Pet pijač, ki varujejo telesno in duševno zdravje

Mnogi so prepričani, da je edina zdrava pijača voda, in se ne pustijo premamiti dišeči skodelici čaja ali kozarcu rdečega vina ob kosilu. Pa bi se lahko. Voda je najboljša za odžejanje, vendar so zdrave tudi nekatere druge pijače. Varujejo naše telesno in duševno zdravje.

Jabolčnik je odlična in zdrava pijača za vroče poletne dni. Foto: Bigstock

Dobra hidracija je ključna, da naše telo deluje tako, kot je treba. Za žejo je najboljša voda in slednja naj tudi znaša največji del tekočine, ki jo vnesemo v telo. Dnevne potrebe po tekočini pri moškem znašajo 3,7 litra na dan, pri ženski pa 2,7 litra. Približno liter je vnesemo s hrano, ostalo je potrebno popiti. Podobno, kot velja za živila – nekatera so zdrava bolj, druga pa manj ali sploh nič, velja tudi za pijače.

Pivo

Čeprav velja za manjvrednega »sorodnika« vina, kar se tiče varovalnega vpliva na zdravje, je pivo zelo koristno za telo. Vsebuje flavonoide – antioksidante, ki jih sicer najdemo v sadju in zelenjavi pisanih barv, predvsem pa jagodičevju, in za katere vemo, da ščitijo pred rakom. Pivo vsebuje tudi vitamin B6, ki ščiti srce. Raziskave kažejo, da imajo pivci piva (seveda v količinah, ki jih za uživanje alkohola priporočajo zdravstvene smernice) imajo v povprečju nižji krvni tlak in večjo kostno gostoto.

Kava

Kava je ena od znanstveno najbolj raziskanih pijač in »zvezda« številnih študij. Nič čudnega, saj ima veliko koristi za zdravje. Kofein ne samo da poživi, možganom pomaga tudi pri formiranju spomina. Vsebuje antioksidante, ki varujejo srce. Stimulira nastanek dušikovega oksida, kar pozitivno vpliva na ožilje in znižuje krvni tlak. Skodelica prave kave je tudi odlični spodbujevalec metabolizma.

Jabolčnik

Jabolčnik je prava vitaminska bomba, ki je mnogo bolj koristna kot jabolčni sok. Ta nepasterizirana in nefiltrirana pijača ohrani vse dobre lastnosti jabolk in ne vsebuje veliko sladkorja. Antioksidanti v njem zmanjšujejo škodo , ki jo telesu delajo prosti radikali, vlaknine pa so odlične za prebavo. Jabolčnik tudi zmanjšuje apetit. 3 decilitre jabolčnika na dan odtehta eno porcijo sadja ali zelenjave.

Sojino mleko

Kravje mleko je bogato s kalcijem, vendar ga mnogo ljudi ne prenaša dobro. Odličen nadomestek zanj sta mandljevo in sojino mleko. Slednje je vir dober vir beljakovin, vitaminov in nenasičenih maščob, vsebuje tudi precej holesterola. Sojino mleko vsebuje manj sladkorja kot kravje, kar je dobra novica za tiste, ki bi se radi znebili kakšnega kilograma. Naravni estrogen v soji izboljša absorpcijo kalcija, nekatere študije pa kažejo tudi, da sojino mleko zmanjšuje tveganje za raka prostate.

Vroča čokolada

Ljubitelje čokolade je nekajkrat več kot ljubiteljev piva, in tukaj je dobra novica zanje: prava vroča čokolada ima številne pozitivne učinke na zdravje. Ne samo, da je ena od najbolj priljubljenih sladkih razvad, vsebuje tudi dvakrat več antioksidantov kot rdeče vino ter tri do petkrat več kot zeleni in črni čaj. Študija Univerze Cornell je pokazala tudi, da vroča čokolada poveča prekrvavitev v možganih, zaradi česar umske naloge opravljamo bolje. Poživi bolj kot skodelica kave. Namig: poleti si privoščimo mlačno in ne vročo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj