Nadležni herpes na ustnici: okužimo se že kot otroci

Poletje prikliče v spomin dolge dneve, tople večere, počitnice, uživanje na soncu. Manj znano pa je, da pri nekaterih vročina in dolgotrajno izpostavljanje UV žarkom povzroči zagon ene od najpogostejših okužb sploh: herpes na ustnici (oralni herpes). Povzroča ga virus herpes simpleks tip 1 (HSV-1), s katerim se nas večina okuži že v otroštvu.

Herpes na ustnici
Oralni herpes je posledica okužbe z virusom herpes simpleks tip 1 (HSV-1), s katerim se  večina odraslih okuži do 50. leta starosti. Foto: Bigstock

Tipični simptom oralnega herpesa so z bistro tekočino napolnjeni skeleči mehurčki, ki jih spremlja rdečica. Praviloma se pojavijo na ustnicah ali okoli nosu, lahko pa se razjede pojavijo tudi v ustni votlini. Okužbo lahko spremljajo gripi podobni znaki, bolečine v mišicah, vročina. Ko se enkrat okužimo z virusom herpesa, ga imamo do konca življenja, saj se naseli v skupini živčnih celic v hrbtenici.

Kako se okužimo

Z virusom herpes simpleks se okužimo ob stiku z okuženo osebo ali predmeti, ki jih le-ta uporablja: kozarec, jedilni pribor, uporaba istega balzama za ustnice ali britvic…  Tudi poljub in oralni spolni odnosi z okuženo osebo nas »spravijo v težave«. Večina okužb se zgodi v otroštvu, do 50. leta starosti se je okuženih  že od 70 do 90 % ljudi. Inkubacijska doba (čas med izpostavljenostjo virusu in pojavom simptomov) je tako pri HSV-1 (oralni herpes) kot pri HSV-2 (genitalni herpes) od 2 pa vse do 12 dni, vendar se pri večini simptomi pojavijo po približno 4 dneh. Okužba s HSV lahko poteka z zelo blagimi simptomi  in celo brez njih, oziroma so ti tako neznačilni, da jih ljudje zamenjajo za kaj drugega  – kar pa ne pomeni, da niso kužni in da okužbe ne prenašajo na druge.

Potek primarne okužbe

Simptomi prve (primarne) okužbe z virusom HSV lahko vključujejo gripi podobne simptome: zvišana telesna temperatura, bolečine v telesu, vneto grlo, glavobol, otekle bezgavke – običajno v bližini mesta, kjer je virus vstopil v telo. Vendar je »zaščitni znak« oralnega herpesa vzbrst enega ali več mehurčkov, napolnjenih z bistro tekočino, na ustnici ali v okolici nosu, »stanje« pa se začne nekaj dni prej s srbenjem, skelenjem, rdečino, mravljinčenjem prizadetega predela.  Približno 2 dni po tem, ko mehurčki nastanejo, počijo, in iz njih mezi bistra tekočina. V naslednjih  4 do 8 dneh se na njih naredi rumenkasta skorja, potem pa traja še nekaj dni, da se koža v celoti zaceli. Mehurčki, tekočina v njih in rumena skorja so nalezljivi, zato ne imejte stikov z drugimi (objemanje otrok, poljubljanje partnerja….), dokler v celoti ne izginejo in se koža popolnoma zaceli.

Herpes na ustnici-dekle
HSV se kažejo kot mehurčki, napolnjeni z bistro tekočino, in ranice na vidnih sluznicah, ki se spontano pozdravijo. Foto: Bigstock

Kdaj in zakaj pride do ponovnih izbruhov

Posebno »poglavje«, ki ga piše herpes na ustnici, so njegovi ponovni zagoni. Že prej smo povedali, da se HSV potem, ko se okužimo z njim, naseli v živčne pleteže ob hrbtenici in tam ostane vse življenje – imunski sistem ga uspešno drži neaktivnega. Ko imunost pade, virus uide in zgodba z neprijetnimi mehurčki na ustnicah se ponovi. Pri nekaterih se to zgodi enkrat in nikoli več, pri drugih so ponovni izbruhi občasni, ni pa tako malo tistih, ki jim herpes redno greni življenje. Verjetnost ponovitve je večja v prvem letu po okužbi z HSV, dejavniki tveganja so tudi: čustveni, psihični ali fizični stres (izjemen telesni napor, poškodba, kirurški poseg), ženski spol (ponovni zagoni so pogostejši pri ženskah), hormonske spremembe (mena, predmenopavza, nosečnost, menstruacija), druge akutne okužbe, zdravila, ki zavirajo imunski sistem, dolgotrajna izpostavljenost močnemu soncu.

Za preprečevanje prenosa HSV okužbe upoštevajte naslednje:

  • Ne poljubljajte drugih ljudi na usta in ne imejte oralnih spolnih odnosov, dokler se razjeda/ranica na ustnici v celoti ne zaceli
  • Ne delite predmetov za osebno nego, kot so balzami za ustnice, brisače, britvice… 
  • Ne jejte in ne pijte za drugimi in ne dovolite drugim, da jedo ali pijejo za vami.
  • Skrbno si umivajte si roke, še posebej pred dotikanjem otrok ali dojenčkov

Velja si zapomniti

Herpes je skupno ime za različne bolezni, poimenovane glede na to, kje se pojavijo: oralni herpes (ustnice, okolica nosu, ustna votlina – v tem primeru govorimo o orolabialnem herpesu); genitalni herpes (spolovilo); kornealni herpes (oči), generalizirani herpes (pride do razsoja okužbe po celem telesu). Skupno jim je, da jih povzročijo različni tipi herpes simpleks virusa (HSV), najbolj splošno znana sta HSV-1 in HSV-2. Kažejo se kot mehurčki, napolnjeni z bistro tekočino, in ranice na vidnih sluznicah, ki se spontano pozdravijo. Ko se enkrat okužimo z virusom herpes simpleks, je okužba trajna. Nekateri ljudje imajo ponavljajoče se izbruhe herpesa (ki so lahko zelo pogosti, celo vsak mesec), sprožijo pa jih različni dejavniki: izpostavljenost soncu, različne bolezni, čustveni ali fizični stres, hormonske spremembe… Najhujši in najdaljši je običajno prvi (primarni) izbruh – torej prvič po okužbi s HSV. 

Oralni herpes je posledica okužbe z virusom herpes simpleks tip 1 (HSV-1), s katerim se  večina odraslih okuži do 50. leta starosti, najpogosteje že v otroštvu. HSV-1 povzroča razvoj drobnih, z bistro tekočino napolnjenih mehurčkov, ki so obdani z rdečino. Razvijejo se na ustnicah ali okrog nosu in spontano izzvenijo v 2 do 4 tednih.

Herpes na ustnici-deklica
Z oralnim herpesom se nas večina okuži že v otroštvu. Foto: Bigstock

Pomembni poudarki:

  • S HSV se lahko okužimo tudi od osebe, ki sama nima nobenih znakov okužbe. 
  • Statistika kaže, da je vsaj 67 % svetovne populacije okužene s HSV-1, 13 % pa s HSV-2. 
  • Če herpes na ustnici samodejno ne izzveni v 2 do 4 tednih, je potrebno obiskati zdravnika, ki bo najverjetneje predpisal protivirusno zdravilo. Enako velja, če imamo oslabljen imunski sistem (zaradi okužb ali jemanja imunosupresivnih zdravil, če gre za težji potek okužbe oziroma se ta pogosto pojavlja in kadar herpes spremljajo težave z očmi (oči pečejo). 
  • Oralni herpes se lahko razvije tudi v ustni votlini: na jeziku, žrelu, nebu, notranji strani lic.

Viri: 

Gopinath D, Koe KH, Maharajan MK, Panda S. A Comprehensive Overview of Epidemiology, Pathogenesis and the Management of Herpes Labialis. Viruses. 2023 Jan 13;15(1):225. doi: 10.3390/v15010225. 

Piperi E, Papadopoulou E, Georgaki M, Dovrat S, et al. Management of oral herpes simplex virus infections: The problem of resistance. A narrative review. Oral Dis. 2024 Apr;30(3):877-894. doi: 10.1111/odi.14635. Epub 2023 Jun 6. PMID: 37279074.