Športna prehrana in rekreacija: Kaj jesti za pohod v gorah

Dileme, ali rekreativci potrebujejo funkcionalna hranila, že dolgo ni več. Intenzivna telesna vadba za telo predstavlja stres, med katerim se število prostih radikalov poveča za deset do dvajsetkrat.

Hoja v gore je povezana z izjemnimi napori in zahteva celostno kondicijo ter prehransko podporo. Foto: Bigstock

Telo se jim zoperstavi z antioksidanti, ki pa jih preprosto nima dovolj. Če ne dobi pomoči od zunaj, so posledice bolečine v mišicah, utrujenost, padec imunskega sistema ter velika dovzetnost za okužbe.

Opisano je le en vidik delovanja intenzivne fizične aktivnosti na telo. Ki tudi ni nujno povezana z vrhunskim poklicnim ali rekreativnim športom. Enaki procesi stečejo tudi pri tistih, ki se na primer občasno odpravijo na nekajurni pohod v gore (kjer je potrebno »zdržati« tako vzpon kot povratek).

Funkcionalna hrana poveča zmogljivost

Z zgolj nekaj preprostimi prehranskimi »prijemi« pa se intenzivna športna izkušnja že med izvajanjem iz komaj zdržljive spremeni v ne samo znosno, pač pa tudi prijetno. Trik je v prilagojenih prehranskih metodah vrhunskih športnikov, ki omogočajo boljše delovanje telesa med izvajanjem aktivnosti. Naval endorfinov namreč nastopi kasneje.

Športniki največ posegajo po prehranskih dopolnilih in funkcionalnih živilih, ki vračajo energijo, krepijo mišice ter pospešujejo regeneracijo. Vodilno vlogo na tem področju imajo karnitin, riboza, kreatin, med sredstvi za regeneracijo pa omega 3 maščobne kisline, L-glutamin, metilsulfonilmetan (MSM) ter fosfatidilserin (PS).

Sodeč po raziskavi, ki jo je opravil Insider, se trendi drastično spreminjajo.

Sodeč po raziskavi, ki jo je opravil Insider, pa se trendi drastično spreminjajo. Prihajajo prehranski dodatki z vsakodnevnim režimom jemanja, ki organizmu zagotavljajo celovito in dolgotrajno nutricistično podporo brez drastičnih posegov v vsakodnevno prehrano.

Dogaja se odločni »ne« vsemu, kar ni naravno: umetnim barvilom, umetnim sladilom, konzervansom… Doba sintetičnih praškov neprijetnega okusa se končuje, prihajajo okusni dodatki iz sadja, zraslega ekološko in obdelanega na naravni način: z vodo.

Prihajajo polifenoli

Novi »zvezdniki« med funkcionalnimi hranili so polifenoli. Specializirana prehranska dopolnila, ki jih vsebujejo, učinkovito vračajo energijo, povečujejo vzdržljivost, odpravljajo mikropoškodbe tkiv ter pospešujejo regeneracijo.

Polifenole dnevno vnašamo s hrano (zelena, rdeča, rumena zelenjava, jagodičevje).

Jasno je, da za vikend pohod v gore ne potrebujemo enako skrbno načrtovane prehrane in dodajanja funkcionalnih hranil kot pri vrhunskem športu. Dejstvo pa je, da med celodnevnim podvigom optimalna prehranska podpora telesu pomaga prenesti napor in vse, kar temu sledi (padec imunosti, bolečine v mišicah, nespečnost zaradi utrujenosti…).

Staranje in telesni napori

In kako pri šestdesetih poskrbeti, da bo naše telo kos fizičnim naporom? Ali v teh letih z njim sploh lahko začnemo? Odgovor je seveda: da.

Starost ni ovira, da se ne bi začeli ukvarjali z bolj intenzivno fizično dejavnostjo.

Starost ni ovira, da se ne bi začeli ukvarjali z bolj intenzivno fizično dejavnostjo, je pa prehranska podpora v tem obdobju še posebej pomembna. Hranila, ki jih pri tej starosti potrebujemo, težko dobimo zgolj s hrano. Naše starajoče se telo potrebuje več nege in vzdrževanja, še posebej, če ga ženemo v telesne napore (ki imajo sicer izjemne pozitivne vplive na delovanje vseh organov in sistemov).

Nekaterna hranila posebej pomembna

Kakovostna funkcionalna hranila (omega 3, vodotopni Q10, antioksidanti, betaglukani, minerali) poskrbijo za to, da smo bolje kos fizičnim naporom. Na starost hranil, ki jih potrebujemo, z običajno hrano ne moremo vnesti dovolj. Čas je za prehranska dopolnila, pri katerih pa se je potrebno izjemno dobro pozanimati in vprašati strokovnjake, katero vrsto produkta izbrati.

Ena kapsula prehranskega dopolnila lahko vsebuje na primer 300 mg omega 3 maščobnih kislin ali pa 700 mg. Na embalaži enih je vsebnost EPK in DHK natančno navedena, pri drugih ne. Koristni učinek imata obe, ampak, ko se bo srce in ožilje mučilo pri vzponu, bodo razlike v kakovosti postale očitne. Podobnih primerov je veliko, na nas samih pa je, kako bomo ravnali.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj