Alergija na pršice, prehlad ali covid-19 – znaki podobni

Za otroke in odrasle z astmo je kronična izpostavljenost hišnim alergenom, kot so hišne pršice, povezana ne samo s tveganjem nastanka bronhialnih simptomov, ampak tudi s slabšanjem pljučne funkcije. Izsledki kažejo, da so alergije na hišne pršice pogostejše kot alergije na pelode trav.

57 odstotkov splošne populacije ima alergijo na hišne pršice, pri polovici od njih so težave tako hude, da poiščejo zdravniško pomoč. Foto: Bigstock

Težav, ki jih povzročajo pršice, se pogosto ne zavedamo in ne jemljemo dovolj resno. Hišne pršice so najpogostejši vzrok alergij, ki prizadanejo pljuča, in so tesno povezane z astmo. Skoraj 85 odstotkov bolnikov z astmo ima namreč tudi alergijo na hišne pršice. Neprepoznana in neustrezno obravnavana alergija na pršice lahko trajno zmanjša pljučno funkcijo.

Presenetljiva dejstva o hišni pršici

  • Običajno žimnico lahko naseli do 1,5 milijona hišnih pršic.
  • 0,25 g odmrlih kožnih celic lahko 3 mesece hrani več milijonov hišnih pršic.
  • Hišne pršice živijo le 2 do 3 mesece, vendar se v idealnih pogojih razmnožujejo izredno hitro, kar omogoča relativna vlaga med 65 in 80 % ter temperatura med 20 in 30 stopinjami Celzija. Samička lahko izleže od 20 do 80 jajc.
  • 1 g prahu lahko vsebuje do 2.000 hišnih pršic.
  • 2 mg hišnih pršic v enem gramu prahu vpliva na senzibilizacijo bolnika z alergijo.
  • 10 mg hišnih pršic v enem gramu prahu lahko izzove astmatični napad.

Alergična polovica populacije

Raziskave kažejo, da ima kar 57 odstotkov splošne populacije alergijo na hišne pršice. Pri polovici so težave tako hude, da poiščejo zdravniško pomoč. Splošni zdravniki pravilno postavijo diagnozo le v 15 odstotkih primerov.

V primeru suma na alergijo na pršice je dobro obiskati alergološko ambulanto. V njej bodo prepoznali alergene in predpisali ustrezno zdravljenje.

Težave bolj izrazite jeseni

Čeprav je alergija na hišne pršice celoletna alergija, so raziskave, pokazale, da se koncentracija pršic jeseni poveča za trikrat v primerjavi s koncentracijo hišnih pršic poleti. Vzrok so večja vlažnost zraka, ogrevanje, zmanjšano prezračevanje prostorov, kar vse omogoča idealne pogoje za razvoj hišnih pršic. Pršice uspevajo povsod, kjer se lahko hranijo z odmrlimi kožnimi celicami: na preprogah, v posteljah, na oblazinjenem pohištvu… Zaradi njih kihamo, nas srbijo oči, nam teče iz nosu… Ker so simptomi bolj izraziti jeseni, jih pogosto pripišemo prehladu in – v zadnjih dveh letih, celo covid-19.

Desenzibilizacija kot oblika zdravljenja

Glede na naraščajočo pogostnost alergijskega rinitisa in astme zaradi hišne pršice (in ne cvetnega prahu) ter ob dejstvu, da se hišnim pršicam ne moremo popolnoma izogniti, je potrebno ukrepati drugače. Za zdravljenje je zelo učinkovita desenzibilizacija. Poveča toleranco imunskega sistema za alergen, lajša simptome ter zmanjša potrebo po drugih zdravilih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj