Ali bomo lahko s kofeinom nadzorovali sladkorno bolezen tipa 2?

Avtor: R. M. Z.

Znanstveniki so ustvarili človeško celico, ki proizvaja molekule, ki ob prisotnosti kofeina stimulira izločanje inzulina. Modificirane človeške celice povečujejo proizvodnjo inzulina v odzivu na kofein. Te spremenjene celice bi nekega dne lahko pomagale pri zdravljenju bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, so v svojem poročilu, objavljenim minuli mesec v reviji Nature Communications zapisali raziskovalci.

sladkorna bolezen-kofein

Sladkorni boleniki morajo spremljati raven sladkorja v krvi in jo regulirati z injekcijami hormona inzulin. Injekcije z inzulinom predstavljajo učinkovit način zdravljenja oziroma nadzorovanja tega kroničnega stanja, vendar pa za bolnike vseeno ne predstavlja popolne rešitve. 

Brez inzulina se pri osebi s sladkorno boleznijo poviša raven inzulina v krvi, posledično se njeno počutje poslabša, pojavi se glavobol, lahko celo izgubi zavest. Zaradi tega potekajo številne raziskave, ki želijo ugotoviti, kako bi bilo mogoče brez uporabe injekcij inzulina nadzorovati to bolezen. 

Nedavno so tako švicarski znanstveniki odkrili, da bi bila lahko kava svojevrstna “nova injekcija inzulina” za diabetike, saj je napitek priljubljen o celem svetu, ima dovolj močne zaščitne/varovalne učinke, da zmanjšuje verjetnost sladkorne bolezni. 

Raziskovalci so na živalskih modelih (miših) opravili poskus, ki je obetaven, če bo v nadaljnjih korakih oziroma raziskavah deloval s podobno učinkovitostjo – in sicer da ima že običajen požirek kave pozitiven učinek na raven glukoze in občutljivost oseb na inzulin – bi to lahko pomenilo, da bi sladkorni bolniki nadomestili dva ali celo več odmerkov inzulina s kofeinskim napitkom, ki bi ga zaužili pred obrokom. 

Švicarski znanstveniki so ustvarili človeško celico, ki proizvaja molekule, ki ob prisotnosti kofeina stimulirajo izločanje inzulina. Modificirane človeške celice povečujejo proizvodnjo inzulina v odzivu na kofein. Soavtor študije Martin Fussenegger, biotehnolog inštituta  Swiss Federal Institute of Technology v Zürichu, je prepričan, da gre za rešitev, ki je zelo preprosta in jo je mogoče zlahka vključiti v vsakodnevno rutino. “Popijete čaj ali kavo zjutraj, nato pa še po kosilu in ob večerji, odvisno od tega, koliko zdravila potrebujete za znižanje glukoze.”
Fussenegger in njegovi kolegi so izdelali človeške embrionalne ledvične celice, ki proizvajajo sintetično različico človeškega glukagonu podobnega peptida -1 (GLP-1), molekule, ki spodbuja sproščanje inzulina v prisotnosti kofeina.
Nato so mišim s sladkorno boleznijo injicirali implantat, ki je vseboval več sto prirejenih celic. S tem so dokazali, da je mogoče ravni krvnega sladkorja živali enostavno nadzirati z dodajanjem kofeinskih napitkov, kot sta kava in čaj, pred obrokom. Napitki, ki niso vsebovali kofeina, kot je denimo zeliščni čaj, niso imeli učinka.
Vsebine teh vsadkov verjetno ne bodo naključno aktivirala druga živila in pijače, je še pojasnil Fussenegger in dodal, da nizki odmerki kofeina v sledovih ne bodo sprožili sistema. Kot rečeno, pa bo za resnejšo oceno možnosti za uvedbo tovrstnega pristopa v obvladovanju sladkorne bolezni trebo še počakati na nadaljnje raziskave. 
Če pa bodo raziskovalci uspešni v nadaljnjem delu, bi odkritje zelo olajšalo vsakodnevno življenje sladkornim bolnikom. Sicer pa bi tovrstni vsadek deloval od šest do 12 mesecev, nato pa bi ga bilo potrebno zamenjati. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj