Turizem in zdravje z roko v roki

Avtor: I. J. in S. S.

Zaradi bližine velikih trgov, naravne lepote, ugodnega podnebja, varne države, dolge tradicije, konkurenčne cene in dobrega ugleda v splošnih zdravstvenih storitvah ima Hrvaška velik potencial za razvoj zdravstvenega turizma. Tega imajo v strategiji zabeleženega kot enega ključnih proizvodov, na katerem bomo gradili prihodnost svojega turizma. 

O zdravem načinu življenja, prepletanju zdravja in turizma, izvirih termalnih voda in upadanju trenda aktivnih počitnic smo se pogovarjali z Darkom Lorencinom, hrvaškim ministrom za turizem.

Za začetek nam zaupajte, kaj vam pomeni zdrav način življenja. Kljub pestremu urniku najdete čas za rekreacijo in zdrav način prehranjevanja?

Zaradi ministrskih obveznosti ne morem uživati takšnega načina življenja v polni meri, se pa trudim redno ukvarjati s športom ter jesti dobro in zdravo hrano.

Prebrali smo, da negujete oljčni nasad. Ali mogoče izdelujete tudi oljčno olje?

Moje olive so zelo mlade in jih trenutno uporabljam samo za protistresno terapijo.

Kaj bi poleg čistega morja, lepih plaž in veliko sonca izpostavili kot posebnost hrvaškega turizma?

Izpostavil bi tudi dobro hrano in pijačo ter seveda veliko možnosti za aktivno preživljanje počitnic. V mislih imam predvsem wellness, kolesarjenje ter jadranje.

Pred kratkim ste razkrili, da boste na Hrvaškem začeli uvajati tematske plaže. Zakaj ste se odločili za ta korak?

Sonce in morje bosta še dolgo naš glavni turistični produkt, plaže pa so že nekaj let ocenjene kot nezadostno urejene in premalo regulirane. S tem nacionalnim programom želimo zagotoviti, da se s turističnimi proizvodi, kamor spadajo tudi plaže, upravlja na lokaciji, kar imenujemo lokacijski menedžment. Poleg upravljanja želimo gostom zagotoviti dodatne vsebine in s tem povečati turistično potrošnjo. Upoštevajte, da je od lokalnih enot odvisno, katere plaže bodo tematizirali. Prav tako bodo še naprej vse plaže javne, mi pa jim bomo omogočili marketinško prepoznavnost in promocijo.

Zdravje in turizem se vse bolj prepletata. Kaj ste na Hrvaškem do sedaj že naredili na tem področju?

Ministrstvo za turizem z Ministrstvom za zdravje tesno sodeluje pri razvoju turizma na področju zdravja. Slednje je ustanovilo Zavod za zdravje na področju turizma. Trenutno so v fazi prilagajanja svojega pravnega okvira, da bi se lahko omogočil liberalen razvoj zdravstvenega turizma. Ministrstvo za turizem je že prilagodilo svojo zakonodajo, saj verjamemo, da je potencial za razvoj zdravstvenega turizma na Hrvaškem ogromen. Do sedaj smo zagotovili, da lahko specialistične bolnišnice in zdravilišča zagotavljajo določene storitve v zdravstvenem turizmu kot eno izmed posebnih oblik turizma.

Nam lahko na kratko predstavite tudi vaš načrt na področju zdravstvenega turizma v prihodnosti?

Obstoječo ponudbo bomo še naprej bogatili s programi, ki ustrezajo potrebam različnih segmentov medicine, zdravja, dobrega počutja in rekreacije. Poleg posodobitev in izgradnje diagnostičnih ter terapevtskih centrov želimo dvigniti kakovost nastanitev in urediti številne kapacitete, kot so vodni zabaviščni parki, športni objekti, objekti za prosti čas in podobno. Naše prioritete pri razvoju zdravstvenega turizma so vzpostavitev minimalnih standardov v wellness centrih ter centrih zdravstvenega in medicinskega turizma. To vključuje standard opreme, varnost, kakovost storitev, okoljsko odgovoren posel in strateško zavezništvo hrvaške terapevtske okolice. Torej, pred nami je še veliko dela.

Kje na Hrvaškem je zdravstveni turizem najbolj razvit oziroma kam privablja največ pacientov?

Lokacije, ki bi jih želel izpostaviti, so Rovinj, Cres, Lošinj, Opatija in Rijeka, Šibenik in Vodice, Makarska riviera, Zagorje in sever Hrvaške, kakor tudi Daruvan – Bjelovar. V nekaterih delih države ponujamo predvsem talasoterapijo, v drugih delih pa specialistične bolnišnice in zdravilišča, prav tako pa tudi storitve s področja zobozdravstva, protetike, kozmetične kirurgije in še več.

Pravijo, da je Lošinj otok vitalnosti z veliko naravnimi danostmi. Katerimi natančneje?

Zaradi blagodejne morske klime in vegetacije otoka ima lošinjski zdravstveni turizem že kar 125-letno tradicijo. Na Lošinju je veliko hotelov, ki ponujajo wellness centre in bazene z ogrevano morsko vodo, prav tako je veliko manjših družinskih hotelov in penzionov. Na Lošinju si gostje privoščijo aktivne počitnice – odločijo se lahko za potapljanje v globinah, polnih jam in grebenov, medtem ko si tisti, ki imajo raje morsko površino, lahko privoščijo jadranje, deskanje, smučanje ali rekreacijski ribolov.

Zadnjih nekaj let opažamo, da je trend aktivnih počitnic prevladal nad lenim poležavanjem na plaži. Kaj vse delate v smeri, da bi imeli gostje pri vas aktiven oddih?

Trendi turizma se ves čas spreminjajo, zato se tudi Hrvaška kot turistična destinacija nenehno razvija. Trudimo se, da bi tudi pri nas razvili kolesarjenje, kolesarske poti in infrastrukturo, športni in adrenalinski turizem, potapljanje, golf turizem in še kaj. Pred kratkim smo pripravili strategijo za razvoj turizma do leta 2020, v katerem smo predvideli sedem milijard naložbe v zabaviščne parke, hotele, kampe, družinske hotele in še več.

Ko se sami odločate za počitnice, se odločite za aktivne počitnice ali raje poležavate?

Vedno izberem aktiven odmor, najraje pa imam jadranje.

Kje na Hrvaškem je vaš najbolj priljubljeni kotiček za počitek. Kje se najbolj sprostite in uživate v okolici, ki vas obdaja?

Kornati, konkretno otok Žur, kjer preživim svoj dopust, ter seveda doma v Istri, Medulinu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj