Brez vitamina C ne gre

Vitamin C, poznan tudi kot L-askorbinska kislina, ima v telesu pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, sodeluje v procesu tvorbe kolagena, ki je potreben za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob, poznana pa je tudi njegova antioksidativna vloga, kar pomeni da ščiti strukture v telesu pred oksidativnim stresom.

Brez vitamina C ne gre.
Večje potrebe po vitaminu C imajo kadilci, športniki, osebe, ki uživajo malo svežega sadja in zelenjave, ter tisti z večjimi fizičnimi ali duševnimi obremenitvami. Foto: Bigstock

Vitamin C obenem prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema in zmanjšani utrujenosti oz. izčrpanosti. Pomemben je tudi pri absorpciji in metabolizmu hranil. Tako npr. podpira absorpcijo nehemskega železa, prav tako pa tudi podpira obnovo reducirane (delujoče) oblike vitamina. Sodeluje pri proizvajanju vezivnih tkiv hrustanca, kože in ožilja, ter drugih pomembnih biokemičnih procesih.

Zaradi vseh funkcij v našem telesu je ta vitamin izrednega pomena za ohranjanje našega zdravja, pri čemer je potrebno dodati, da ga večina prebivalcev z uravnoteženo prehrano zaužije dovolj.

Živila z največ vitamina C

Čeprav so vsi vitamini enako pomembni, se pogosto poslužujemo hrane, bogate z vitaminom C, ki ima ugoden vpliv na naš imunski sistem in s tem na odpornost našega telesa.
Poglejmo, katera živila so še posebej dobri viri za pokrivanje dnevnih potreb po tem vitaminu. Podatki v tabeli se nanašajo na sveža živila, na 100 g.

 rumena in zelena paprika  177 – 183 mg 
 ohrovt 120 mg 
 brokoli 93 mg 
 koleraba 62 mg 
 zelje 42 mg
 kivi 105 mg
 pomaranče 59 mg
 ananas 48 mg
 črni ribez 181 mg
Vsak drugi Slovenec se prehranjuje neuravnoteženo je pokazala raziskava »Trendi v prehranjevanju odraslih, 2001–2016, NIJZ«, pri čemer izstopajo moški, mlajši odrasli, prebivalci z nižjimi dohodki in manj izobražene osebe. Zaradi nekakovostne prehrane je vprašljiv tudi vnos vitamina C.

Kdo bi moral uživati več vitamina C?

Večje potrebe po vitaminu C imajo kadilci, športniki, osebe, ki uživajo malo svežega sadja in zelenjave, ter tisti z večjimi fizičnimi ali duševnimi obremenitvami. Med intenzivno telesno dejavnostjo se potrebe po njem tako povišajo, da strokovnjaki priporočajo dodatnih 200 mg vitamina C. Če bi dnevno zaužili pet kosov svežega sadja in zelenjave, bi priporočeno dodatno količino prejeli s hrano. Ali teh pet kosov res zaužijemo? Ali pomislimo, da je naš mladostnik lahko utrujen in brezvoljen tudi zaradi pomanjkanja vitaminov?

Človeško telo ne proizvaja vitamina C

Skozi evolucijo smo izgubili encim, ki omogoča lastno proizvodnjo vitamina C, zato se z njim lahko preskrbimo izključno s hrano. Živila vsebujejo različne količine vitamina C; v kombinaciji z ostalimi hranili, ki lahko upočasnijo njegovo absorpcijo v telo, se zaradi količinsko omejene absorpcije enkratnih odmerkov vitamin C iz živil bolje izrabi kot čisti vitamin C iz tabletke.

Vitamin C
Vitamin C, poznan tudi kot L-askorbinska kislina, ima v telesu pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema.

Vitamin C v hrani ali tabletki?

Kadar zaužijemo več vitamina C naenkrat, se telo pred presežki vitamina C zaščiti tako, da omeji njegovo absorpcijo in/ali poveča njegovo izločanje. Strokovnjaki so ocenili, da lahko zdrava oseba naenkrat v celoti sprejme 200 mg čistega vitamina C, nad to količino pa se začne vitamin C izločati v urin.  

V lekarnah in specializiranih trgovinah so na voljo prehranska dopolnila z  večjo količino vitamina C v perlicah, ki zelo počasi in celovito sproščajo vitamin C in tako s pomočjo inovativne tehnologije Time pearls® posnemajo koncept absorpcije vitamina C iz hrane.