Dve preprosti vaji zoper bolečine v dlaneh in zapestju

Boleče roke lahko pretvorijo najpreprostejšo nalogo v bolečo preizkušnjo. Vzroki za to so različni in segajo od mehanskih do nevroloških. Eden od najpogostejših - prizadene kar vsakega petega odraslega, je artritis.

Dlani so zapletena arhitektura sklepov, vezi, živcev in kosti, ki opravljajo številne kompleksne naloge. Foto: Bigstock

Dlani so zapletena arhitektura sklepov, vezi, živcev in kosti. Vsaka od teh struktur je občutljiva na bolezni ali poškodbe. Vsak dan opravljajo številne kompleksne naloge,  
od nalivanja kave, ščetkanja zob in zapenjanja gumbov do rahljanja vrtnih gredic ali gnetenja kruha.

Obstaja veliko načinov – vključno z zdravili in kirurškim posegom, da zmanjšate bolečine in dlani »vrnete« v običajno uporabo. Eden od najpomembnejših so terapevtske vaje, ki zvečajo gibljivost sklepov in hkrati okrepi mišice okoli sklepa. Predstavljamo dve do njih.

Vaje izvajajte počasi in ne na silo, da se izognete dodatnim bolečinam ali poškodbam. Vztrajajte 15 do 30 sekund, potem naj sledi 30 sekundni počitek. Če med izvajanjem vaje občutite otrplost ali bolečino, jo prenehajte izvajati. 

1.vaja: 
Iztegnite roko predse v višini prsnega koša. Komolec naj bi iztegnjen. Z drugo roko se primite za prste in upognite zapestje čim bolj nazaj. Vztrajajte v položaju 15 do 30 sekund. V drugem delu vaje prste upognite navzgor. 
Zamenjajte roki in ponovite. 
Z vsako roko izvedite štiri ponovitve, dvakrat na dan.

2.vaja: 
Položite dlan na mizo ali drugo ravno površino. Prsti naj bodo iztegnjeni. Drugo dlan položite čez pod pravim kotom (kot da bi se prijeli za nart).Poskusite dvigniti spodnjo roko, z zgornjo pa to preprečite. 
V položaju vztrajajte 10 sekund, potem zamenjajte roki. 
Ponovite 10x z vsako roko, dvakrat na dan. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj