Ob zdravilu za zniževanje pritiska ne pozabite na cink

Že blago pomanjkanje cinka vodi v številna neravnovesja v telesu, ki se lahko kažejo z motnjami v hranjenju, izgubo apetita, vonja in okusa ter z oslabljeno imunostjo.

Pomanjkanje cinka
Glavne zaloge cinka so v kosteh in mišicah. Te se ob pomanjkanju serumskega cinka aktivirajo šele takrat, ko se porabijo hitro razpoložljive zaloge v jetrih in drugih tkivih. Foto: Bigstock

Blago pomanjkanje skupaj z že prisotno kronično boleznijo, lahko povzroči poslabšanje bolezni in zaplete ob okužbi, ki se kažejo s povečanim oksidativnim stresom in povečano proizvodnjo vnetnih citokinov.

Pomanjkanje cinka že po nekaj dneh

Glavne zaloge cinka so v kosteh in mišicah. Te se ob pomanjkanju serumskega cinka aktivirajo šele takrat, ko se porabijo hitro razpoložljive zaloge v jetrih in drugih tkivih. Hitro razpoložljive zaloge cinka niso neskončne in zadostujejo samo za nekaj dni. Kadar s hrano ne dobimo dovolj cinka, v telesu ustvarimo neravnovesja, saj cink nadzoruje vsaj 300 biokemijskih reakcij v telesu.

Izguba cinka ob redni terapiji z zdravili za zniževanje pritiska

Cink se dnevno primarno izgublja:

  • s potenjem, 
  • z urinom,
  • z blatom.

Dodatno izgubo cinka povzroči tudi redno in dolgotrajno jemanje antihipertenzivov iz skupine tiazidnih diuretikov, ACE inhibitorjev ter antagonistov receptorjev za angiotenzin 2. Če k temu prištejemo še starost in z njo povezanim funkcionalnim pešanjem ledvic ter prebavil, je tveganje za blago pomanjkanje cinka še bistveno večje. 

mag. U. Strlekar, mag. farm, Stada, d.o.o.

Povzeto po: L. A. Braun, F. Rosenfeldt, Pharmaco-nutrient interactions – a systematic review of zinc and antihypertensive therapy, IJCP, 2013.

Vir:

L. A. Braun, F. Rosenfeldt, Pharmaco-nutrient interactions – a systematic review of zinc and antihypertensive therapy, IJCP, 2013.