Izkušnje v otroštvu povezane z boleznimi v odraslosti

Negativne izkušnje v otroštvu vplivajo na telesno zdravje v odraslosti. Tveganje še posebej povečajo dolgotrajnejše psihične in telesne zlorabe (vključno s spolnimi).

Prizadevanja za preprečevanje travm pri otrocih bi potencialno zmanjšala razširjenost raka, debelosti, bolezni srca in številnih drugih bolezni.Foto: Bigstock

Raziskave tudi kažejo, da so poleg izkušenj, ki jih otroci doživljajo doma, tudi zgodnje negativne zdravstvene izkušnje lahko dejavnik tveganja pri napredovanju bolezni odraslih.

Otroške izkušnje in kronične bolezni

Najbolj izrazita je povezava med izkušnjami v otroštvu in debelostjo, kajenjem in zlorabo alkohola, med socio-ekonomskimi dejavniki pa prevladuje neuspeh v srednji šoli in večja brezposelnost. Raziskava ameriškega CDC (Centra za nadzor in preprečevanje bolezni) je med dodatna zdravstvena tveganja uvrstila tudi koronarno bolezen srca, astmo, raka (z izjemno kožnega), sladkorno bolezen top 2, depresijo in kronično imunosupresijo.

Zmanjšanje pogostnosti astme in depresije

Izkušnje iz zgodnjega otroštva so za zdravo odraslost izjemno pomembne. Podatki za odrasle, ki so jih pregledali pri CDC, so pokazale, da jih je psihčno travmo vsaj enkrat doživelo 69,9 odstotkov. Raziskovalci so ugotovili tudi, da bi zmanjšanje otroških travm vodilo v bistveno boljše zdravje v odrasli dobi. Odpravilo bi lahko 27 odstotkov pljučnih stanj (predvsem astmo), za četrtino zmanjšalo alkoholizem in za 44 odstotkov zmanjšalo depresijo.

Pregledali podatke za 25 zveznih držav

Avtorji študije, v katero so zajeli podatke iz 25 ameriških zveznih držav za obdobje dveh let (od 2015 do 2017) sicer opozarjajo, da je za potrditev neposrednih povezav potrebnih še več raziskav. Bi pa prizadevanja za preprečevanje travmatičnih izkušenj v otroštvu potencialno zmanjšala razširjenost raka, debelosti, bolezni srca in številnih drugih bolezni, so zapisali v poročilo.

Preventivni ukrepi za izboljšanje stanja

Kot pomembne preventivne ukrepe navajajo: stabilno delovno okolje z družinam prijaznimi zaposlitvenimi politikami, izobraževalne kampanje, ki spodbujajo pozitivne prakse starševstva, kakovostno otroško nego, programe za povečanje odpornosti mladih na čustveni stres, mentorske programe za učenje odgovornega starševstva, boljše intervencijske strategije ter spodbujanje družbenih vzorcev, ki ščitijo pred nasiljem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj