Glivično obolenje nohtov in stopal – po nasvet in zdravljenje k strokovnjaku

Avtor: doc. dr. Boštjan Mlakar, dr. med.; asist. Ana Štern, dr.med.; Katja Malajnar, med. sestra, pedikerka

Glivične okužbe na nohtih so pogoste; približno 8 % prebivalstva zboli za onihomikozo in ta je tesno povezana z glivično okužbo na stopalih, ki je prisotna pri petini populacije. Noht postane rumenkasto bel in dvignjen s podlage (oniholiza). 

Z leti se bolezensko stanje širi, sčasoma se zadebeli vsa nohtna plošča, ki postane rjavkasto črna in krhka. Okužba kasneje lahko zajame še druge nohte. Problem sedanjega časa je nanašanje gelov na nohte, ki so glivično oboleli. V teh primerih se bolezensko stanje neizmerno hitro razširi in lahko pride do odpada nohta tudi v roku enega meseca. Zato je pomembno, da se pred nanosom gelov, tudi lakov, prepričamo, ali so prisotne glivice. Ne zanašajmo se na to, da se bo bolezen pozdravila sama. Onihomikoza zahteva resen pristop k zdravljenju, ki je dolgotrajen (3 mesece ali več). Potrebno je zdravljenje, ki ga predpiše zdravnik, in redna nega pri pedikerju.

  • Zdravljenje

Pri zdravljenju sodelujeta zdravnik in medicinska sestra-pedikerka; tako v kliniki Zdrav splet na začetku onihomikoz predpišejo mazila, lokalne antimikotike v kremah, mazilih ali antimikotični lak za nohte, a le kot dodatek sistemskemu zdravljenju (tabletam) ali kadar zdravljenje s tabletami ni možno (stranski učinki, alergije …).

  • Nega doma

Ugotoviti, ali ima še kdo od družinskih članov glivice (pregled pri pedikerju); lasten pribor za nego nohtov, ki se po uporabi temeljito umije in posuši, po možnosti tudi razkuži (razkužilo mora imeti antimikotičen učinek); lastna brisača; po umivanju noht posušimo s fenom; uporaba obutvenih materialov v katerih se noga ne poti (naravni materiali); obutev redno razkuževati z antimikotičnimi razkužili; obutev ne sme biti mokra ali vlažna (protexx dezinfekcijske blazinice in kadar smo v skupnih prostorih uporabljamo lastno obutev.

ŽULJ/OTIŠČANEC/KURJE OKO (BULLIOSIS MECHANICA/CALLUS/CLAVUS)

Žulji, otiščanci, kurja očesa nastanejo zaradi pritiska. Močnejši pritisk, npr. obutev, povzroči pojav mehurjev oz. žuljev. Če je pritisk konstanten pa lahko pride do otiščancev. Navadno se pojavijo nad izboklinami stopal in prstov nog in ne bolijo. Bolečine se pričnejo, če se otiščanci ne zdravijo in preidejo v kurje oko, ki imajo značilni čep v sredini.

  • Zdravljenje

Žulj: Z majhnim rezom predremo mehur, izpraznimo tekočino in pustimo pokrov mehurja nedotaknjen. Na površino damo antibiotično mazilo in jo pokrijemo s sterilnim obližem ali povojem. Hidrokoloidne folije so primerne za večje erodirane površine.

Otiščanec: Otiščance zmehčamo s salicilno kislino v prašku ali 20% mazilu, lahko tudi izrečemo ali obrusimo. Navadno je dovolj enkraten obisk pri pedikerju razen, če so v večjem obsegu. Pomembno je preprečevanje otiščancev z zaščitnimi obliži in ortopedskimi čevlji.

Kurje oko: Zdravljenje poteka enako kot pri otiščancih, vendar je potreben večkraten obisk pri pedikerju. Zdravljenje je dolgotrajnejše (2-3 obiski) vendar bolečina preneha že po prvem obisku.

BRADAVICE NA PODPLATIH

Bradavice na podplatih povzročajo Humani Papiloma virusi. So majhne kožne rašče, hrapave površine, okrogle, nepravilne oblike, rumene, sive, rjave barve. V premeru merijo manj kot centimeter in so na podplatih zaradi hoje sploščene, obdaja jih trda koža. Zlahka se prenašajo iz enega območja na drugega in rade povzročajo bolečine pri hoji, ker so pogosto na mestih, kjer je pritisk največji. Bradavice navadno v roku dveh let izginejo same vendar je točen čas nemogoče napovedati. Ne glede na način zdravljenja se v tretjini primerov ponovijo. Še posebej so trdovratne bradavice na podplatih in pod nohti. Bradavice lahko zdravi samo zdravnik.

  •  Zdravljenje

V našem centru zdravimo bradavice z minimalno operacijo, kjer zdravnik korenine bradavice uniči z električno iglo, rana je zato manjša kot pri klasični operaciji. Operativni postopek poteka v lokalni anesteziji.

  • Nega doma

Poskrbimo za primerno obutev, ki naj bo udobna in iz naravnih materialov. Pazimo, da ne obremenjujemo predela, kjer je bila odstranjena bradavica, torej se izogibamo težkemu delu. Noge namakamo v kamilični kopeli in pridemo na prevez k zdravniku. Do tu prvi del

MEHANSKA POŠKODBA NOTHA

Noge so zaradi svoje naloge in lege močno izpostavljene najrazličnejšim poškodbam. Pogosto se zgodi, da zaradi najrazličnejših vzrokov ostanemo s polovico nohta ali celo brez. Najpogostejši vzroki so udarec, glivičen noht in vse pogostejše so poškodbe geliranih nohtov ter nepravilno odstranjevanje gela. Če ostanemo brez nohta ali ga imamo samo pol, ni samo estetsko moteče, ampak se lahko zgodi, da se nohtno ležišče dvigne in onemogoči rast nohtu. To se lahko zgodi tudi po kirurški eksciziji.

  • Zdravljenje

Nohtna protetika je učinkovito zdravljenje poškodovanega nohta. Pogoj za takšno zdravljenje je, da je prisoten vsaj košček zdravega nohta. Na dotično mesto po posebnem postopku nanesemo umetno maso in jo strdimo. Ta masa daje videz naravnega nohta in je pomoč pri sami rasti zdravemu nohtu. Ponovna protetika je potrebna čez 2‒4 tedne.

  • Nega doma

Skrbimo, da noht ostane suh. Najbolje je, da ga po umivanju posušimo s fenom.

VRAŠČEN NOHT (UNGUIS INCARNATUS)

Je pogosta nevšečnost, ki nastane pri nepravilnem striženju nohtov, nošenju pretesnih čevljev, ob uživanju retinoidov (sintetična oblika vitamina A), glivičnih obolenjih nohta, poškodbah nohta … Noht se vrašča v stransko nohtno gubo, običajno na palcu stopala. Prisotna je bolečina, lahko pride tudi do vnetja stranskih nohtnih gub. Po najnovejših metodah se vraščenega nohta ne reže, kajti takšno zdravljenje je kratkoročno in lahko povzročimo vnetje. Sodobna metoda zdravljenja je medicinska sponka 3TO, ki je zelo učinkovita tudi za izrazito vraščene nohte ter je najboljša preventiva pri kirurški odstranitvi nohta. Takoj po namestitvi, ki je neboleča, tudi sama bolečina zaradi vraščanja pojenja oziroma preneha. Naloga sponke je, da vleče lateralne robove nohta navzgor oz. vraščene robove nohta dvigne. Ozdravitev nohta je odvisna od vraščenosti in rasti nohta (3‒12 mesecev).

  • Zdravljenje

Najprej ugotovimo vzrok vraščanja in tega je treba tudi odpraviti (npr. pretesna obutev). Sledi nameščanje medicinske sponke 3TO, ki traja približno 20 minut. Ponoven obisk je potreben čez 2 tedna zaradi korekcije sponke.

  • Nega doma

Izogibanje vzrokom za nastajanje vraščenega nohta; vsak večer je treba preveriti, ali je sponka fiksna; če sponka pade iz nohta, je ne smete zavreči; prinesite jo seboj k pedikerju; vlažne nohte posušite s fenom; vlažno obutev osušimo (dezinfekcijske blazinice protexx).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj