Magnezij mogoče zmanjša tveganje za visok krvni tlak

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je odobrila kvalificirano zdravstveno trditev, da uživanje magnezija zmanjša tveganje za visok krvni tlak.

Da bi raziskali razmerje med vnosom magnezija in visokim krvnim tlakom (arterijsko hipertenzijo), so pri FDA ocenili 85 intervencijskih in 43 opazovalnih študij. Foto: Bigstock

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) se je danes odzvala na peticijo za zdravstveno trditev o magneziju, ki jo je vložil Center za izobraževanje in raziskave o magneziju. V njej so zahtevali, da FDA potrdi, da uživanje magnezija zmanjša tveganje za visok krvni tlak.

FDA je ugotovila, da trenutni dokazi podpirajo le kvalificirano zdravstveno trditev o ugodnem vplivu magnezija na visok krvni tlak – pod pogojem, da je le-ta oblikovana tako, da ne zavaja potrošnikov. Kot navaja, so “kvalificirane zdravstvene trditve podprte z znanstvenimi dokazi, vendar ne izpolnjujejo strožjega standarda ‘pomembnega znanstvenega dogovora’. Slednji se sicer zahteva za v celoti odobrene zdravstvene trditve .

Da bi raziskali razmerje med vnosom magnezija in visokim krvnim tlakom (arterijsko hipertenzijo), so pri FDA ocenili 85 intervencijskih in 43 opazovalnih študij. Ugotovili so, da je bila večina neprepričljivih. Manjše število intervencijskih študij je sicer pokazalo statistično pomembno znižanje visokega krvnega tlaka ob dovolj visokem prehranskem vnosu magnezija, večina pa ni pokazala nobenega učinka. Na podlagi teh ugotovitev namerava FDA razmisliti o uveljavljanju diskrecijske pravice za naslednje kvalificirane zdravstvene trditve za običajna živila in prehranska dopolnila, ki vsebujejo magnezij:

  • “Nekonsistentni in neprepričljivi znanstveni dokazi kažejo, da lahko diete z zadostnim vnosem magnezija zmanjšajo tveganje za visok krvni tlak (hipertenzijo) – stanje, ki je povezano s številnimi dejavniki.”
  • “Zadostni vnos magnezija lahko zmanjša tveganje za visok krvni tlak (hipertenzijo). Vendar je FDA sklenila, da so dokazi nedosledni in neprepričljivi.”
  • “Nekateri znanstveni dokazi kažejo, da lahko diete z zadostnim magnezijem zmanjšajo tveganje za visok krvni tlak (hipertenzijo), stanje, povezano s številnimi dejavniki. FDA je zaključila, da so znanstveni dokazi, ki podpirajo to trditev, nedosledni in ne dokončni.”

Podrobne informacije najdete TUKAJ.

Morda vas zanima tudi:

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj