Individualizirano zdravljenje stopal

Avtor: Luka Širola, dr. med., specialist ortopedije, za Medico

Izkrivljeni nožni palec ali Hallux valgus je ena najpogostejših deformacij kostno-mišičnega sistema sodobnega človeka; najpogostejši vzroki za to so etiološkega, biomehaničnega, travmatskega, metabolnega ali dednega izvora. Tesna in neudobna obutev pa povzroča dodatne bolečine in pospešuje razvoj deformacije. 

Govorimo o postavitvi stopalnega palca v izkrivljeni položaj, tj. z ušiljenim sprednjim delom stopala in nastankom boleče kostne izbokline na notranji strani sprednjega dela stopala. Zaradi raztezanja statične stabilizacijske strukture palčnega sklepa se spremenijo dinamične strukture, kar postopoma pospešuje deformacijo. S spreminjanjem položaja kostnih struktur se spreminja tudi obremenitev na sprednjem delu stopala in to povzroča bolečino. 

 

Za specialistično bolnišnico Medico: Luka Širola, dr. med., specialist ortopedije

Palec spremeni položaj, tako da gleda proti drugemu prstu; če so sile, ki povzročajo deformacijo, dovolj močne, pa lahko pride do rotacije prsta – pronacije. Tako izkrivljen palec običajno pritiska na drugi prst, na katerem zaradi tega nastane boleč otiščanec. Premaknjena oz. dislocirana prva metatarzalna kost še dodatno (raz)draži mehkotkivne strukture na notranji strani stopala, zato se v tem delu lahko pojavita razdraženost in vnetje. Zaradi spremembe položaja prve metatarzalne kosti se spremeni oblika prečnega oboka stopala, posledično pa se ustvari pritisk na preostale glavice metatarzalnih kosti, kar povzroča bolečine – metatarzalgija. Če stanje traja dlje časa, lahko nastane poškodba statičnih struktur drugih prstov – ukrivitev. 

Pri razviti deformaciji in pojavu bolečin sprednjega dela stopala klasične metode zdravljenja, kot so: uporaba različnih ortopedskih vložkov, metatarzalnih blazinic ali separatorja Hallux valgus, ne pomagajo. Edina rešitev je operacija. 

Z operacijo se ne odpravi le boleča izboklina na notranji strani stopala, ampak se v celoti popravi sprednji del stopala, s tem pa se izboljša tudi biomehanika v tem delu. 

Z operativnim zdravljenjem se korigira deformiranost kostnih struktur in nevtralizira sile, ki povzročajo deformacijo mehkotkivnih struktur. Tehnika operacije je prilagojena posamezni stopnji in lokaciji deformacije, stopnji sklepne nestabilnosti, spremljajočim deformacijam sprednjega dela stopala, stopnji degenerativnih sprememb; to je torej popolnoma individualizirano zdravljenje stopala. Kost je po posegu treba fiksirati, da bi se popravljeno stanje obdržalo. 

Pooperativni potek zdravljenja 

Pacient ostane v bolnišnici še dan ali dva po operaciji zaradi ustrezne pooperativne oskrbe in opazovanja stopala. Stopalo se takoj po posegu povije s povojem in se ga nato čez nekaj dni odstrani ter zamenja z novim oziroma s posebno prevezo za palec in korigirane prste. Pacient dobi tudi poseben čevelj, ki je oblikovan tako, da ščiti sprednji del stopala, pri čemer se obremenitev razporedi na zadnji del. Tak čevelj mora nositi mesec dni ali več, odvisno od zahtevnosti posega. Med okrevanjem je zelo pomembno, da izvaja fizioterapevtske vaje, s katerimi se zagotavlja gibljivost sklepa. 

Stopalo sme pri stanju ali hoji polno obremeniti šele, ko je kost popolnoma zaceljena. Predvideno popolno okrevanje je od 3 do 4 mesece po operaciji, ko lahko začne vse aktivnosti. 

V specialistični bolnišnici Medico korekcija Hallux valgusa v okviru kirurgije gležnja in stopala predstavlja le majhen del portfelja. Z artroskopskimi ali odprtimi operacijami v Medicu zdravijo ligamentarne nestabilnosti gležnjev, poškodbe hrustanca, poškodbe zaradi udarcev, akutne in kronične poškodbe, deformacije in degenerativne spremembe na predelugležnjev in stopal pa tudi poškodbe tetiv.

Kontakt za informacije: 
Specijalna bolnica Medico
Agatićeva 8, 51000 Rijeka
Tel:0038551-263-109

Foto: Bigstock

Foto: Specialistična bolnišnica Medico

1 KOMENTAR

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj