Za zmanjšanje vnosa soli in stroškov ter reševanje življenj

Avtor: T. L.

Nova globalna študija raziskovalcev Univerze Tufts predvideva, da bi vladne politike in kampanje, ki bi bile oblikovane v smeri zmanjšanje vnosa soli, stroškovno zelo učinkovite in bi bistveno pripomogle k zmanjšanju števila bolezni, povezanih s pretiranim uživanjem soli. 

So namreč stroškovno učinkovite tudi brez upoštevanja morebitnih prihrankov zdravstvenega varstva. To je zato, ker prizadevanja za omejevanje uporabe soli s pomočjo politike (javnega šolstva, dogovorov z industrijo) ne bi zahtevala visokega finančnega vložka glede na potencial v zmanjšanju umrljivosti in invalidnosti ljudi, ocenjujejo raziskovalci.  

»Vemo, da so prevelike količine soli v prehrani vsako leto povezane s stotinami smrti zaradi srčno-žilnih težav, ki bi jih bilo mogoče preprečiti,« je dejal avtor študije dr. Dariush Mozaffarian, dekan bostonske Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy. » Vprašanje za milijardo dolarjev pa je, kako začeti, da bi se poraba soli zmanjšala in koliko bi takšno prizadevanje stalo,«  
Bolezni srca in ožilja so vodilni vzrok smrti v svetu in za enega od treh umrlih so usodni prav zapleti ob kardiovaskularnih boleznih. 
Pomemben dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni je visok krvni tlak. Zmanjšanje vnosa natrija lahko znatno zniža krvni tlak pri odraslih, s tem pa se znižati tudi tveganje za kardiovaskularne bolezni. Posameznik pa ne zaužije natrija le v kuhinjski soli, ampak tudi v različnih živilih, kot so kruh, mleko, jajca, meso in školjke ter predelana živila, kot so preste, kokice, sojina omaka in tudi goveje oziroma jušne kocke. 
Da bi zmanjšali tveganje za bolezni srca, morajo odrasli zmanjšanje vnosa natrija na manj kot 2 gramov na dan, kar je enako približno eni čajni žlički soli, priporoča Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).
V študiji, objavljeni v reviji BMJ, so raziskovalci preučevali učinke in stroške vladno podprtih programov za zmanjšanje vnosa natrija v 183 državah po vsem svetu. Ugotovitve so pokazale, da bi postopno zmanjševanje vnosa soli za 10 odstotkov več kot 10 let, lahko prihranilo v povprečju 5,8 milijona nezmožnosti prilagojenih let življenja (DALY) vsako leto, ki bi ga sicer posamezniki izgubili zaradi bolezni srca in ožilja, in to za povprečni strošek 204 ameriških dolarjev na rešeno življenje. .

Nezmožnosti prilagojena leta življenja (DALY, angl. Disability-Adjusted Life Year) so merilo za celotno breme bolezni, izraženo kot število izgubljenih let zaradi slabega zdravja, invalidnosti ali prezgodnje smrti. Razvili so ga leta 1990 kot merilo za primerjave med dolžino zdravega življenja in pričakovano življenjsko dobo v različnih državah. DALY se vse bolj pogosto uporablja na področju javnega zdravja in pri ocene vplivov na zdravje (HIA). DALY razširja pojem let, izgubljenih zaradi prezgodnje smrti … na enakovredna leta ‘zdravega’ življenja, izgubljena zaradi slabega zdravja ali invalidnosti (1)

Viri: (1) Wikipedia

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj