Nizka raven omega 3 povezana s težavami otrok pri branju

Podatki kažejo, da imajo številni otroci v starosti od sedem do devet let v krvi nizko raven ključnih omega-3 maščobnih kislin.

Raven maščobnih kislin omega-3 v krvi znatno napoveduje otrokovo vedenje in sposobnost učenja. Otroci bi morali ribe in morske sadeže uživati dvakrat na teden. Foto: Bigstock

Raven omega-3 DHA v obliki , ki jo najdemo tudi v možganih (dolge verige), je tudi pomemben napovedni dejavnik za to, kako dobro se otroci lahko skoncentrirajo in kako uspešni so pri učenju.

Vnos z rastlinskimi olji ni dovolj

Dolgo-verigne maščobne kisline omega-3 (EPA in DHA), ki jih najdemo v ribah, morskih sadežih in nekaterih algah, so pomembne za zgradbo in delovanje možganov, za ohranjanje zdravega srca in za dobro delujoč imunski sistem. Vladne smernice za zdravo prehrano priporočajo vsaj dve porciji rib na teden. Čeprav lahko z rastlinskimi olji vnesemo EPA in DHA omega-3 s krajšo verigo, so novejše raziskave pokazale, da njihova pretvorba v dolge verige ni zanesljiva, kar še posebej velja za DHA.

Skoraj 90 odstotkov otrok uživa premalo rib

Po študijo sta se podpisala dr. Alex Richardson in profesor Paul Montgomery in Univerze Oxford, objavljena pa je bila v PLOS One. Gre za eno od prvih raziskav sploh, ki se je ukvarjala z omega 3 v krvi pri otrocih. Razkrila je, da skoraj devet od desetih britanskih otrok ribe uživa manj kor dvakrat na teden. Skoraj deset odstotkov jih rib in morskih sadežev sploh sploh ne uživa. Raziskovalci so vzeli vzorce krvi 493 šolarjem, starih med sedem deset let, iz 74 osnovnih šol v Oxfordshireu. Njihove bralne sposobnosti so bile ocenjene na nacionalnih testih pri sedmih letih starosti oziroma na podlagi trenutne presoje njihovih učiteljev.

Bralne sposobnosti in izmerjena raven omega-3

Izkazalo se je, da so bile ravni omega 3 povezane z bralnimi sposobnostmi otrok. Otroci s podpovprečnimi bralnimi sposobnostmi so imeli v krvi povprečno nekaj manj kot dva odstotka skupnih maščobnih kislin omega-3 DHA (dokozaheksaenojska kislina) in 0,5 odstotka omega-3 EPA (eikozapentaenojska kislina) – skupaj torej 2,45 odstotkov dolgoverižnih omega-3 skupaj. To je skoraj za 100 odstotkov manj od s strani smernic priporočenih najmanj 4 odstotkov. Raziskave sicer za odrasle priporočajo delež 8 do 12 odstotkov,kar naj bi bilo optimalno za ohranjanje srčno-žilnega zdravja.

Napovedni dejavnik za otrokovo vedenje in sposobnost učenja

Prof. Paul Montgomery (Univerza Oxford), prvopodpisani avtor raziskave, pojasnjuje: „Iz vzorca skoraj 500 šolarjev smo ugotovili, da raven maščobnih kislin omega-3 v krvi znatno napoveduje otrokovo vedenje in sposobnost učenja. Višja skupna raven omega-3 v krvi in ​​zlasti DHA sta bili povezani z boljšim branjem in spominom ter z manj vedenjskimi težavami (ki so jih ocenili starši in učitelji). Čeprav so potrebne nadaljnje raziskave, menimo, da bi te ugotovitve na splošno lahko uporabili za šolarje po vsej Veliki Britaniji.”

V krvi večine otrok omega 3 s kratkimi verigami

Dr. Alex Richardson (Univerza Oxford) dodaja: “Dolgoročnih zdravstvenih posledice tako nizkih ravni omega-3 v krvi pri otrocih ne poznamo. Toda naša študija kaže, da mnogi, če ne večina otrok, najbrž ne dobijo dovolj dolgo-verižnih omega-3, ki jih vsi potrebujemo za zdrave možgane, srce in imunski sistem. To resno vzbuja zaskrbljenost, saj smo ugotovili, da je nižji DHA v krvi pri teh otrocih povezan s slabšim vedenjem in učenjem. Večina otrok, ki smo jih preučevali, je imela v krvi omega-3 s kratko verigo, kar bi pri odraslih pomenilo veliko tveganje za srčne bolezni. To je bilo skladno s poročili njihovih staršev o uživanju rib in morskih sadežev.”

Učinki tudi pri ADHD in podobnih stanjih

Prejšnje študije Univerze Oxford so pokazale, da je prehransko dopolnjevanje z omega-3 DHA izboljšalo napredek pri branju in vedenju pri otrocih iz splošne šolske populacije, ki so zaostajali pri branju. Potrdile so tudi prednosti dopolnjevanja prehrane z dolgoverižnimi omega-3 (EPA + DHA) pri otrocih z ADHD, dispraksijo, disleksijo in sorodnimi stanji. Študije so zdaj že razširili na celotno populacijo otrok.

Dovolj vzorec krvi iz prsta

„Tehnični napredek v zadnjih letih je omogočil merjenje ravni omega-3 in drugih maščobnih kislin iz vzorca krvi iz prsta. V preteklosti je bil za to potreben vzorec krvi iz vene, kar je resno omejevalo raziskave o stanju omega-3 pri v zdravih otrocih,” pojasnjuje Richardson. Verjame, da je študija pomembna za splošno populacijo, izpostavlja pa, da lahko nekatere genetske razlike (povezane tudi z raso), vplivajo na presnovo maščobnih kislin omega 3. Večina otrok, ki so sodelovali v raziskavi, je bilo belcev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj