali v skupini, po dolinah in gričih, lahko si izberemo zahtevne zavarovane poti v visokogorju, kjer uživamo v veličastnem razgledu na okoliške vrhove. Najbolj znana pešpot je Jakobova pot (El Camino de Santiago), ki v svojem glavnem delu meri 780 kilometrov, leta 2010 pa jo prehodilo skoraj 300 tisoč ljudi. Po Sloveniji je speljanih deset tisoč kilometrov pohodniških poti, obiskovalci pa lahko izbirajo med tematskimi turističnimi potmi, potmi za nordijsko hojo, planinskimi potmi ter daljšimi regionalnimi in vseslovenskimi veznimi potmi. Večina jih je s primerno obleko in obutvijo prehodna skozi ves leto, ob poti pa se lahko popotniki okrepčajo z domačo hrano v kočah in specializiranih nastanitvah za pohodništvo. Skozi Slovenijo tečejo velika alpska transverzala Via Alpina (poteka od Monaka do Slovenije), Evropska pešpot E7 (v celoti traja okrog 30 dni in se nadaljuje na Madžarskem ) ter Evropska pešpot E6, ki v celoti traja okrog 20 dni in se konča v Strunjanu.

Družinski izlet ali kolesarske ture

Kolesarjenje je ena od najuniverzalnejših oblik aktivnih počitnic, saj je primerna za vse starostne skupine. Lahko se ga lotijo tudi tisti s slabšo telesno pripravljenostjo. Kolesarimo lahko po ravnem, po vnaprej začrtanih kolesarskih turah, kjer je opisu poti dodana tudi ocena težavnosti, tako da izbor lahko prilagodimo svojim zmožnostim. Lahko se odločimo za kolesarsko osvojitev katerega od številnih gričev, obstaja pa tudi čedalje več poti za gorske kolesarje. Večinoma gre za zahtevnejše gorske vzpone, ki zahtevajo dobro telesno pripravljenost, primerno opremo ter obvladovanje tehnike vožnje. Potenciala kolesarskih počitnic se vse bolj zavedajo tudi ponudniki nastanitvenih kapacitet in svoje storitve prilagajajo potrebam kolesarjev. Na razpolago imajo kolesa za izposojo, kolesarske vodiče, prostor za shrambo koles, opremo za popravilo, pralnico ter sušilnico kolesarske opreme. Kolo in opremo prepeljejo na želeno destinacijo in potrebam kolesarjev prilagodijo jedilnik. Posebej za kolesarje so urejeni tudi nekateri kampi. Večina držav z razvitim kolesarskim turizmom ima sistem informacijskih točk, kjer so kolesarjem na voljo zemljevidi, podrobni opisi poti, informacije o možnostih prevoza med posameznimi destinacijami itd.

 Plavanje, plezanje, jamski treking …

Seveda ne gre pozabiti na plavanje a zakaj ga ne bi dopolnili z učenjem plezanja, se posvetili jamskemu trekingu in naravo okusili skozi enega od adrenalinskih vodnih športov: rafting, soteskanje (canyoning), hydrospeed, jadranje, vožnja s kajaki. Slovenska jezera in reke so kot nalašč za omenjene aktivnosti. V zadnjih letih postaja priljubljeno splavarjenje. Gre za učinkovito obujanje zgodovinske tradicije, sodobni splavi pa so pravi plavajoči hoteli v malem. Za rafting, soteskanje in hydrospeed so primernejše alpske reke, jadranje in splavarjenje pa sta »rezervirana« za jezera in široke reke počasnejšega toka.

Poseben dopustniški izziv sta plezanje in jamarstvo. Za oba potrebujemo izkušenega vodnika in primerno opremo, ki so jo za začetek izposodimo. Spust v podzemne jame odkrije čarobne kapniške tvorbe in podzemne dvorane, dostopne le izbrancem. Lahko gre za lažji treking ali pa za pravo neponovljivo adrenalinsko doživetje, saj so nekatere ali njihovi deli prehodni le z ustrezno opremo in pomočjo izkušenih vodnikov.

Zahtevno plezanje

Športno plezanje je kot nalašč za preizkus moči in spretnosti. Vadimo ga lahko v dvoranah na umetnih stenah, največji izziv pa predstavljajo naravna plezališča. Nekatera slovenska spadajo med najlepša in najzahtevnejša v Evropi, na drugih pa lahko vse leto uživajo rekreativni plezalci. S pomočjo gorskih vodnikov na nepozabno izkušnjo lahko odidejo tudi popolnoma neizkušeni plezalci.

Adrenalinski parki

Bi se zagugali nad mestom na orjaški gugalnici? Se preizkusili v hoji po žici osem metrov nad tlemi? Se sprehodili preko lestve iz izmuzljivih pnevmatik ali preplezali steno iz vrvi? Potem je adrenalinski park kot nalašč za vas. Serija ovir na višini je izziv za prvošolčke, za njihove pradedke in prababice ter za vse vmes. Gre za varen preizkus gibalnih sposobnosti ter način premagovanja strahu pred višino, ki dviguje samozavest in ki je primeren tako za skupine kot za posameznike. Naloga, kot je hoja po deset centimetrov široki deski, ki na tleh ne predstavlja nobene težave, se visoko nad tlemi lahko spremeni v nekaj popolnoma drugega. Adrenalinski parki so alternativa zabaviščnim parkom, kjer obiskovalca »vpnejo« in poženejo po progi. V adrenalinskih parkih je potrebno ovire premagati s svojimi sposobnostmi in iznajdljivostjo. Ne zahtevajo posebne fizične pripravljenosti, so pa določene omejitve glede starosti. Iz varnostnih razlogov načeloma ne potekajo preko naravnih preprek (obstajajo izjeme), pač pa gre za sistem umetno zgrajenih ovir na višini, kjer so udeleženci ves čas pod nadzorom usposobljenih inštruktorjev. Najnovejša modna muha so adrenalinski parki v nakupovalnih centrih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj