A.Vogel Echinaforce s širokim spektrom protivirusnega delovanja tudi nad nove različice kovida

Zaskrbljujoče novejše različice virusa SARS-CoV-2 (VOC) predstavljajo grožnjo, saj kažejo spremenjeno biološko obnašanje, s čimer se lahko izognejo delovanju cepiva.

Echinaforce-covid
Izvleček Echinaforce je pokazal stabilno protivirusno aktivnost pri sedmih testiranih različicah virusa. Foto: Bigstock

Protivirusna zdravila s širokim spektrom delovanja bi tu lahko igrala pomembno vlogo pri nadzoru okužb. Za zdravilo iz ameriškega slamnika (Echinacea purpurea, izvleček A.Vogel Echinaforce, EF) so v številnih raziskavah pokazali posreden in neposreden protivirusni učinek proti (i) HOS B1. 1. 7 (alfa), B. 1. 351. 1 (beta), P. 1 (gama), B1. 617. 2 (delta), AV. 1 (škotski), B1. 525 (eta) in B. 1. 1. 529. BA1 (omikron) inačicam,  (ii) kar so pokazali na virusnih delcih s psevdotipom SARS-CoV-2, ki vsebujejo znano beljakovino spike (S) in referenčnega seva OC43 ter (iii) osnovnega tipa SARS-CoV-2 (Hu-1).

Molekularno dinamiko so uporabili za preučevanje interakcije fitokemičnih učinkovin ehinaceje z znanimi farmakološkimi tarčami virusov in gostiteljskih celic. Le izvleček EF je v veliki meri zaviral razmnoževanje vseh znanih  različic SARS-CoV-2 (VOC), upočasnil pa je tudi vstop virusnih psevdodelcev SARS-CoV-2 v celice dihal  pri EC500 v razponu od 3,62 do 12,03 µg/ml.

Preventivni dodatek 25 µg/ml Echinaforca je celicam dihal znatno zmanjšal zaporedne okužbe s SARS-CoV-2 (Hu-1) in OC43. Analize delovanja tega zdravila so so pokazale sposobnost vezave ključnih učinkovin zdravila, t.j. za alkilamide, kaftarinsko kislino in feruloil-tartarinsko kislino na tipične različice proteina S na virusih SARS-CoV-2. Ob tem so pokazale sposobnost  v  vpliva na encim TMPRSS-2, kar še dodatno pomembno vpliva na preprečevanje vstopa virusa v celico.

Stabilna protivirusna aktivnost

Izvleček Echinaforce je pokazal stabilno protivirusno aktivnost pri sedmih testiranih različicah virusa, verjetno zaradi stalne in široke sposobnosti učinkovin zdravila, da se uspešno vežejo na proteine virusa in mu tako onemogočajo vstop v celico. S tem preprečujejo njegovo razmnoževanje v človeškem organizmu. Raziskovalci so mnenja, da je A.Vogel Echinaforce lahko podporni dodatek k cepljenju pri obvladovanju obstoječih bolezni in prihodnje mutacije virusa SARS-CoV-2.

Vir:

Vimalanathan, S.; Shehata, M.; Sadasivam, K.; Delbue, S.; Dolci, M.; Pariani, E.; D’Alessandro, S.; Pleschka, S. Broad Antiviral Effects of Echinacea purpurea against
SARS-CoV-2 Variants of Concern and Potential Mechanism of Action. Microorganisms 2022, 10, 2145. https://doi.org/10.3390/ microorganisms10112145