Nasveti za lažje in rednejše odvajanje

Težave, povezane z opstipacijo, sodijo med najpogostejše prebavne motnje. Pri otrocih so krči in napenjanje zaradi zaprtja najpogostejši vzrok bolečin v trebuhu. Zaprtje najpogosteje nastane zaradi nepravilne prehrane. Lahko pa se pojavi zaradi določenih bolezni, ki posredno vplivajo na gibljivost črevesja (npr. poškodbe hrbtenjače) ali pa neposredno povzročijo mehansko oviro za nemoteno odvajanje blata (npr. rak širokega črevesja).

Rednejše odvajanje
Najpogostejši vzrok za zaprtje je nepravilna prehrana. Foto: Bigstock

Tudi določena zdravila imajo kot stranski učinek svojega delovanja zaprtje, pomembno pa vplivajo na njegov nastanek tudi premalo gibanja, sedeče delo in nezmožnost odvajanja ob pojavu dražljaja (delavci za tekočim trakom, vozniki … Če imate težave z zaprtjem, se je treba o tem pogovoriti z zdravnikom, pojasnjuje doc. dr. Boštjan Mlakar, specialist abdominalne kirurgije iz Centra Zdrav splet.

In kako si pomagamo, da je odvajanje lažje, rednejše in blato mehkejše? Dr. Mlakar pojasnjuje, da začnemo z osnovnimi prehranskimi ukrepi, ki jih po potrebi stopnjujemo. 

Prehrana

Ker je najpogostejši vzrok zaprtja nepravilna prehrana, poskušamo težavo odpraviti z ustrezno dieto. Hrana mora vsebovati veliko balastnih snovi in tekočine. Zelenjava in žitarice vsebujejo veliko vlaknin, ki vpijajo in zadržujejo vodo, zato je blato mehkejše in se skozi črevo pomika hitreje. Delci vlaknin tudi mehanično aktivirajo živčne reflekse v črevesju in s tem izzovejo krčenje črevesja. Za mehčanje blata je treba uživati tudi veliko tekočine. Postopoma morate preiti na prehrano z več vlakninami (v 4–6 tednih), da se prebavni sistem ustrezno prilagodi. V začetku se lahko pojavijo močni vetrovi in napenjanje, običajno pa te težave v nekaj tednih minejo.

Najpogostejši vzrok za neprijetno počutje ob zaužitju večje količine vlaknin je premajhen vnos tekočine. Vlaknine se morajo namreč namočiti, da se zmehčajo in da blato postane mehko. Priporoča se zaužiti vsaj liter in pol vode dnevno, razen če je to zaradi pridruženih bolezni (srčna obolenja, kronični ledvični bolniki …) odsvetovano. Veliko vlaknin je v zelenjavi in sadju, tudi v indijskem trpotcu, otrobih žitaric in v semenih. Uživati je treba polnozrnati in črni kruh, jogurt z lanenim semenom ali otrobi. Pomagajo tudi namočene suhe slive in fige.

Najobičajnejši znaki zaprtja: trdo, suho blato, napenjanje pri odvajanju, krči v trebuh in neredno odvajanje (običajno redkeje kot 3-krat tedensko).

Mehčala

Kadar z dieto ne odpravimo zaprtja, lahko poskusimo ozmotska odvajala. Mineralna voda z magnezijem velikokrat pomaga odpraviti zaprtje. Priporoča se pitje 2–3 dl mlačne mineralne vode z magnezijem na tešče. Čez noč pustimo odprto steklenico, tako da zmanjšamo količino mehurčkov, ki napihujejo. Farmacevtska industrija ponuja več ozmotskih odvajal. Gre predvsem za pripravke laktuloze, ki v širokem črevesju vežejo nase vodo in minerale ter s tem naredijo črevesno vsebino mehkejšo in pospešijo gibanje črevesja. Mehčala je treba uporabljati redno, saj ne gre za močna odvajala, ki bi delovala po nakajdnevnem zaprtju.

Pri zasušenem blatu in več dni trajajočem zaprtju bo treba trde čepe blata v zadnjem črevesju predhodno zmehčati z maslenimi ali glicerinskimi svečkami. V zadnjik si vstavimo koščke masla, ki smo ga predhodno nekoliko strdili v hladilniku. Še boljše pa je klistiranje, to pomeni izpiranje črevesja z mlačno vodo (glejte klistiranje). Večkrat pa trde čepe odstrani šele zdravnik pri pregledu zadnjega črevesja s prstom. Uporaba večjih odmerkov ozmotskih odvajal lahko pripelje do izsušitve in izgube mineralov, zato moramo uživati dovolj tekočin. Ob hkratnem jemanju nekaterih drugih zdravil (npr. tiazidnih diuretikov) lahko izgubimo preveč kalija, zato se je treba posvetovati z zdravnikom.

Močnejša odvajala

Obstajajo tudi močnejša odvajala (odvajalni čaji, svečke in tablete), ki neposredno spodbujajo gibanje črevesja in povečajo skozi črevo izločeno vodo in minerale. Uporabljamo jih lahko le kratek čas, saj pri dolgotrajni uporabi pride do okvare črevesja in njegove odvisnosti od odvajal. Zmotno je prepričanje, da so odvajalni čaji neškodljivi; pri dolgotrajni uporabi pride do spremembe barve sluznice črevesja; ta postane črnikasta. Med nosečnostjo in dojenjem je uporaba teh odvajal odsvetovana.

Ali ste že preizkusili vlaknine indijskega trpotca? Vlaknine indijskega trpotca (psillium) v stiku z vodo nabreknejo in ustvarijo naraven gel, ki mehča blato in pomaga pri lažjem odvajanju. Med potovanjem skozi prebavni trakt nase veže strupe in obloge, ki so se s časom nabrali na črevesnih stenah. Če ga zaužijemo pred obrokom, poveča občutek sitosti in zmanjša tek, kar pride še kako prav vsem tistim, ki bi radi izgubili kak dodaten kilogram. Več o izdelku si lahko preberete tukaj: https://sanofarm.si/produkti/prebava/pocasna_prebava_in_zaprtost/

Klistiranje

Ne nazadnje poskusimo tudi klistiranje. To je postopek izpiranja črevesja z mlačno vodo. Voda naj ne vsebuje dodatkov, ki bi dražili črevesno sluznico, lahko pa na liter vode dodamo žličko soli. Klistiranje je zelo priporočljivo ob zasušenih kepah blata v zadnjem črevesju, ki jih voda zmehča in jih lahko lažje izločimo. Koristi pri lenem in opešanem črevesju, treba pa je postopek izvajati redno, vsakodnevno ob istem času.