Debelost otrok vodi v sladkorno bolezen in prezgodnjo smrt

Avtor: R. M. Z.

Sladkorna bolezen tip 2 je še pred nekaj desetletji veljala za bolezen ostarelih.

Zdaj postaja bolezen otrok in mladostnikov s hudimi posledicami, med katerimi je tudi deset let prezgodnja smrt.

O tem, zakaj za sladkorno bolezen zboleva vse več otrok in mladostnikov, smo se pogovarjali z dr. Marjeto Tomažič, diabetologinjo s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove UKC Ljubljana. Pravi, da je velika razlika, če človek zboli pri petnajstih ali pri šestdesetih.

Ali število mladostnikov s sladkorno boleznijo narašča in kaj to pomeni za javno zdravstvo kot sistem?  

Incidenca sladkorne bolezni tipa 2 narašča tudi v otroški dobi, predvsem pa v dobi adolescence. Porast  sovpada s porastom debelosti. Debelih je 7 odstotkov osnovnošolcev, prekomerno prehranjenih pa 20 odstotkov. Zanimivo študijo so napravili na Fakulteti za šport, v kateri so primerjali športnovzgojne kartone današnjih osnovnošolcev s kartoni generacije izpred 30 let. Izkazalo se je, da se je debelost osnovnošolcev povečala za 40 odstotkov, gibalne sposobnosti, ki so povezane s poznejšo delazmožnostjo, pa so se pomembno poslabšale. Debelost pri otrocih je povezana tako s sladkorno boleznijo tipa 2 kot z večjo pojavnostjo srčno-žilnih bolezni. V bodoče bo to veliko družbeno breme. 

 

Najstniki s sladkorno boleznijo tipa 2 kmalu pristanejo na inzulinu, hudi zapleti pa se pojavijo že pred 40. letom starosti.

Ali je potek sladkorne bolezni tipa 2 pri mladostnikih enak kot pri ostarelih?

Potek je agresivnejši, kar je zelo verjetno povezano s tem, da v obdobju mladostništva in zgodnje odrasle dobe beležimo slabše vodljivo glikemijo. Zdravljenje sladkorne bolezni zahteva zelo dosledno in disciplinirano življenje, kar je pri mladih teže doseči. Če glikemija ni urejena, so koncentracije glukoze visoke in spremenljivejše, kar povzroča večjo okvaro organov in hitrejše napredovanje bolezni. Visoka koncentracija glukoze vpliva na sposobnost izločanja inzulina, ki je vedno manjša. Propad trebušne slinavke je izrazitejši. Tako  najstniki s sladkorno boleznijo tipa 2 kmalu pristanejo na inzulinu, kar je zahtevno zdravljenje, ki ga v optimalnem obsegu zmore malo ljudi.

Kako pa je z zapleti, če za sladkorno boleznijo zbolijo otroci ali mladostniki?

Sladkorna bolezen tipa 2 je zelo resna bolezen. Zgodnji nastanek te bolezni pomeni tudi zgodnji nastanek kroničnih zapletov sladkorne bolezni, ki zmanjšajo kakovost življenja in povzročajo prezgodnjo umrljivost. Če za sladkorno boleznijo tipa 2 nekdo zboli kot najstnik, se resni zapleti pojavijo že pred 40. letom starosti. Retinopatija se pojavi še celo prej. Epidemiološke študije kažejo, da se življenjska doba skrajša za deset let.

Ali na pogostnost sladkorne bolezni pri mladostnikih vpliva socialni status družine?

Da. Debelost, ki je glavni vzrok za sladkorno bolezen pri mladostnikih, je povezana z nižjim izobrazbenim statusom staršev. Prav zato tako zelo poudarjamo, da je s preventivnimi ukrepi treba začeti že v vrtcu in da je starše potrebno izobraziti za zdravo prehranjevanje in življenje. V osnovni šoli je že prepozno, saj je delež debelih otrok ob vstopu v šolo že več kot 6 odstotkov. To je le malo manj, kot je delež debelih najstnikov. Treba pa bo iti tudi v širše akcije, ki jim najbolj nasprotuje živilska industrija. Pogubne so sladke pijače, ki so glavni vzrok za debelost otrok, še posebej dečkov. Delež sladkarij in sladkih pijač v prehrani naših osnovnošolcev je zelo velik in smo na prvem mestu v Evropi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj