Ribje olje in možganska kap: zmanjšanje zbolevanja za 25 %

V zadnjih letih se dokazi o koristnosti uživanja omega 3 maščobnih kislin kar vrstijo. Novi podatki kažejo, da EPA (eikozapentanojska kislina) varuje pred boleznimi srca in ožilja ter zmanjšuje tveganje za možgansko kap.

Za bolnike, ki jih ogroža možganska kap, je še posebej pomembna EPA (eikozapentanojska kilsina), ki k zmanjšanju zbolevanja pripomore več kot DHA oziroma kot ribje olje kot celota. Foto: Bigstock

Nenasičene maščobne kisline se večinoma nahajajo v živilih živalskega izvora. Pravi »kralj« med njimi je ribje olje. Vsebuje esencialni omega 3 maščobni kislini EPA in DHA. Ker ju telo ne proizvaja samo, ju moramo vanj vnesti s hrano ali s prehranskimi dopolnili. Redno uživanje mastnih rib, ki so največji naravni vir EPA in DHA, je zato še kako na mestu – še posebej, ker ribe vsebujejo tudi številna druga hranila, ki pripomorejo k temu, da se počutimo dobro in funkcioniramo normalno.

Za bolnike, ki jih ogroža možganska kap, je še posebej pomembna EPA, ki k zmanjšanju zbolevanja pripomore več kot DHA oziroma kot ribje olje kot celota, trdijo danski raziskovalci. Ugotovitve so rezultat njihovih meritev omega 3 v maščobnem tkivu: večje, kot so bile vrednosti EPA, manj pogosta je bila možganska kap.

EPA in ateroskleroza ter ishemična bolezen srca

Na Danskem so analizirali podatke za 55 tisoč ljudi, ki so sodelovali v veliki danski populacijski študiji Danish Diet, Cancer and Health. 3400 so odvzeli vzorce maščevja in analizirali njihovo sestavo. Podatke o pogostnosti možganske kapi so pridobili iz nacionalnega registra bolnikov. 1879 oseb, ki so sodelovale v študiji, je v obdobju 13,5 let doživelo možgansko kap. Za 1755 od njih so imeli na razpolago njihovo maščobno tkivo. Slednje je namreč dober pokazatelj prehranskih navad. Ugotovili so, da so bile vrednosti EPA maščobne kisline v tkivu pri tistih, ki so doživeli možgansko kap, bistveno nižje kot v tkivu pri tistih, ki je niso. Izkazalo se je tudi, da je bilo pri tistih z več EPA maščobne kisline v tkivu manj ateroskleroze in ishemične bolezni srca (pri slednji gre za to, da je preskrba srca s kisikom motena ob minimalnem naporu ali mirovanju).

Predvsem pomemben vnos EPA omega 3 maščobne kisline

Danska raziskava je tako potrdila ugotovitve velike populacijske študije REDUCE-IT, ki je pokazala, da uživanje prehranskih dopolnil z visoko vrednostjo EPA omega 3 maščobnih kislin drastično, za kar 28 odstotkov, zmanjša tveganje za možgansko kap. Izsledki so pomembni zato, ker se številne študije še vedno osredotočajo na dobrobiti obeh omega-3 maščobnih kislin, čeprav postaja jasno, da ključno vlogo pri varovanju srca in ožilja igra EPA. 

Zgodba se zdi podobna tisti s holesterolom, ko je do potrditve, da visoke vrednosti holesterola v krvi niso nujno nekaj slabega, pač pa da je pomembno razmerje med holesterolom visoke gostote (HDL) in holesterolom nizke gostote (LDL). Prvi žile varuje in je koristen, drugi je pomembne dejavnik ateroskleroze in je škodljiv. Tudi vnašanje veliko omega 3 maščobnih kislin nujno ne vodi v odlično delujoče srce in zdrave žile. Pomembno je, razmerje med njimi, ki naj bo v korist EPA.

Raziskavo v celoti lahko preberete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj