Novo upanje za bolnike z rakom debelega črevesa in danke

Avtor: Johns Hopkins Medicine, R. M. Z.

Odkritje novega biomarkerja za raka debelega črevesa in danke nakazuje nove možnosti zdravljenja ter prinaša nova orodja za zgodnje preprečevanje ter preventivo.

Rak debelega črevesa in danke je najpogostejša oblika raka, čeprav ga je mogoče preprečiti. Razvije se podobno kot vi ostali: mutirane celice uidejo nadzoru in preslepijo imunski sistem. 

Kreiranje novih žil, ki rakavim celicam potem, ko uspešno »uidejo« imunskemu sistemu, omogočajo prehranjevanje in rast, je ključno za rast tumorja. Proces je kompleksen in če se prekine, se bolezen ustavi.

Rakave celice odmrle po 24 h

Raziskovalci Univerze Johns Hopkins so odkrili, da beljakovina beta-1,4-galaktoziltransferaza-V igra pomembno vlogo tudi pri razvoju raka debelega črevesa in danke. Gre za beljakovino, ki pospeši oksidacijo in ki je v rakavih celicah bolj prisotna. Rezultat so super oksidi, ki vodijo v povečanje števila novih celic ter nastanek žilja, ki ga rak nujno potrebuje za širjenje. 

Če bi proces učinkovito zaustavili, bi lahko ustavili tudi delitev tumorskih celic. Točno to so tudi storili ter razvili učinkovino D-PDMO, ki se je izkazala kot izjemen transferazni zaviralec. 

Že po 24 urah po uporabi se je v celicah pomembno zmanjšala izraženost beta-1,4GalT-V, rakave celice pa so pospešeno odmirale.

Izsledke so pred kratkim javno predstavili, v sporočilu za javnost pa  zapisali, da odkritje napoveduje nova klinična orodja tako za zgodnje odkrivanje raka debelega črevesa in danke kot tudi za njegovo zdravljenje.

Zakaj tumor potrebuje svoje žile?

V prvih mesecih po nastanku se tumor prehranjuje z difuzijo. Čim večji je, več hrane in kisika rabi. Začne stimulirati nastanek tumorskega žilja, da bi si to zagotovil. Kar je nevarno tudi zanj: do sebe pripelje kri, v kateri so limfociti, ki se začnejo takoj odzivati na tujek. 

Zato je v zelo pomembno, koliko časa je imunski sistem zdrav in sposoben kontrolirati vse nevarne spremembe. V telesu namreč dnevno nastaja precej »zametkov« za raka, vendar jih dobro delujoč imunski sistem prepozna in pravočasno uniči.

Kako iz normalne celice nastane rakava?

Procesu spreminjanja normalne celice v rakavo rečemo maligna transformacija, uspešen pa je le pri celicah, ki bolj dojemljive za mutacije. Imunski sistem pri tem ne igra vloge. Nastopi pa, ko so to enkrat zgodi: spremenjene celice prepozna in uniči. Proces, ki ne traja nekaj dni, pač pa leta, se vrši vse dotlej, dokler se bodoče rakave celice ne spremenijo tako zelo, da jih imunski sistem ne prepozna več kot potrebne »poprave« ali uničenja. 

Faze nastanka raka

Preobrazba zdrave celice (njena »slabost« je večja dojemljivost za mutacije, kar ni vedno nujno slabo) v rakavo poteka v več fazah. 

V fazi aktivne eliminacije imunski sistem zaznava vse spremenjene celice in jih odstrani. 

Sledi faza, v kateri se rakave celice, ki so se spremenile do te mere, da jih imunski sistem kot sovražne ne prepozna več, že nekontrolirano delijo. Ampak še vedno razmerje med tistimi, ki jih imunski sistem prepozna in uniči, ter tistimi, ki so mu, ker so se vmes spremenile, ušle, ostaja v ravnovesju. Imunski sistem jih uničuje, pobegle rakave celice se pospešeno delijo ter združujejo v skupke – bodoče tumorje. 

V tretji fazi imunski sistem odpove, tumor pa se začne neovirano razvijati in širiti. 

Sorodne vsebine:

Foto:Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj