Poskrbimo za zdrave kosti brez osteoporoze!

Bolje preprečevati kot zdraviti je rek, ki zelo velja tudi za kosti. Prehrana z dovolj kalcija – vsebujejo ga tudi številne vrste zelenjave (če ravno niste ljubitelj mleka in mlečnih izdelkov), je poleg ukvarjanja s športom zlato pravilo za močne in zdrave kosti ter najboljša preventiva osteoporoze.

Gibanje krepi kosti, sodobni način življenja pa nas sili v nasprotno. Foto: Bigstock

Nekatera zdravila za artritis imajo negativne vplive na gostoto kosti in pospešujejo razvoj osteoporoze. Tudi mnoge druge stvari, ki jih počnemo vsak dan, na zdravje kosti ne vplivajo najbolje. Dobra novica je, da jih brez večjega napora lahko odpravimo.

Natrij

Natrij in kalcij hodita z roko v roki. Več kot zaužijmo natrija, bolj posegamo v zaloge kalcija v telesu. Prehranske smernice priporočajo največ 2300 miligramov natrija na dan. Živila, ki ga vsebujejo največ, so siri, čips in ostali slani prigrizki, predelane mesnine. Ljudje, ki uživajo več natrija, morajo povečati tudi vnos kalija. Sodobna zahodna prehrana je ravnovesje med natrijem in kalijem porušila, glavni vir natrija pa namesto kuhinjske soli in naravno slanih živil postaja natrijev glutamanat. Gre za ojačevalca okusa, ki je eden od najpogostejših aditivov v hrani. Čeprav se je njegova uporaba v zadnjih desetih letih podvojila, so mnenja o njegovi varnosti še vedno deljena.

Sedenje in vitamin D

Gibanje krepi kosti, sodobni način življenja pa nas sili v nasprotno. Dolge ure sedenja na mestu povzroči, da kosti postanejo vse bolj krhke in porozne. Tudi premalo gibanja na prostem zmanjšuje kostno gostoto. Vitamin D namreč v koži nastaja le pod vplivom sončnih žarkov. Da bi telesu omogočili pogoje za zadostno tvorbo vitamina D, bi morali na sonce nekajkrat na teden za vsaj 15 minut. Dovolj je, da mu izpostavimo obraz, roke in noge. Z vitaminom D so obogatena tudi številna živila, na primer žitarice za zajtrk, sadni sokovi, mleko…

Kolesarjenje

Ure in ure poganjanja pedal po ravnem, še posebej pa v klanec, je odličen aerobni trening, ki krepi srce in pljuča. Ni pa najbolj kostem prijazen. Kolesarjenje ne pospešuje tvorbe novega kostnega tkiva, zato naj ne bo vaša edina oblika vadbe. Dodajte mu vaje za moč in dejavnosti, ki vključujejo lastno težo: tenis, tek, hojo navkreber, plavanje, in kosti vam bodo hvaležne.

Hrana in pijača

Alkohol vpliva na to, kako telo absorbira kalcij, zato je varna uporaba alkohola za zdravje kosti še kako pomembna. Ni pa alkohol edina pijača, ki škodi kostem. Tudi s kokakolo, čajem in kavo ne velja pretiravati. Nekatere študije so namreč potrdile povezavo med izgubo kostne mase in kofeinom ter fostorjem v pijačah. Tudi pšenični otrobi iz vidika zdravja kosti niso vedno optimalna izbira za zajtrk. Če jih uživamo skupaj z mlekom – in večinoma počnemo prav to, telo absorbira manj kalcija.

Zdravila

Dolgotrajno jemanje nekaterih zdravil negativno vpliva na zdravje kosti. Glukokortikoidi, ki se pogosto predpisujejo pri revmatoidnem artritisu, astmi, lupusu in Chronovi bolezni, lahko povzročijo izgubo kostne mase.

Telesna teža

Prenizka telesna teža, pri kateri je indeks telesne mase 18,5 ali manj, povzroči izgubo kostne mase in poveča tveganje za zlom kosti. Pomagajo vaje za moč in dodatek kalcija, ki naj ga predpiše zdravnik. Pogosto je vzrok za prenizko telesno težo motnja prehranjevanja, ni pa nujno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj