Vitamin C ohranja mišično maso pri starostnikih

Uživanje živil, bogatih z vitaminom C, pomaga ohraniti mišično maso v starosti. Ni pa to edina prednost tega tako lahko dostopnega hranila.

Vitamin C je pomemben za zdravje mišic in preprečuje izgubo mišične mase na starost. Foto: Bigstock

Vitamin C je močan antioksidant in prvi izbor samozdravljenja pri mnogih okužbah. Vse bolj se uveljavlja tudi kot “pomočnik” pri zdravljenju nekaterih kroničnih bolezni, na primer raka. Dnevni priporočljivi vnos vitamina C je 100 miligramov na dan, zgornja varna meja pa 2000 miligramov na dan. Pomembno je tudi vedeti, da je pri večjih odmerkih potrebno piti več vode – da se zagotovi normalno izločanje presežkov vitamina C iz telesa.

Ključ do boljših mišic na starost

Iz raziskave Univerze East Anglia (UEA) pa je razvidno, da je vitamin C tudi ključ do boljših mišic na starost. Starejši ljudje, ki s prehrano v telo vnesejo veliko vitamina C, imajo večjo mišično maso kot njihovi enaki stari vrstniki, ki niso ljubitelji citrusov, jagodičevja in drugih virov tega izjemno pomembnega vodotopnega vitamina, poroča strokovna revija Journal of Nutrition.

Izguba do enega odstotka na leto

S staranjem izgubljamo mišično maso, kar vodi v sarkopenijo, upad moči, telesno krhkost in zmanjšano kakovost življenja. “Proces se začne po 50 letu starosti, izguba pa je lahko celo 1 odstotek skeletne mišične mase na leto. To je velik problem in ima številne posledice,” pojasnjuje Ailsa Welch, profesorica na Medicinski fakulteti UEA. Izpostavlja, da posledice niso samo na telesni ravni (omejena gibljivost), pač pa tudi slabijo splošno zdravje in pripomorejo h kroničnim boleznim.

Preučili podatke za več kot 13 tisoč ljudi

“Vemo, da je uživanje vitamina C povezano s skeletno mišično maso. Pomaga tudi pri obrambi celic in tkiv pred škodljivimi učinki prostih radikalov,” nadaljuje Welch. Pod njenim vodstvom so preučili podatke za več kot 13.000 ljudi, starih od 42 do 82 let, ki so bili vključeni v študijo EPIC (European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition) Norfolk. En teden so vodili prehranski dnevnik, raziskovalci pa so jim tudi izmerili raven vitamina C v krvi ter določili skeletno mišično maso.

Vitamin C pomemben za zdravje mišic

“Preučili smo velik vzorec starejše populacije Norfolka in ugotovili, da imajo ljudje z največ vitamina C v serumu tudi največjo ocenjeno mišično maso. To kaže, da je vitamin C pomemben za zdravje mišic pri starostnikih obeh spolov. Za večino populacije je s prehrano zlahka dostopen, zato je izboljšanje vnosa razmeroma preprosto,” pravi Richard Hayhoe iz UEA. Kljub temu skoraj 60 odstotkov moških in 50 odstotkov žensk uživa manj vitamina C, kot ga priporoča Evropska agencija za varnost hrane (EFSA).

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj